Plaža

Malo ljudi, puno hlada, a najviše dobrog raspoloženja: Uvala Scott ima svoje adute

Ervin Pavleković

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

More je toplo i čisto, a posebno nam se sviđa ukusna hrana u obližnjoj konobi. Možda se opet vratimo u rujnu ove godine, toliko nam se sviđa, zadovoljno je istaknula Angelika iz PoljskeU blizini Kraljevice, pod koju i administrativno pripada, u uvali Dubno smjestilo se malo turističko naselje Uvala Scott. Uvala je svojom ljepotom privukla i engleskog plemića Alexandra Scotta koji ju je početkom 19. stoljeća kupio te odabrao za mjesto svojeg boravka, sve do smrti.


Uvala i njezin turistički kompleks izgrađeni su 1967. po projektu Igora Emilija koji je želio staviti naglasak na primorski stil gradnje te raštrkanu strukturu tog naselja. Dakle, po plemiću Scottu to turističko mjesto paviljonskog tipa i mediteranske arhitekture okružene zelenilom je i dobilo ime.


Foto galerija: Uvala Scott Foto: Roni Brmalj


Riječani ovo mjesto znaju najbolje spomenemo li samo Krčki most, jer ovo je posljednje skretanje u desno koje vodi i do posljednjeg mjesta prije mosta, onog koje već tradicionalno privlači brojne goste, a najviše iz Češke i Poljske.


Hrana i usluga izvrsni
Naselje nudi ugostiteljske sadržaje, smještajne jedinice paviljonskog tipa s pogledom na more te šetalište uz plažu. Na samoj plaži su dva ugostiteljska objekta – bar i konoba. Kamena kućica uz more nije ništa drugo, doli prave primorske konobe u kojoj se mora dobro jesti i iz koje dopire miris mora na tanjuru.


Ova konoba nudi razna jela, od kojih je, logično, najviše onih ribljih, no ima i mesa, a naravno, tu je i već uobičajena ponuda pića.U baru za kavu morate izdvojiti 8 do 11 kuna, za mineralnu vodu 12 kuna, za prirodni sok ili one s mjehurićima 15 kuna te za pivo, koje je bilo gotovo na svakom stolu na terasi ovog bara kad smo prolazili, od 13 do 15 kuna.


U sklopu bara mogu se unajmiti ležaljke po cijeni od 25 do 40 kuna, ovisno o tome želite li unajmiti na pola ili na cijeli dan, suncobran od 20 do 30 kuna te kombinacija dviju ležaljki i suncobrana za 50 do 80 kuna.


Za pola sata korištenja pedaline platit ćete 40 kuna, a za sat vremena 60 kuna. Za korištenje daske za jedrenje 35 do 50 kuna, a za sandolinu 35 do 50 kuna po istome principu pola dana/cijeli dan.Na samome kraju plaže, pritom misleći na stranu koja se opasno približava velebnom mostu Krk, pronašli smo na okupu obitelj Kašaj koja nam je, izmjenjujući se, rekla ponešto o svojem boravku te samoj plaži na koju dolaze već desetak godina. Smješteni su u Gorskome kotaru, a preko dana dođu ovdje na plažu.


– Plaža nam se sviđa jer imamo hlad i jer ima malo ljudi. Možda bi dio lijevo od hotela trebalo malo počistiti. Svakako nije klasična plaža ili neka koja bi privukla svakoga, ali nama se sviđa i možemo se odmoriti, a i dobro pojesti u konobi na plaži. Hrana je tamo izvrsna, a usluga jako dobra. Ono što bi dodali ovoj plaži, to su možda neki rukohvati ili ograda na ulazu u plažu.


Uživanje u čistom moru


Na betoniranome dijelu, budno promatrajući djecu koja su se kupala, sjedio je nasmijani bračni par Ferčak, Danijel i Katica iz Rakitovice koji su nam odlučili reći dvije-tri o ovoj plaži.


– Inače ljetujemo u Koromašnu, ali odlučili smo na dva dana promijeniti sredinu te doći ovdje, obzirom da smo uspjeli povoljno naći smještaj. Zadovoljni smo, more je čisto, ali malo hladnije zbog kiše koje je nedavno padala.Ne volimo gužvu, tako da nam ovo odgovara, iako za turizam nije najbolje, našalila se Katica. Kako kažu, dodali bi možda koju kantu za smeće, jer ne skupljaju baš svi otpatke da bi ih kasnije bacili, kao što to oni rade.


U veselom raspoloženju sreli smo i članove obitelji Sznojdrowicz koji dolaze iz poljskog grada Jaworze, a zatekli smo ih prije odlaska kući, u posljednjim trenucima uživanja u moru, kako su nam i sami rekli. Na tečnom engleskom, majka Angelika rekla nam je da su bili u Njivicama i u Baški, no morali su kratko stati i ovdje.


– Prvi puta došli smo još prije pet godina. Ove godine dobili smo smještaj zaista povoljno. Plaža nam se sviđa, kao i samo naselje u ovoj uvali – djeci posebno! More je toplo i čisto, a posebno nam se sviđa ukusna hrana u obližnjoj konobi. Možda se opet vratimo u rujnu ove godine, toliko nam se sviđa, zadovoljno je istaknula Angelika Sznojdrowicz.


Ocjene


  • Pristup plaži                                           8
  • Pristup moru                                          8
  • Plaža                                                         7
  • Ugostiteljske usluge                              8
  • Sadržaji                                                    7
  • Parkiralište                                              8
  • Čistoća                                                      7
  • Pridržavanje epidemioloških mjera   7


»Inglež« i Adamićeva kći


Alexander Scott of Coldhouse je u prvoj polovici 19. stoljeća u uvali Dubno kod Kraljevice, u današnjoj Uvali Scott, kupio posjed i sagradio manji obiteljski ljetnikovac. Okoliš je uredio kao perivoj i svojevrsni arboretum, a na imanju je sagradio još konjušnicu i ribarsku kućicu.


Posjed je bio ograđen velikim polukružnim kamenim zidom, napravio je i prilazni put koje je domaće stanovništvo zvalo »ingležova cesta«. Scott je bio u braku s Cristinom Adamić, kćerkom Ljudevita Adamića.


Cristina je kao mlada udovica upoznala svog drugog supruga Alexandera Scotta u Italiji.