Studijski posjet

Marko Filipović primio predstavnike Grada Niša, u posjetu su Rijeci

Sanja Gašpert

Foto Grad Rijeka

Foto Grad Rijeka

Studijski posjet Hrvatskoj organizira Udruga gradova u Republici Hrvatskoj u sklopu programa Svjetske banke "Green, Livable, Resilient Cities"U sklopu studijskog posjeta hrvatskim gradovima, predstavnici Grada Niša nalaze se u trodnevnom studijskom posjetu Rijeci. U Gradu Rijeci članove studijskog posjeta pozdravio je riječki gradonačelnik Marko Filipović, koji je zajedno sa savjetnicom za razvoj i gospodarstvo Natašom Zrilić predstavio gradski sustav.


Također, predstavnici Grada Rijeke upoznali su sudionike studijskog putovanja s provedbom strateškog, prostornog i urbanističkog planiranja te načina uključivanja javnosti.


Također, imali su prilike više saznati o planiranju gospodarskog razvoja, zelene infrastrukture i ublažavanje klimatskih promjena.
Obilaskom Bazena Kantrida gosti su se upoznali sa značajnom javnom investicijom u sportske objekte, dok su se posjetom Hilton Costabella Beach Resortom & Spa saznali više o velikom privatnom ulaganju u turističkom sektoru na području Rijeke.


Tijekom sutrašnjeg dana predstavnici Grada Niša imat će prilike više saznati o urbanim i prometnim učincima rekonstrukcije Kompleksa Žabica te Rijeka Gateway projektu u sklopu kojeg je sagrađena Zagrebačka obala, a upravo se gradi prometnica D-403.


Također, obići će brod Galeb u Brodogradilištu Kraljevica i upoznati se s njegovom prenamjenom u brod-muzej, kao i druge poduzetničke projekte financirane EU sredstvima – Proizvodni park Torpedo koji je već uređen, Inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju – Energana koji se trenutno gradi, kao i veliki projekt multisektorske suradnje i digitalne transformacije Centar kompetencija za pametne gradove – Smart Ri.


Posljednjeg dana studijskog posjeta Rijeci gosti će posjetiti art kvart Benčić, koji je uređen uz pomoć EU sredstvima.


Dok je Palača Šećerane, zajedno s brodom Galeb, sufinancirana sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Dječja kuća i Gradska knjižnica Rijeka, koja je trenutno u izgradnji, projekt su koji je dobio potporu EU kroz Urbanu aglomeraciju Rijeka i mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam).


Studijski posjet Hrvatskoj organizira Udruga gradova u Republici Hrvatskoj u sklopu programa Svjetske banke “Green, Livable, Resilient Cities” (GLRC), a s ciljem razmjene znanja i iskustava s predstavnicima jedinica lokalne samouprave u Rijeci, Zagrebu i Karlovcu.


Cilj studijskog posjeta je upoznavanje s ustrojem lokalne samouprave, odrednicama strateškog i prostornog planiranja te integriranju strateških i prostornih planova u Hrvatskoj.


Gradovi domaćini predstavljaju proces planiranja i realizacije strateških, zelenih i klimatskih investicija, brownfield projekte, uključujući lokalna lučka područja te infrastrukturu za riječki, željeznički, kopneni i morski promet.