VUKOVAR U RIJECI

Matuljske učenice oduševile filmom o Armadinim ratnicima

Edi Prodan

Snimio Mateo LEVAK

Snimio Mateo LEVAK

Počela je trodnevna manifestacija obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu VukovaraUz tradicionalni mimohod koji već skoro dva desetljeća u čast žrtvi Vukovara organizira KN Armada, Rijeka je zahvaljujući svojoj navijačkoj skupini ove godine dan stradanja hrvatskog grada heroja, sada i državni blagdan Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, obilježila i jednim sjajnim dokumentarnim filmom. Ujedno i odličnim primjerom poželjnog modaliteta učenja o značaju Domovinskog rata.


Drugačija i sveobuhvatnija edukacija


U Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka prikazan je film “Armada u Domovinskom ratu”, rad učenica osmog razreda OŠ “Dr. Andrija Mohorovičić” Matulji nastao u sklopu Projekta usmene povijesti na temelju svjedočanstava četiri branitelja pripadnika Armade.


Film je nastao na inicijativu profesorice Helene Miljević Pavić, a na jedan jako zanimljivi način, posebno znamo li da je riječ o istinski mladim i u novinarskom smislu neiskusnim osobama, realizirale su ga Mia Čvorić, Kiara Bežulj, Iva Zeko i Ana Uković.
– Znale smo o Domovinskom ratu i stradanjima u njemu onoliko koliko su nam to rekli roditelji ili školsko gradivo, dok nas je razgovor s Armadinim ratnicima o tom dijelu hrvatske povijesti educirao na jedan sasvim drugačiji, sveobuhvatniji i dublji način, istaknule su nam autorice filma Mia, Kiara, Iva i Ana.


Snimio Mateo Levak


Dokumentarac u tri dijela


Sam dokumentarac, sniman u prostorima KN Armada, podijeljen je u tri dijela, od navijačkog života prije rata, Domovinskog rata i perioda nakon njega. Sugovornici matuljskih učenica, danas srednjoškolki, su Stanislav Pejaković, Miroslav Burek, Siniša Sašlić te Dean Kalebota.


Projekcija je uz članove Armade okupila i velik broj predstavnika braniteljskih udruga koje djeluju na području Rijeke i Primorsko-goranske županije što je čitavom skupu dalo i nemalu dodanu vrijednost, naprosto pokazalo je kako se može i mora, na jedan interaktivni i zanimljivi način, iskazivati sjećanja na Domovinski rat.


Snimio Mateo LEVAK


Veliko zanimanje izazvao je i stalni postav PPMHP-a “U obrani domovine” čije je razgledavanje uzvanicima bilo omogućeno zahvaljujući domaćinima, višem kustosu i voditelju Zbirke Domovinskog rata Ivo Mileusnić.


Burekova poruka


Iznimno je snažno na kraju dokumentarca odjeknula poruka Miroslava Bureka koji je poručio mladima kao upravo oni moraju mijenjati Hrvatsku kako to umjesto njih neće nitko drugi to učiniti.


Po prilici onako kako su su i sudionici rata spasili i oslobodili Hrvatsku u vrijeme kad joj je opstanak visio o niti.


Snimio Mateo LEVAK


Autorski tim


Helene Miljević Pavić


Mia Čvorić


Kiara Bežulj


Iva Zeko


Ana Uković.


Armadini ratnici


Stanislav Pejaković


Miroslav Burek


Siniša Sašlić


Dean Kalebota.