Dvije značajne obljetnice

Matica hrvatska u Rijeci slavi dvije okrugle obljetnice: ‘Činimo puno za buduće generacije’

Ingrid Šestan Kučić

Završna proslava 180. obljetnice Matice hrvatske / Snimila Ana KRIŽANEC

Završna proslava 180. obljetnice Matice hrvatske / Snimila Ana KRIŽANEC

U proteklih godinu dana s novim vodstvom Matica je uvećala članstvo za čak 300 posto u odnosu na godinu ranijeRIJEKA – U svojih 180 godina djelovanja Matica hrvatska nikada nije napustila temeljna načela, iako je bilo vremena i kada je njen rad bio prigušen – istaknuo je na jučerašnjoj završnoj proslavi 180. obljetnice Matice predsjednik njenog riječkog ogranka Goran Crnković. Dodajući da je riječki ogranak u svom djelovanju dao veliki biljeg razvoju riječke kulture, Crnković je najavio obilježavanje 70 godina njegovog rada.


– Ovom svečanošću završavamo obilježavanje 180 godina Matice hrvatske i započinjemo proslavu 70 godina ogranka Matice u Rijeci, koja će trajati sve do sredine iduće godine. Korijeni Matice hrvatske u Rijeci ne počinju njenim utemeljenjem, već sežu puno dalje, a vjerujem da je ono što činimo u našem gradu očuvanje baštine te njeno prenošenje na buduće generacije koje će moći stvarati kulturno ozračje, poručio je Crnković.


Goran Crnković / Snimila Ana KRIŽANEC


Riječki Dometi


Dodajući da su u proteklih 70 godina u okviru riječkog ogranka djelovali brojni ugledni književnici, a riječki časopis Dometi bio je i ostao jedna od najvažnijih književnih hrvatskih tiskovina, predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran istaknuo je da je u proteklih godinu dana s novim vodstvom Matica uvećala članstvo za čak 300 posto u odnosu na godinu ranije.
– Pokrenuli smo i sučeljavanje na kojem problematiziramo najosjetljivije teme, pokrenuli smo podcast, formirali radnu skupinu za izradu modernog Zakona o hrvatskom jeziku, pokrenuli smo i prvi festival knjige u okviru Matice na kojem je bilo 39 promocija, četiri koncerta i otvorenje jedne izložbe. Koliko nam je stalo do Rijeke i Primorsko-goranske županije, pokazujemo i time što smo u studenom održali radni sastanak s riječkim gradonačelnikom i primorsko-goranskim županom, a početkom ožujka upravo ćemo u Rijeci upriličiti sjednicu Glavnog odbora Matice hrvatske u koju će biti uključen i program »Putevima Frankopana«, najavio je Gavran.


Miro Gavran / Snimila Ana KRIŽANEC


Plemeniti cilj


Prema ocjeni predsjednice Gradskog vijeća Grada Rijeke Ane Trošelj, Matica je bila inicijator mnogih povijesnih događaja, a svi su dosezi i postignuća uvijek imali plemeniti cilj očuvanja hrvatske kulture i znanosti, kao i hrvatskog identiteta. Najavljujući da će suradnja Matice i Primorsko-goranske županije nastaviti jačati, župan Zlatko Komadina zaključio je da je svjetonazor Rijeke takav da su svi dobrodošli, jer Rijeka je otvoren i multikulturalan grad, no kroz povijest je pokazala i da je svoj na svome.