Kamp CTK Rijeka

Makersi na Školjiću: Osnovci u četiri dana stvorili robota koji hoda i pleše

Sanja Gašpert

Foto CTK Rijeka

Foto CTK Rijeka

Polaznici su bili podijeljeni u četiri tima i svaki je radio svoj projekt od početka. Na završnoj svečanosti dodijeljene su diplome i predstavljeni projekti »Tko će brže!«, »Ne zuji!«, »Robotko« i »Kukac Walter«RIJEKA – U Centru tehničke kulture Rijeka održana je završna svečanost na kojoj su polaznici kampa za učenike Makersi na Školjiću predstavili projekte na kojima su radili posljednja četiri dana.


Okupilo se trideset dvoje učenika od 4. do 8. razreda osnovnih škola iz Primorsko-goranske županije i zajedno su proveli vrijeme baveći se programiranjem, robotikom i modeliranjem.


Sudjelovalo je 16 učenika iz Rijeke i okolice, točnije iz OŠ »Dr. Andrija Mohorovičić« Matulji, OŠ »Rikard Katalinić Jeretov« Opatija, OŠ »Nikola Tesla«, OŠ »Ivan Zajc«, OŠ Zamet, OŠ Sveti Matej Viškovo, OŠ Kozala, dok su ostali polaznici iz OŠ »Petar Zrinski« Čabar, OŠ Ivana Rabljanina Rab, OŠ Malinska-Dubašnica, OŠ Frane Petrića Cres i njima je osiguran smještaj tijekom boravka u Rijeci.


Četiri tima
– Polaznici su bili podijeljeni u četiri tima i svaki je radio svoj projekt od početka. Za svaki projekt polaznicima je bio pripremljen set potrebnih komponenti. Jedan tim je dobio projekt Tko će brže!


Izradili su ploču na kojoj se nalazi LED žaruljica i mini zvučnik koji se unutar intervala od deset sekundi nasumično uključe u jednom trenutku. Sa svake strane ploče se nalaze i dva gumba te stoji po jedan igrač.


Cilj je bio pokušati što prije stisnuti gumb kada se uključi LED žaruljica i oglasi zvučnik. Igrač koji prvi pritisne gumb dobiva bod, no ukoliko pritisne gumb prije znaka – gubi dva boda. Sa strane ploče je stavljen i LCD ekran koji broji bodove.


Drugi tim radio je projekt Ne zuji!, izradivši ploču iz koje izlazi žica savijena u zanimljive oblike te se vraća natrag u ploču. Oko žice prolazi obruč na štapiću. Cilj ove igre bio je provesti obruč od jednog do drugog kraja žice, a da ju ne dotakne.


Ukoliko obruč dotakne žicu, LED žaruljica će zasvijetliti, a mini zvučnik ispustiti zvuk sve dok obruč dodiruje žicu.


Projekt Budi++


Treći tim radio je na projektu Robotko te su morali napraviti malog robota Robotka koji može hodati i plesati na dvije noge. Korištenjem servomotora za pomicanje nogu robota oko dvije osi, omogućili su njegov ples.


Četvrti tim radio je na projektu Kukac Walter. I oni su izrađivali malog robota kojeg privlači svjetlost i koji može prepoznavati prepreke. Kukac se kreće korištenjem servomotora.


Uz pomoć mentora iz riječkog CTK-a, učenici su sve projekte izradili samostalno i za uspjeh na kraju zadnjeg dana dobili diplome za sudjelovanje.


Kamp Makersi na Školjiću provodi se treću godinu za redom u sklopu projekta Budi++ kroz koji CTK-a Rijeka održava radionice koje jačaju informatička i tehnička znanja učenika i mladih iz naše županije.


Aktivnost financijski podupiru Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i INA d.d.