Od 26. lipnja

Margaretino leto: Evo što vas čeka na tradicionalnoj bakarskoj manifestaciji

Sanja Gašpert

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Bogat program, prilagođen aktualnoj epidemiološkoj situaciji, od 17 događanja - izložbi, koncerata, kazališnih predstava, ljetnog kina, interpretacijskih šetnji, sportskih događanjaŠetnjom kroz povijest s temom »Stopama bakarskog vodonoše«, ove subote, 26. lipnja u Bakru počinje tradicionalna kulturno-zabavna ljetna manifestacija Margaretino leto, u organizaciji Grada Bakra i Turističke zajednice Grada Bakra. Program otvorenja počinje u poslijepodnevnim satima na Jazu, instalacijom tradicijskih barki Jadrana »Jedra Jaza« Luciana Kebera.


Iste večeri u 19 sati na Trgu sv. Andrije u Bakru najavljeno je predstavljanje projekta o slijepom vodonoši Ivanu Čopu, uz izložbu likovnih radova učenika OŠ Bakar i OŠ Hreljin, u 19.30 sati na istom trgu najavljena je radionica »Očima nevidljivo«, u izvedbi Udruge slijepih Primorsko-goranske županije, interpretacijska tura s elementima igre »Izazov bakarskog vodonoše« u izvedbi Ive Silla počinje u 20 sati na Trgu Vrata, slijedi priča o bakarskom vodonoši u izvedbi Sabine Sabljak u 20.30 sati na Trgu Plačica, stručni razgled uz lokalnog vodiča Bore Štrbca u 21 sat na Trgu Vrata te svečano otvorenje Margaretinog leta i koncert Gorana Karana na Žalu ribara u 22 sata.


– Ovogodišnje Margaretino leto bit će obilježeno edukativno-turističkim sadržajima nadahnutim slijepim bakarskim vodonošom Ivanom Čopom, a našim sugrađanima i posjetiteljima u malo više od mjesec dana trajanja, od 26. lipnja do 31. srpnja, ponudit će raznolik i bogat program prilagođen aktualnoj epidemiološkoj situaciji, uz sedamnaest događanja – izložbi, koncerata, kazališnih predstava, ljetnog kina, interpretacijskih šetnji, sportskih događanja.
Korona nas je usmjerila u drukčijem pravcu, okrenuli smo se događanjima poput raznih šetnji, pa će ovogodišnjim interpretacijskim šetnjama sudionici moći bolje upoznati Bakar, Zlobin, Kukuljanovo, Krasicu i Škrljevo.


Iako su šetnje besplatne, prijave su obavezne. Ove godine imamo i dva noviteta, a riječ je o sportskim događanjima, utrci »Valica puna skalica« i festival sporta »Oživi šumu«, u organizaciji Bakar Outdoor agency.


I ove godine održat će se uspon zborova na Risnjak u organizaciji KUU-a Sklad, Raspjevani Risnjak, Dječji dan, proslava Margaretine i brojna druga događanja, kazala je direktorica bakarske Turističke zajednice Sonja Jelušić Marić.


Novinarima se obratio i gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić, koji je kazao kako je i ove godine epidemija koronavirusa imala utjecaja na sam program koji se organizira u skladu s epidemiološkim mjerama i preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite.


– Prošla je godina u tom smislu bila problematična i aktivnosti su smanjene, bilo je manje publike i sadržaja. Ove je godine situacija s epidemijom koronavirusa trenutno povoljnija, pa smo u skladu s time i pripremili program Margaretinog leta koji će zasigurno obogatiti turističku i kulturnu ponudu našega grada.


Usmjeravamo se gospodarstvu, u tom smislu i turizmu, jer naš grad ima bogatu povijest koju treba s ponosom pokazivati. U tom smislu pokrenute su brojne turističke aktivnosti, ali i izgradnja turističkih sadržaja, poput obnove obale, pontonske šetnice, parka Banj, projektira se plaža u Bakru, a u tijeku su i pripreme za izgradnju garaže s parkiralištem u starom gradu, kazao je gradonačelnik Klarić.


Interpretacijska šetnja “Istraži Rupnikovu liniju”


Nakon otvorenja ove subote, 26. lipnja, Margaretino leto nastavlja se sljedeće nedjelje, 4. srpnja interpretacijskom šetnjom po Škrljevu, “Istraži Rupnikovu liniju”, 6. srpnja najavljena je književna večer uz predstavljanje knjige “Putovima Pavla Vidasa”, autora Radovana Tadeja i Vjekoslave Jurdana, 7. srpnja na programu je Dječji dan, dan kasnije interpretacijska šetnja po Zlobinu “Zalutaj na Zlobin”, 10. srpnja “Raspjevani Risnjak” i utrka “Valica puna skalica”, a 11. srpnja koncert Kvarteta Rucner.


Margaretina se slavi 13. srpnja, uz svete mise, procesiju i koncert 4 tenora. Kazališna predstava “Crvenkapica”, u izvedbi Kazališne družine I. B. Mažuranić na programu je 14. srpnja, interpretacijska šetnja Kukuljanovom “Upoznaj Kukuljanovo” 16. srpnja, Ljetno kino uz filmove “Duša” i “Oni koji mi žele smrt” 17. srpnja, a koncerti Acoustic Projecta i Vanne 18., odnosno 24. srpnja. Ri Teatar izvest će kazališnu predstavu “Operacija kamp” 26. srpnja, izložba “Tragom hrvatske baštine” bit će otvorena 30. srpnja, a posljednjeg dana Margaretinog leta, 31. srpnja, najavljen je festival sporta “Oživi šumu”, uz trail utrku i uspon na Tuhobić. Prodaja ulaznica obavlja se u Uredu TZ-a Grada Bakra, online na www.margaretinoleto.hr, novom webu manifestacije te dva sata prije početka događanja na ulazu.