Tradicija

Manifestacija “Feral ki j’ pušćal sinjal” odaje počast Grobničkoj mlikarici

P. N.

Foto Marko Gracin

Foto Marko GracinJELENJE – Tradicionalna manifestacija »Feral ki j’ pušćal sinjal« i ove će godine biti održana, ali sukladno mogućnostima i uvjetima pandemije COVID-19 koja već čitavu godinu i pol ograničava brojne aktivnosti. No, Turistička zajednica Općine Jelenje ima moto od kojega ne odustaje, a to je »Da se ne pozabi«.


Stoga je, u znak poštovanja i sjećanja na Grobničke mlikarice i težak život svih žena mlikarica grobničkoga zavičaja, u subotu 24. srpnja organizirala dva prigodna događaja pod zajedničkim nazivnikom »Biti mlikarica«.


Kako je bilo ustati se u ranu zoru i pod teretom svježe pomuženog mlijeka pješačiti do Rijeke, sudionici mogu doživjeti u organiziranoj šetnji. Naime, u 7 sati ujutro s latama i feralićem, šetači će se zaputiti, baš kao i mlikarica, pješice, sve do Mljekarskog trga u Rijeci, a moći će se okrijepiti proizvodima Tonka i Piko PIK-a Rijeka koji je sponzor događaja. Istoga dana, u 20 sati u Domu kulture u Dražicama na rasporedu je monodrama »Mlikarica« u izvedbi Petre Mavrinac, članice scenske skupine Grobničke katedre. Tekst i režiju potpisuje Vlasta Juretić, uz nastup folklorne skupine KUD-a Zvir.