Riječki gradonačelnik traži javnu ispriku HRT-a

MARKO FILIPOVIĆ Serijal “Fiume crno-crveno Rijeka” je desničarsko obrušavanje na otvorenu Rijeku koja im je trn u oku

Damir Cupać

Foto VEDRAN KARUZA

Foto VEDRAN KARUZA

Dobivamo kvazi-dokumentarac o Rijeci čiji sinopsis i popis sudionika te vjerodostojnost njihovih izjava očito nitko s HRT-a nije ni pogledao, a kamoli provjerio ili stavio u ikakav kontekst. A ako ipak jest – onda je situacija još gora – onda HRT kao nacionalna javna televizija, koja između ostaloga ima i obrazovnu ulogu, aktivno sudjeluje u falsificiranju riječke davne i nedavne prošlosti, poručio je FilipovićRIJEKA  Serijal HRT-a i Istra filma “Fiume crno-crveno Rijeka” ovih je dana uspio uvrijediti i povrijediti veći broj građana Rijeke. I mene osobno. Zato najmanje što od HRT-a očekujem, u ime svih koje je ovaj dokumentarni serijal uvrijedio, jest – isprika. A potom i njegovo uklanjanje iz rubrike “Dokumentarne serije” u javno objavljenoj videoteci HRT-a jer vrvi brojnim samoprozvanim “stručnjacima” i neutemeljenim tezama koje vrijeđaju građane Rijeke svih nacionalnih pripadnosti što znači da se tu ne radi ni o kakvom dokumentarizmu nego o čistoj provokaciji u šest koraka, poručio je u povodu nedavno emitiranog dokumentarnog serijala “Fiume crno-crveno Rijeka” u produkciji Istra filma i HRT-a gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.


Riječki gradonačelnik dodaje da je iznos koji je 2018. godine za ovaj serijal HRT ugovorio s Istra filmom 316.771,80 kn (bez PDV-a).– U tom iznosu sudjelujemo i svi mi – građani Rijeke koji plaćamo TV pretplatu nacionalnoj javnoj televiziji. Zauzvrat dobivamo kvazi-dokumentarac o Rijeci čiji sinopsis i popis sudionika te vjerodostojnost njihovih izjava očito nitko s HRT-a nije ni pogledao, a kamoli provjerio ili stavio u ikakav kontekst. A ako ipak jest – onda je situacija još gora – onda HRT kao nacionalna javna televizija, koja između ostaloga ima i obrazovnu ulogu, aktivno sudjeluje u falsificiranju riječke davne i nedavne prošlosti. I to je onda – nedopustivo, jer na taj način HTV niti ispunjava svoju obrazovnu ulogu, niti informativnu, niti nas zabavlja, a sada nas još i – vrijeđa, ocijenio je Filipović. On je uvjerem da je autorska ideja ovog serijala bila prožeta samo nesnošljivošću prema Rijeci i građanima Rijeke.
– U ovom filmu o Rijeci govore mnogi, a kako čujem ovih dana, mnogi su i odbili biti dio ovog projekta kada su pročitali autorove osnovne teze i pitanja. Neki su unatoč tome pristali i, nažalost, svojim su sudjelovanjem dali kredibilitet i onima iza kojih ne stoji apsolutno – ništa: nikakvo znanje, nikakva stručnost, nikakvo razumijevanje povijesti, još manje sadašnjosti. Takvi krajnje upitni “autoriteti”, koji se pojavljuju u ovom “dokumentarnom uratku” u povećem broju, izgradili su osnovnu crtu i ton serijala. Ti “izabranici” zapuhali su u isti desničarski rog i još se jednom suglasno obrušili na otvorenu Rijeku koja im je trn u oku, Rijeku koja se svoje burne povijesti ne srami i koja ponosno živi svoju sadašnjost. Nemam namjeru secirati svih šest napornih epizoda cijelog serijala i ispravljati rečenicu po rečenicu koje bacaju ljagu na naš grad. Povjesničar nisam da bih se stručno osvrtao na potpune promašaje izrečene o riječkoj povijesti – to će, uvjeren sam, učiniti struka. I, kako čitam, struka već reagira, navodi Filipović.


Riječki gradonačelnik zbog svega traži javnu ispriku HRT-a Rijeci te poručuje građanima Rijeke da je ovim sramotnim uratkom Istra filma i HRT-a zgrožen kao i svi otvoreni slobodnomisleći ljudi koji ne žele da se neutemeljenim tvrdnjama blati naš grad, naš način života koji se oduvijek temelji na međusobnom uvažavanju i poštovanju.


– Ovaj je “masterpiece” od serijala tek jedan nosač pokvarenih zvukova i slika koji ponajmanje govori o Rijeci, a ponajviše o količini antipatije koju pojedinci zastupljeni u filmu osjećaju prema ovom gradu, zaključio je Filipović.