Posjet veleposlanika Izraela

Marko Filipović pozvao izraelske tvrtke da rade na riječkom vodovodu

Jakov Kršovnik

Marko Filipović, Ilan Mor, Petar Mamula i Ana Trošelj / Foto Vedran Karuza

Marko Filipović, Ilan Mor, Petar Mamula i Ana Trošelj / Foto Vedran Karuza

Sve u svemu, vrlo sam sretan da sam ovdje i vrlo sam zadovoljan sastankom. Želim svu sreću gradonačelniku na njegovoj vrlo zahtjevnoj poziciji, kazao je veleposlanik Države Izrael Ilan MorRazgovarali smo o suradnji Izraela i Rijeke u području inovacije, sigurnih i pametnih gradova, gospodarenja vodom i obrazovanja.


Vrlo je lijepo govoriti o izraelskoj visokoj tehnologiji koja se tiče gradskog života, a ne samo o agrikulturi, rekao je Ilan Mor, veleposlanik države Izrael u Republici Hrvatskoj, nakon sastanka s riječkim gradonačelnikom Markom Filipovićem, zamjenikom župana PGŽ-a Petrom Mamulom i predsjednicom riječkog Gradskog vijeća Anom Trošelj.


Izraelski veleposlanik kaže da je sastanak bio vrlo konkretan i pragmatičan, “u izraelskom stilu”. Razgovarali su i o židovskoj zajednici u Rijeci i PGŽ-u, dokazima židovske prisutnosti u Brodu na Kupi, te je Mor zahvalio riječkom gradonačelniku na potpori.
– Sve u svemu, vrlo sam sretan da sam ovdje i vrlo sam zadovoljan sastankom. Želim svu sreću gradonačelniku na njegovoj vrlo zahtjevnoj poziciji, kazao je Ilan Mor.


Gradonačelnik Filipović izdvojio je četiri ključne teme sastanka: suradnja s gospodarstvenicima iz Izraela, dobri diplomatski odnosi Izraela i Hrvatske, a tako i Rijeke, pametni gradovi i digitalizacija te položaj židovske zajednice u Rijeci.


– Ocijenili smo da je suradnja Grada Rijeke i židovske zajednice kvalitetna, a u budućnosti nas očekuje suradnja na projektima u kojima će se moći priključiti izraelske tvrtke. Na primjer, u vodno-gospodarskoj infrastrukturi, jer će u naredne četiri godine biti realiziran veliki EU projekt u Rijeci.


U tom smislu dotakli smo se i ušteda u vodovodnom sistemu gdje je Izrael prvi u svijetu. Ovaj sastanak uvod je u našu buduću suradnju, poručio je Filipović.


Zamjenik župana PGŽ-a Petar Mamula istaknuo je da su manjine i nacionalne zajednice mostovi prema drugim kulturama.


– Razgovarali smo o otkrivenom prisustvu židovske zajednice na području Broda na Kupi, gdje je pronađeno staro groblje. Nastojat ćemo u suradnji s Gradom Delnicama to dodatno istražiti i educirati pučanstvo koliko je zapravo naša županija raznolika i više nego što smo možda znali do sada, kazao je Mamula.


Dodao je da brojke pokazuju kako po pitanju turizma i robne razmjene između Hrvatske i Izraela ima puno prostora za napredak.


– Nadam se da će teme o kojima je bilo govora doprinijeti da povećamo te brojke i unaprijedimo suradnju, zaključio je Mamula.