Kandidat za župana

Marinko Koljanin: PGŽ i Rijeka taoci odnosa Komadine i Obersnela

Damir Cupać

Marinko Koljanin, Foto: S. DRECHSLER

Marinko Koljanin, Foto: S. DRECHSLER

Javna je to tajna, ali nitko to nije javno rekao, i kao u Carevom novom ruhu treba uzviknuti car je gol, odnosno reći istinu da su Županija i Grad kao i Obersnel i Komadina, rekao je KoljaninNezavisni kandidat za primorsko-goranskog župana kojega podržavaju Lista za Rijeku i Kvarnerska inicijativa Marinko Koljanin i predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić poručili su da su Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka taoci loših odnosa Zlatka Komadine i Vojka Obersnela.


– Nakon što smo na tiskovnoj konferenciji problematizirali činjenicu da se Primorsko-goranska županija ponaša rijekafobično i izbjegava sudjelovati u ulaganjima u svoj glavni grad, župan Komadina je odgovorio plaćenim oglasom u Novom listu.


Činjenica je da je Komadina u svom odgovoru potvrdio da Županija financira samo ono što po zakonu mora, a da je pod njegovim vodstvom propustila razviti takav odnos s Gradom Rijekom koji bi, kroz različita infrastrukturna ulaganja i projekte, rezultirao bržim razvojem i grada i županije.
Uz to, Županija ne sufinancira kazalište jer se nalazi u Rijeci, a koriste ga svi stanovnici županije, kao ni bazen koji koriste svi stanovnici županije i sve ostale sportske objekte koje koriste u najmanju ruku i stanovnici prstena, a nije uložila niti kune u objekte koji se grade ili su se izgradili u sklopu EPK-a, a kojima će se koristiti svi stanovnici županije, ignorira dugogodišnji problem Teatro Fenicea, a uz to smo jedini važniji hrvatski grad na moru koji nema svoju regionalnu lučku upravu, upozorio je Švorinić.


Dodao je da Komadina servira šuplju priču o financiranju ustanova čiji je zakonski osnivač, a imaju sjedište ili se nalaze u Rijeci.


Marinko Koljanin naglasio je da Komadina plaćenim oglasom nije ništa demantirao.


– Umjesto ulaganja, nakon 20 godina, imamo županovo neobavezujuće pismo namjere o ulaganju milijun kuna u postavljanje umjetne trave na sportska igrališta.


Umjesto da se dogovore i naprave na Kampusu četvrto sportsko igralište, prvo u Rijeci nakon što je tridesetih godina prošlog stoljeća na Belvederu za vrijeme Italije izgrađeno današnje Omladinsko igralište, jer se 3.000 riječke djece bavi nogometom na tri igrališta s dotrajalom umjetnom travom.


Isto tako, iako joj je to zakonska obaveza županija kao osnivač srednjih škola najavljuje gradnju prve školske dvorane nakon 1990. godine, a već dvadeset godina se najavljuje gradnja staračkog doma i srednje škole na Krnjevu.


Rijeka i Županija su taoci loših odnosa Komadine i Obersnela, nema zajedničkih projekata i suradnje zbog odnosa njih dvojice.


Javna je to tajna, ali nitko to nije javno rekao, i kao u Carevom novom ruhu treba uzviknuti car je gol, odnosno reći istinu da su Županija i Grad kao i Obersnel i Komadina. Iako su iz iste stranke, zaboravili su dobrobit građana Rijeke i Županije, zaključio je Koljanin.