Stiglo 400 maškara

MAŠKARANI PEHIN Čuda maškar, čuda smeha

Ljiljana Hlača

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Ulicama Pehlina prošetalo je trinaest karnevalskih skupina iz Rijeke i okolice s ukupno četiristo maškara, a sve u organizaciji Pusnog odbora Pehlin i Pehinarskih feštara. Broj poklonika ove maškarane parade iz godinu u godinu rasteOdržan je 28. maškarani Pehin – tradicionalna manifestacija u organizaciji Pusnog odbora Pehlin i Pehinarskih feštara na kojoj je ove godine sudjelovalo trinaest maškaranih skupina s područja Rijeke i okolice s ukupno četiristo maškara.Živahno je bilo već na okretištu autobusne linije 7, na Turkovu gdje su se maškare okupljale tijekom jutra, da bi u koloni negdje oko 11 sati krenule lokalnim cestama kroz Baretićevo, Androv breg, Mihoviliće i Minakovo.


Nakon obilaska naselja završna postaja bio je Dom kulture, gdje je sve maškare čekala okrjepa i muzika.
– Cilj ove manifestacije je održavanje narodnih mesopusnih običaja, rekla nam je kraljica Pehinarskih feštara Jasna Džido, izrazivši nam jučer žaljenje što im se ove godine nije pridružio Meštar Toni.


– No, nema veza zbog toga. Meštar Toni uvijek ima mladu kraljicu, stoga sam ja ove godine nabavila mladog kralja, našalila se kraljica Džido otkrivajući da se cijela ova priča održava bez prekida i redovito privuče njihove prijatelje s Viškova, Kostrene, Pašca, Labina, Zameta, Studene.


– Sve je to dobar uvod i zagrijavanje za glavnu maškaranu povorku na Korzu, a mi smo ove godine grupa pod rednim brojem 66, navela je dalje.


I ove godine u koloni su bili učenici OŠ Pehlin, odlučivši se za masku pod nazivom »zdravoljupci«. Kako smo su nam pojasnile učiteljice Tamara i Jasna, ovom maskom škola zapravo propagira zdravu i raznoliku prehranu.


– Mi smo bomboni jer ove godine slavimo 30. rođendan i željeli smo malo zasladiti tu priču, rekla nam je Kristina, predstavnica grupe Halubajke Viškovo.


Uz alegorijska kola te ponovnu zezanciju na račun Autotroleja, mala ali jaka bila je grupa »Lako ćemo«, a oni su na Pehlin došli kao RI rock zvijezde.


– Mi smo RI rock i financira nas EU pa moramo svirati kako nam oni kažu, kratko su nam izjavili i veselo krenuli dalje.