
Foto TZ Kvarner
Turistička zajednica Kvarnera osvojila svjetsko priznanje za brendiranje tradicije
povezane vijesti
- Uspješna suradnja TZ Kvarnera i PUPG: “Sigurnost je naš brend, naš prepoznatljiv identitet”
- Okusi Kvarnera u zrakoplovima Croatia Airlinesa: Posebno osmišljeni zalogaji Europske regije gastronomije
- Kvarner u lipnju ima čak 17 posto više noćenja nego lani. Ogroman skok turista iz Njemačke, ali i – domaćih gostiju
Turistička zajednica Kvarnera nastavlja sa svojim aktivnostima usmjerenim ka osvajanju titule Europske regije gastronomije te je Lošinjski krokant Crocantessu prijavila na svjetsko natjecanje World Food Gift Challenge 2024 i osvojila prvo mjesto u kategoriji “Best innovation on tradition 2024”.
Lošinjski krokant je tradicionalna slastica lošinjskih kapetana, osobito popularna u zlatno doba lošinjskog pomorstva tijekom 18. i 19. stoljeća. Crocantessu, modernu interpretaciju ovog klasika, prema obiteljskom receptu ručno proizvodi lošinjska tvrtka Porat d.o.o.
Ova iznimno dobro prihvaćena poslastica već je postala omiljeni suvenir među Lošinjanima i posjetiteljima otoka, naglašavajući bogatu kulturnu baštinu ovog područja. Uz to, Crocantessa nastavlja oživljavati tradiciju Lošinjskog krokanta, koji se i danas razbija sabljom na gotovo svakoj svečanosti.
– Još jedna svjetska prestižna nagrada stigla je na Kvarner. Nakon što je Kvarner potvrđen kao kandidat za osvajanje titule Europske regije gastronomije u 2026. godini, osvajanje ove prestižne nagrade za naš Lošinjski Krokant Crocantessu predstavlja samo jedan segment naših aktivnosti usmjerenih prema međunarodnom tržištu i našem nastojanju da Kvarner istaknemo kao vrhunsku gastronomsku destinaciju.
Želim zahvaliti članovima međunarodnog stručnog žirija platforme IGCAT koji su prepoznali našu predanost brendiranju gastronomije, očuvanju kulturne baštine i promociji lokalnih proizvoda, izjavila je direktorica Turistčke zajednice Kvarnera dr. sc. Irena Peršić Živadinov.