Nastavljaju se izvidi

Medicinska sestra i vozač saniteta kojima je u Jelenju ispao pacijent i preminuo sami dali otkaze

Barbara Čalušić

Pokrenut je postupak izvanrednog otkaza ugovora o radu za dvoje djelatnika, no djelatnici su u međuvremenu i sami predali zahtjev za sporazumnim raskidom radnog odnosa te oni više nisu zaposlenici Doma zdravljaRIJEKA – Medicinska sestra i vozač sanitetskog prijevoza Doma zdravlja Primorsko-goranske županije koje se povezuje sa slučajem 66-godišnjeg pacijenta koji je preminuo nakon što su ga upravo oni sanitetskim vozilom vraćali s terapije u Dom za starije na Jelenju više nisu zaposlenici Doma zdravlja.


Tereti ih se da im se pacijent kod transporta prevrnuo s ležajem i udario glavom o tlo zbog čega je dan kasnije preminuo. U Objedinjenom hitnom bolničkom prijamu Kliničkog bolničkog centra Rijeka gdje je pacijent primljen i obrađen prema protokolu o traumi glave, potvrdili su novinarima da je uzrok smrti udarac u glavu.


U ravnateljstvu Doma zdravlja PGŽ-a na naš su upit kratko odgovorili da ne mogu davati detaljne informacije o samom slučaju s obzirom na to da još uvijek traju službeni izvidi.
– Još jednom izražavamo iskrenu sućut i žaljenje članovima obitelji preminulog. Nakon ovog neželjenog događaja s tragičnom posljedicom po hitnom postupku proveli smo sve propisane interne postupke Ustanove. Temeljem provedenog pokrenut je postupak izvanrednog otkaza ugovora o radu za dvoje djelatnika. S obzirom na to da su djelatnici u međuvremenu i sami predali zahtjev za sporazumnim raskidom radnog odnosa, njihovi su zahtjevi odmah prihvaćeni te oni više nisu u radnom odnosu u Domu zdravlja. Sve daljnje postupke vezane za događaj provode nadležna tijela. Policijskoj upravi proslijeđeni su svi kontakti i tražena dokumentacija uz njihovu uputu da tijekom postupka nije dozvoljeno davanje dodatnih informacija s obzirom na to da su u tijeku službeni izvidi, odgovorili su u Domu zdravlja PGŽ-a.


Kako stoji na službenim stranicama Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, njihov sanitet čine 24 tima koja su raspoređena u Rijeci, Opatiji, Crikvenici, Krku, Cresu, Malom Lošinju, Rabu, Delnicama, Čabru i Vrbovskom. Tim sanitetskog prijevoza uglavnom čine medicinska sestra ili tehničar i vozač. Najveći broj timova za sanitetski prijevoz angažiran je radnim danima, a svako vozilo za sanitetski prijevoz ima mobilni telefon i opremu za satelitsko praćenje putem GPS sustava. Prijam poziva za sanitetski prijevoz obavljaju dispečeri, a zahtjev za sanitetski prijevoz prima se na temelju naloga za sanitetski prijevoz koji izdaje nadležni liječnik. Sanitetski timovi Doma zdravlja PGŽ-a mjesečno obave između 4.500 i 5.000 usluga sanitetskog prijevoza.


Ovo nije izoliran slučaj da se postavlja pitanje sigurnosti pacijenata u sanitetskom prijevozu. Primjerice, prije dvije i pol godine muškarac iz Labina preminuo je u sanitetskom vozilu Istarskih domova zdravlja nakon što je otpušten kući iz KBC-a Rijeka gdje se liječio 11 dana.


U vozilu koje je poslano po njega u Rijeku iz Istarskih domova zdravlja tada je uz njega bio samo vozač koji je, nakon što je uočio da pacijent ne diše, pozvao hitnu pomoć. Objašnjavajući zašto je po 72-godišnjeg plućnog bolesnika poslan krnji sanitetski tim, u Istarskim domovima zdravlja tada su poručili da je bolnica bila zadužena zatražiti medicinsku sestru u pratnji te da kod naloga za prijevoz koji je izdao KBC Rijeka nije zatražena pratnja medicinske sestre ili tehničara.