HDZ o CZGO-u

Marišćina kao novi Viševac: Stanje sve gore, radnici otrovani teškim metalima

Biljana Savić

Svima nama koji trpimo Marišćinu je dosta opravdanja nadležnih institucija koja su u suštini sadržaja da projekt nema većih propusta, da se povremeno osjeti smrad te da se radi na otklanjanju smrada. Podaci su šokantni, stanje je alarmantno, kazala je Marina Tomić Pujić iz viškovskog HDZ-aRIJEKA – Dokument, kako su naglasili, s dokazima o trovanju okoliša i djelatnika ŽCGO-a Marišćina, jučer su novinarima predstavili HDZ-ovi vijećnici u Županijskoj skupštini Dinko Beaković i Damir Dumančić te predsjednica HDZ-a Viškovo Marina Tomić Pujić.


Županova odgovornost


– Ovo je ključni dokument, izradio ga je Nastavni zavod za javno zdravstvo, relativno svjež i NZJZ je to vrlo profesionalno i odgovorno napravio. Županu Zlatku Komadini i riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu, umjesto da plaču što nisu pozvani na obilazak radova bolnice na Sušaku, bilo bi pametnije da se brinu o svom vlasništvu i zdravlju djelatnika ŽCGO-a Marišćina i žitelja Općine Viškovo, poručio je Beaković i ponovio da je PGŽ vlasnik 48,72 posto ŽCGO-a Marišćina, Grad Rijeka 41,10 posto, pa ukupno imaju gotovo 90 posto vlasništva, te da Općina Viškovo ima udjel od 8 posto i KD Čistoća 2,18 posto.


– Odgovornost župana je neupitna, jer upravo on postavlja sve kadrove u ŽCGO Marišćina, on je dovodio ljude iz DINA-e, a doveo je i ovoga politički podobnog direktora Miodraga Šarca zbog kojega su morali mijenjati čak i društveni ugovor jer nije imao odgovarajuću stručnu spremu. Obersnel bi s ovolikim vlasničkim udjelom Grada Rijeke itekako trebao voditi brigu o Centru, ali on je izgleda potpuno digao ruke od Marišćine, njemu je samo važno da se otpad iz Rijeke odvozi gore, a što se dalje događa, očito ga ne zanima. Direktor Centra Šarac je za ovih godinu dana potpuno unazadio Centar i svi napori bivše uprave koji su učili na greškama i ispravljali ih, su na neki način kontaminirani i Centar je ponovo vraćen na početak. Dokazi su nesreće na radu, trovanja djelatnika i okoliša i požari u Centru. Nadzorni odbor ŽCGO-a Marišćina koji je trebao intervenirati na ovaj nalaz i obavijestiti sve nadježne službe, prikrio ga je. Dakle, svi su koordinirano zatajili ovaj nalaz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo – i Komadina, i Obersnel, i direktor Šarac, i Nadzorni odbor i svi apsolutno snose odgovornost za ovo prikrivanje i nadam se da će se u tu priču uključiti i DORH, po potrebi i krim-policija – kazao je Beaković.
Govoreći o nalazu NZJZ-a, Dumančić je naveo da je utvrđeno prisustvo velikog broja kemijskih spojeva koji prelaze granični prag. Među njima su benzen, koji izaziva mučninu, vrtoglavicu, pospanost, a ciljani organi su oči, jetra i kardiovaskularni sustav; desfluran koji izaziva kašalj, grlobolju, alergije i astmu, a ciljani organi su oči; etilen-glikol koji iritira oči, izaziva glavobolju, a ciljani organi su mu živčani sustav i respiratorni organi. Tu su još i vinil-klorid koji izaziva slabost, bol u trbuhu i napada srce, jetra i krvne žile te sumporov dioksid koji izaziva kašalj, kratkoću daha i teško disanje, na napada organe od nosa do pluća.


– Došlo je do trovanja više djelatnika teškim metalima, živom i arsenom, što je utvrđeno analizom krvi i kose. Analize je radio Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada. Predlažemo da NZJZ PGŽ-a objavi zabilježena mjerenja koncentracije lebdećih čestica PM 2,5, PM 10 i merkaptana, koje višestruko prelaze zakonom propisane vrijednosti. Benzen je 10 puta povećan, a neke vrijednosti su 80 do 100 puta veće – kazao je Beaković, te kazao da očekuje hitnu intervenciju Grada Rijeke i PGŽ-a, jer da uprava jedino rješenje vidi u povećanju cijene i to tri puta, s cca 400 kuna po toni na 1.200 kuna po toni komunalnog otpada.


Opasan projekt


– Ovo više nije politika, ovo nema veze s predizbornom kampanjom, ovo je sad briga za ljude, okoliš i zdravlje. Nadležni sve to prikrivaju i podliježu odgovornosti, mislim da će netko morati pokrenuti postupak da odgovaraju za stravičan čin prikrivanja podataka. Ovo je totalno neodgovorno i totalno neprofesionalno ponašanje, nadam se da će inspekcija i DORH poduzeti krajnje mjere. Nadležno ministarstvo nije obaviješteno ni o čemu, njemu se šalju podaci da je sve u najboljem redu pa je i ono obmanjeno, kazao je Beaković i naveo da je nalaze NZJZ nabavio.


– Svjesno ih dajem na uvid javnosti i spreman sam i kazneno odgovarati za to ako treba, kazao je Beaković.


Problemi s EPK

– Bilo je indicija da se tu nešto događa, na neki način nerazumno i nenormalno jer sve poslove realizacije projekta Rijeka 2020 su dobivale na neki način tvrtke s istoka. To je išlo preko pročelnika Ivana Šarara i njegovih poznanstava i veza. Ovo s postavljanjem bine su milijunska sredstva u pitanju dobivena na vrlo sumnjiv način. Kasnije je utvrđeno da uopće nisu smjeli dobiti taj posao i mislim da će nadležne službe provjeriti i građane obavijestiti ako je bilo pogodovanja i nanesene štete u EPK. Emina Višnić se očito nije dobro snašla, pogotovo u doba koronavirusa, nisam stručnjak za kulturu, ali očitio se moglo puno toga odraditi putem medija, a svi znamo da je u određenom vremenu EPK potpuno stao, kazao je Dinko Beaković na pitanje novinara o novim događanjima u projektu EPK Rijeka 2020.

Marina Tomić Pujić istaknula je da mještani Općine Viškovo i lokalni HDZ predugo ukazuju na probleme smetlišta.


– Marišćina je, nažalost, postala ono čega smo se svi bojali – novi Viševac, po zdravlje i po život opasan projekt lokalnog SDP-a. Svima nama koji trpimo Marišćinu je dosta opravdanja nadležnih institucija koje su u suštini sadržaja da projekt nema većih propusta, da se povremeno osjeti smrad te da se radi na otklanjanju smrada. Ovi podaci su šokantni, pokazuju da je stanje na Marišćini alarmantno i da je potrebna žurna intervencija svih nadležnih u svrhu zaštite djelatnika, stanovništva i okoliša, poručila je Tomić Pujić.