Prva koordinacija

Mamula na kolegiju zamjenika župana iz redova nacionalnih manjina

Sanja GašpertZamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula sudjelovao je na prvom kolegiju zamjenika župana iz redova nacionalnih manjina, održanom u Karlovcu.


– Riječ je o prvoj koordinaciji takve vrste koju smo osnovali kako bi bolje artikulirali probleme koji su nam zajednički te ukazali na činjenicu da smo u svojim županijama konstruktivni dio izvršne vlasti koji je sve više orijentiran operativnim programima i projektima koji nisu samo iz domene manjinskih politika, rekao je Mamula.


U Karlovcu se okupilo ukupno dvanaest zamjenika župana iz tri nacionalne manjine, češke, talijanske i srpske. Na sastanku je naglašeno da treba poticati razvijanje gospodarskih projekat koji će doprinijeti povlačenju europskog novca i zapošljavanju. Istaknut je i problem demografskog urušavanja u Hrvatskoj, a posebno je naglašen u područjima gdje živi veći broj predstavnika nacionalnih manjina.
Stav je manjinskih zamjenika župana da u svojim sredinama potiču kreiranje hrvatskih politika u skladu s načelima Europske unije, a s prošlosti neka se bave povjesničari na stručnoj razini. Dogovoreno je da ovakvi kolegiji postanu praksa, a već slijedeći održat će se u Primorsko-goranskoj županiji, pod predsjedanjem zamjenika Petra Mamule.


Podršku prvom službenoj okupljanju manjinskih zamjenika župana iskazali su županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin te državni tajnici Mile Horvat i Spomenka Đurić.