RIJEKA PLUS 

Mala karnevalska povorka aktivira automatizirano upravljanje prometom u Rijeci. Evo o čemu se radi

Bruna Matičić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Zbog potreba održavanja Dječje karnevalske povorke stručne službe Rijeka plusa izradile su elaborat privremene prometne regulacije prometaUoči Dječje karnevalske povorke koja će ove subote u užem centru Rijeke okupiti tisuće malih karnevalista, zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan i učenici Prometne škole Rijeka posjetili su Prometni centar Rijeka plusa kako bi skrenuli pozornost na sigurnost djece u prometu te se upoznali s modernim sustavom automatskog upravljanja prometom našega grada.


Prometni centar grada Rijeke djeluje već dvadeset godina i jedini je takav gradski prometni centar u Hrvatskoj, istaknuto je na današnjem susretu prilikom kojeg su voditeljica Prometnog centra Ana Tomljanović i glasnogovornica Rijeka Plusa Dragana Šmitran Babić objasnile da upravo on ima ključnu ulogu u optimiziranju i pametnom upravljanju prometom grada.


Poboljšanje prometa


– U Prometnom centru nadziru se sve prometnice grada Rijeke kroz sustav automatiziranog upravljanja prometom.
Riječ je o 16 nadzornih kamera i 62 semaforizirana raskrižja putem kojih se efikasno upravlja semaforima i prometnom signalizacijom u realnom vremenu, kao što će to biti u subotu, rekla je glasnogovornica Dragana Šmitran Babić objašnjavajući da su i ove godine, zbog potreba održavanja Dječje karnevalske povorke, stručne službe Rijeka plusa izradile elaborat privremene prometne regulacije prometa.– U subotu će nam centar grada biti pun maškarica i na nama odraslima je da pazimo na njih, rekla je Šmitran Babić dodajući da svi sudionici u prometu, vozači i pješaci, svakoga dana svojim ponašanjem utječu na sigurnost u prometu, stoga je pozvala na oprez i prometnu kulturu.


Voditeljica prometnog centra Ana Tomljanović ovom je prilikom naglasila da je već 2001. godine započelo poboljšanje prometa u Rijeci kako bi se dobila bolja protočnost vozila i sigurnost u prometu.


– Danas imamo sustav automatskog upravljanja prometom, odnosno semaforizirana raskrižja, a osnova svega jest da se prikupljaju informacije o stvarnom stanju u prometu i na temelju količine i stanja prometnog opterećenja definiraju se optimalni signalni programi.


Konkretno, sustav nam omogućava da u svakom trenutku imamo informaciju koja se događa izravno na terenu te mogućnost upravljanja prometom i prilagođavanja situaciji na terenu, odnosno signalni programi odlučuju o tome hoće li vrtiti maksimalno zeleno ili crveno svjetlo za određeni smjer, dok je kretanje pješaka pješačkim prijelazima osigurano duplim dodatnim zaštitnim svjetlom, pojasnila je Tomljanović.


Dodaje da se ide u smjeru nadograđivanja ovog sustava te da im je u cilju zamijeniti i preostalu semaforizaciju i cijeli sustav učiniti pametnim prometnim sustavom koji će upravljati i prilagođavati se stvarnoj situaciji u prometu.


Nadstandard


– Prometni centar Grada Rijeke izuzetno je važan dio Rijeka plusa i bitan segment prometne sigurnosti u našem gradu, stoga mi je drago što sam, s učenicima Prometne škole, dobila priliku upoznati se s njegovim funkcioniranjem, kazala je zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan objašnjavajući da, što se tiče prometnog upravljanja, Rijeka ima jedan nadstandard.


– Sigurnost svih sudionika u prometu izuzetno nam je važna, a naročito sigurnost djece, posebice u situacijama kao što je predstojeći događaj i Dječja maškarana povorka koja ove subote naš grad ispuniti djecom, stoga ovim putem šaljemo poruku i pozivamo sve građane na oprez u prometu i pridržavanje prometne kulture kako bi sve prošlo u najboljem redu, zaključila je zamjenica Krpan.