Grad Rijeka

Mauru Stipanovu dodijeljena likovna nagrada ‘Ivo Kalina’

Kim Cuculić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Stipanov je nagradu osvojio za izložbu »Jungla života/Jungla della vita«, koja prema predsjednici povjerenstva za dodjelu nagrade uspješno propituje tradicionalnu likovnu temu: portretRIJEKA Desetu, jubilarnu likovnu nagradu »Ivo Kalina«, koju dodjeljuje Grad Rijeka, dobio je akademski slikar Mauro Stipanov, a nagrada mu je dodijeljena danas na svečanosti u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke. Ovaj riječki slikar, rođen 1952. godine, nagradu je osvojio za izložbu »Jungla života/Jungla della vita«, koja je bila postavljena u Galeriji Kortil od 18. veljače do 6. ožujka 2020. godine.


Nagrada »Ivo Kalina« se prema propozicijama dodjeljuje za najbolju likovnu izložbu na području suvremene umjetnosti održanu tijekom prethodne dvije godine u galerijskim i javnim prostorima na području Rijeke. Nagrada se sastoji od pisanog priznanja i novčanog dijela, a ove godine je na javni poziv Odjela za kulturu Grada Rijeke pristiglo dvanaest prijedloga. Među njima su bile čak dvije izložbe Maura Stipanova. Prijedloge je vrednovalo stručno povjerenstvo u sastavu: Ema Makarun, Kora Girin, Dražen Filipović, Siniša Majkus i Plamena Šarlija.


Slikar starog kova


Predsjednica povjerenstva Makarun objasnila je princip prema kojemu je nagrada dodijeljena Stipanovu. Rezultat je donesen matematički, u zbroju bodova, jer su članovi povjerenstva imali različite ideje o tome tko bi trebao dobiti nagradu. No Makarun smatra da to nije poziv na promišljanje je li Stipanov trebao dobiti nagradu, već je potvrda da ju je zaslužio u iznimno jakoj konkurenciji.

Foto galerija: Nagrada Ivi Kalina dodijeljena Mauru Stipanovu Foto: Vedran Karuza

– »Jungla života« je izložba koja propituje jednu vrlo tradicionalnu likovnu temu: portret, koji uz dodatak filozofske misli i suvremenog narativa čini zanimljiv koncept. Tristotinjak platna postavljeno je kao jedan rad, a osim vrhunski naslikanih portreta tu je i ta džungla života – rekla je Makarun, dodavši da je Stipanov posljednji slikar starog kova u Rijeci, koji slika kao stari majstori, njegovi učitelji.


Tristotinjak portreta


Voditeljica Galerije Kortil, u kojoj je izložba održana, Jolanda Todorović prisjetila se specifičnih okolnosti izložbe, koja je bila posljednja prije pandemije.


– Tada smo već znali da ona dolazi, ali nismo znali koliko će nam promijeniti živote – rekla je Todorović prisnaživši argumente povjerenstva za dodjelu nagrade svojim tumačenjem u kojem tristotinjak portreta posloženih u proračunati raster postaju cjelina koja funkcionira kao red, »gdje smo mi kao ljudska bića tek sićušan dio«.


Nagradu je autoru uručio riječki gradonačelnik Marko Filipović, koji je u obraćanju istaknuo da mu je osobno drago što je kvalitetu izložbe »Jungla života« prepoznalo povjerenstvo za dodjelu nagrade.


Dobitniku je s govornice čestitao i ravnatelj Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku Edvin Liverić, istaknuvši da je i njima u HKD-u to podstrek za daljnji rad, s obzirom i na to da Galerija Kortil uskoro obilježava 25 godina djelovanja.