Učestale prijetnje

Luksuzne ruske jahte u riječkoj luci pod pojačanim nadzorom policije! Hoće li oligarsi napustiti Jadran?

Marinko Glavan

»Royal Romance« svojim dimenzijama ulazi u pet posto najvećih luksuznih jahti na svijetu / Foto: V. KARUZA

»Royal Romance« svojim dimenzijama ulazi u pet posto najvećih luksuznih jahti na svijetu / Foto: V. KARUZA

Među njima posebno se ističe megajahta »Royal Romance« koja je do ožujka prošle godine bila u vlasništvu milijardera i vođe proruske opozicije u Ukrajini Viktora Medvedčuka, bliskog Putinovog prijateljaRIJEKA – Dok je ruskim avionima zabranjen promet preko Hrvatske, Europska unija i SAD blokiraju imovinu ruskih oligarha i njihovih banaka i tvrtki, ruski brodovi pa tako i luksuzne jahte čiji su formalni ili neformalni vlasnici ruski bogataši i proruski milijarderi iz okolnih zemalja, uključujući i Ukrajinu i dalje mogu slobodno uplovljavati u hrvatske luke, kao i biti privezane u njima.


Takva situacija rezultirala je nizom prijetnji upućenih prema brodovima i posadama na društvenim mrežama, zbog čega policija i sigurnosne službe, za sad diskretno, ali pojačano nadziru jahte u hrvatskim lukama koje se povezuje s ruskim oligarsima ili proruskim milijarderima iz Ukrajine, prvenstveno zbog sigurnosti posada i plovila, ali i lučkog bazena.


Najveća i najpoznatija takva jahta “Royal Romance” privezana je u riječkoj luci.
Vlasnik ovog 92 metra dugog, ultraluksuznog plovila, formalno je, do ožujka prošle godine, bio ukrajinski političar i milijarder Viktor Medvedčuk, bliski Putinov prijatelj i vođa proruske opozicije u Ukrajini, koji je, prema pisanju stranih medija, najizgledniji kandidat za predsjednika marionetske vlade Ukrajine, uspije li Putin skršiti otpor Ukrajinaca. Medvedčuk je trenutno u bijegu od ukrajinskih vlasti i skriva se, prema tamošnjim medijima, na nepoznatoj lokaciji u Kijevu, nakon što je, prema ukrajinskom Ministarstvu unutarnjih poslova, prije tri dana pobjegao iz kućnog pritvora, u kome je bio još od svibnja prošle godine, zbog optužbi za izdaju i pljačku državnih resursa na Krimu.


Financijska moć


Iz Lučke uprave Rijeka nismo uspjeli dobiti službenu potvrdu o tome da su vlasnici nekoliko jahti Rusi, jer se podaci o tome drže u tajnosti, a i jahte su uglavnom registrirane na tvrtke u zemljama zastava pogodnosti. Jedino pitanje na koje smo dobili odgovor bilo je jesu li uvedena bilo kakva ograničenja za uplovljavanje ili isplovljavanje plovila pod ruskom zastavom ili u vlasništvu ruskih pojedinaca i tvrtki, ili tvrtki povezanih s ruskim kapitalom. Ravnatelj Denis Vukorepa kratko je odgovorio da zasad nikakvih ograničenja po tom pitanju nema.


Tako bi i »Royal Romance«, jahta čija je vrijednost svojedobno bila procijenjena na više od 200 milijuna dolara, već danas mogla napustiti riječku luku, bez zaustavljanja. Inače, ovaj je brod izgrađen u brodogradilištu poznatog nizozemskog graditelja jahti, tvrtke Feadship, prije sedam godina, a u posljednjih nekoliko godina je čest, praktički stalan gost riječke luke, gdje je obično na vezu kad se ne koristi za potrebe vlasnika i njegovih gostiju. Ova megajahta može primiti 14 gostiju kojima je na raspolaganju sedam apartmana na šest paluba, a za goste i plovidbu brine se čak 22 člana posade, od kojih je, kako doznajemo, većina iz Hrvatske.


Ukrajinski moćnik


»Royal Romance« svojim dimenzijama ulazi u pet posto najvećih luksuznih jahti na svijetu, koristi se isključivo za potrebe vlasnika i njegovih gostiju, a godišnji troškovi njezinog održavanja i putovanja procjenjuju se na vrtoglavih 15 do 20 milijuna dolara, što samo po sebi govori o financijskoj moći njezinog vlasnika.


No, osim financijski, riječ je i o jednom od politički najmoćnijih ljudi u Ukrajini, prvom čovjeku proruske politike u toj zemlji i stranke Platforma – Za život, koju podržava višemilijunsko rusko i prorusko stanovništvo Ukrajine. Blizak je prijatelj i suradnik s Vladimirom Putinom koji je, prema tvrdnjama Medvedčuka, krsni kum njegovoj kćeri Dariji, rođenoj 2004. godine, a upravo su Medvedčuk, njegova stranka i mediji pod njegovom kontrolom godinama bili najglasniji zagovornici Putinove politike u Ukrajini, gdje Medvedčuka optužuju za izdaju, pomaganje i financiranje ruskih pobunjenika u odmetnutim dijelovima Donbasa, kao i pomaganje u pripremi ruske invazije na Krim.


Prema pisanju inozemnih medija, dio ruskih bogataša svoje je jahte već odlučio poslati izvan Mediterana i zemalja EU-a, pa ih tako nekoliko u ovom trenutku plovi prema Maldivima, neke su prebačene u Rusiju, ali u Hrvatskoj ih je, prema neslužbenim podacima, i dalje negdje oko dvadesetak. Zasad nema najava o njihovom odlasku iz hrvatskih luka, ali to se može promijeniti u bilo kojem trenutku, osim ako im RH i EU u međuvremenu ne zabrane isplovljavanje i privremeno ih zadrže u lukama.


Osim što su vlasnici brojnih jahti, ruski su bogataši i među najbrojnijim klijentima megajahti koje se iznajmljuju, u tom je sektoru koji se od početka pandemije COVID-19 pokazao jednim od najotpornijih u turizmu općenito, zavladala poprilična neizvjesnost uoči nadolazeće nautičke sezone koja započinje već u travnju i svibnju. Nitko iz tog sektora zasad ne želi prognozirati razvoj situacije, ali očito je da vlada strah od gubitka značajnog dijela tržišta s izostankom dolaska bogate klijentele iz Rusije.