Najviši standardi

Riječki Medico jedina je privatna bolnica s integriranom dijagnostikom i minimalno invazivnom kirurgijom

Barbara Čalušić

Nakon postavljanja dijagnoze istog se dana može nastaviti s kirurškim ili nekim drugim oblikom liječenja

Nakon postavljanja dijagnoze istog se dana može nastaviti s kirurškim ili nekim drugim oblikom liječenja

Specijalna bolnica Medico prva je hrvatska bolnica s američkom AACI akreditacijom. Pored toga, implementirani su i standardi ISO 9001 te EN 15224 europski standard za upravljanje kvalitetom u zdravstvenim ustanovama, čime je ova riječka ustanova postala jedna od rijetkih bolnica u svijetu koja ima sve tri akreditacijeSpecijalna bolnica Medico danas je jedina privatna zdravstvena ustanova u Hrvatskoj s integriranom kompletnom dijagnostikom i minimalno invazivnom kirurgijom i prva specijalna bolnica s akreditiranom kvalitetom poslovanja izdanom od Američke agencije za sigurnost i kvalitetu pacijenata.


Riječki Medico nastao je prije točno 30 godina kao dijagnostički centar za radiologiju koji je osnovao renomirani specijalist radiolgije Milan Blažević sa svojim suradnicima.


– Bila su to teška vremena Domovinskog rata u Hrvatskoj, što se naravno odrazilo na prve godine rada i usporilo razvoj nove zdravstvene ustanove. Kasnije su neki od osnivača odustali od projekta i krenuli svojim putem.
Medico se seli u nove prostore na Gornjem Zametu, razvija se kao poliklinika, te se počinju nazirati obrisi onoga što imamo danas. S novim vlasnikom Basler osiguranjem 2010. godine Medico se seli u zgradu u centru Rijeke u kojoj se i danas nalazi.


Preseljenjem u nove prostore Medico je podignuo kvalitetu usluge na višu razinu s velikim potencijalom za daljnji rast i širenje djelatnosti. Nakon vlasničke promjene 2015. godine i preuzimanja od strane tvrtke Ergomed razvija se program dnevne kirurgije i Medico 2016. godine postaje Specijalna bolnica za kirurgiju, a u listopadu 2017. godine otvara podružnicu u Puli.


Zapošljavaju se novi djelatnici tako da danas naš tim čine 153 zaposlenika i suradnika, od kojih je 112 njih u stalnom radnom odnosu. U razdoblju od 2015. do 2019. imamo poslovni rast otvaranjem novih djelatnosti i nove poslovnice.


Lani zbog situacije s COVID-om imamo poslovno stagnirajuću godinu, no usprkos svim otegotnim okolnostima i nju završavamo s dobrim poslovnim rezultatom. Medico posljednjih šest godina ide u dobrom smjeru koji planiramo dalje razvijati i jačati, kaže ravnatelj Specijalne bolnice Medico doc. dr. Zlatko Kolić.


Oprema i razvoj


U Medicu se posebno ponose činjenicom da se u ovoj ustanovi od pregleda do dijagnoze dolazi u jednom danu.


Moderna medicinska dijagnostika omogućava brzo dobivanje dijagnoze, a ono što je specifično za Specijalnu bolnicu Medico jest da se nakon postavljanja dijagnoze istog dana može nastaviti s kirurškim ili nekim drugim oblikom liječenja, što se prvenstveno može zahvaliti kvalitetnom medicinskom osoblju, suvremenoj opremi i dobroj organizaciji.– Ostvarenu dobit ulažemo u edukaciju, razvoj i nove tehnologije. Proteklih nekoliko godina investirana su značajna sredstva u opremu i razvoj naših medicinskih djelatnosti.


Prošle godine kupili smo novi uređaj za magnetsku rezonancu digitalne tehnologije najnovije generacije, obnovili ultrazvučnu dijagnostiku s petnaest novih ultrazvučnih uređaja, proširili kapacitet laboratorijske dijagnostike.


U ovoj godini smo obnovili endoskopsku dijagnostiku i proveli još čitav niz investicija u podizanje kvalitete usluga koje pružamo pacijentima. Danas renomirani stručnjaci iz našeg kraja i ostatka Hrvatske dolaze i žele raditi u Medicu.


Tako smo u zadnjih nekoliko godina u naš tim dobili nekoliko vrlo značajnih medicinskih imena. Prvenstveno bih tu spomenuo dva profesora s medicinskih fakulteta u Rijeci i Zagrebu. Prof. dr. Mirka Ivkića, specijalistu otorinolaringologije i subspecijalistu kirurgije glave i vrata te dugogodišnjeg predstojnika Klinike za otorinolaringologiju KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu i prof. dr. Hermana Hallera, dugogodišnjeg predstojnika Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka, ističe Kolić.


Podružnica u Puli


Prema njegovim riječima, cilj Medica je omogućiti dosege integrirane kliničke medicine potrebama svakog pojedinca što bliže njegovom mjestu stanovanja. S obzirom da u Rijeci veliki broj pacijenata dolazi s područja Istre, nedavno otvaranje podružnice u Puli bio je logičan iskorak.


– Vjerujemo da smo velikom broju naših pacijenata iz Pule i Istre time izašli ususret i omogućili da imaju dostupnu našu uslugu u svom gradu umjesto da putuju u Rijeku. U Puli, između ostalog, obavljamo dijagnostičke pretrage i preglede, laboratorijsku dijagnostiku i endoskopske zahvate u općoj anesteziji. Tamo imamo polikliničku djelatnost, dok bolničku uslugu za sve pacijente pružamo u Rijeci, smatra Kolić.


Specijalna bolnica Medico je prva hrvatska bolnica s američkom AACI akreditacijom. Pored toga implementirani su i standardi ISO 9001 te EN 15224 europski standard za upravljanje kvalitetom u zdravstvenim ustanovama, čime je ova riječka ustanova postala jedna od rijetkih bolnica u svijetu koja ima sve tri akreditacije.


Laserska kirurgija


– Akreditacija zdravstvenih ustanova je općeprihvaćen postupak kojim se promovira odgovornost za sigurnost pacijenta i kvalitete u zdravstvu.


Akreditirane bolnice prate, mjere, analiziraju i poboljšavaju svoje procese te stavljaju pacijente u središte svojih aktivnosti. Akreditacije i certifikati znače da su sve naše procedure i postupci usklađeni s najvišim svjetskim standardima kvalitete i sigurnosti te da posebno promičemo izvrsnost u radu i odnosu prema pacijentima i to kao rezultat stalnog praćenja, mjerenja, analiza, korekcija i korektivnih mjera koje svakodnevno poduzimamo.


Izuzetno smo ponosni što se nalazimo među takvim bolnicama, naglašava Kolić, koji kao velik iskorak u stručnom radu Medica ističe uvođenje laserskih tehnologija u jednodnevnoj kirurgiji. Laserske tehnologije u Medicu se primjenjuju u minimalno invazivnoj kirurgiji kroz zahvate u otorinolaringologiji, ginekologiji, urologiji i spinalnoj kirurgiji.


– Mi smo specijalna bolnica za kirurgiju, imamo devet kirurških djelatnosti i obavimo više od tisuću kirurških zahvata godišnje. Primjena minimalno invazivnih kirurških zahvata jedna je od naših specijalnosti u zadnjih nekoliko godina.


Upravo razvijamo nove projekte i kompletiramo lasersku kirurgiju za urologiju i ginekologiju čime postajemo vodeći nacionalni centar laserske kirurgije, zaključuje Kolić.


Brzi i pouzdani testovi za COVID-19


Od početka pandemije COVID-19 Medico je rad prilagodio novim uvjetima, a pacijenti su se mogli sigurno pregledati u Medicu i u fazi najtežeg lockdowna. U ovoj bolnici pacijentima je na raspolaganju pouzdana dijagnostika COVID-19, antigensko i serološko testiranje uz brze rezultate koji se provode svakodnevno.


– Posljedice i promjene koje nakon prolaska pandemije slijede još ne možemo sagledati u cijelosti. Već sada su vidljive postkovid zdravstvene smetnje različite simptomatologije kod bolesnika koji su preboljeli infekciju koronavirusom.


Brojne druge bolesti koje su u proteklom vremenu bile slabije praćene će također zahtijevati dodatni napor zdravstvenog sustava i najveći izazov će biti u njihovom pravovremenom i hitnom liječenju. Medico je na to u potpunosti spreman, poručuje Kolić.