PGŽ

Danas konstituiranje Županijske skupštine: Loris Rak još uvijek nema podršku većine

Barbara Čalušić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Zasad nije jasno kako župan Zlatko Komadina planira osigurati većinu u Skupštini koja u ovom sazivu ima 41 članaRIJEKA – Danas bi trebala biti konstituirana županijska Skupština, a na dnevnom redu prve sjednice u ovom sazivu je izbor i izvješće Mandatnog odbora, svečana prisega članova Županijske skupštine, izbor predsjednika i potpredsjednika Skupštine, izbor Odbora za izbor, imenovanja i dodjelu povelja i priznanja te Odbora za statutarno-pravna pitanja.


Zasad nije jasno kako župan Zlatko Komadina planira osigurati većinu u Skupštini koja u ovom sazivu ima 41 člana. Komadinina koalicija predvođena SDP-om osvojila je 17 vijećničkih mandata te je jasno da za većinu treba podršku još četvero vijećnika.


Most zanimaju projekti


Kako je već ranije izjavio Komadina, izvjesna je manjinska vlada u Županiji, a njegov prijedlog SDP-ovog Lorisa Raka kao predsjednika županijske Skupštine, barem kako se sada čini, neće imati podršku većine. Na sastanke koje je proteklog tjedna organizirao sa strankama i nezavisnim listama koje su ušle u Skupštinu, već u startu se nisu odazvali predstavnici nezavisne liste Ive Rinčić koja je osvojila tri mandata pa se može zaključiti da ova lista ne planira podržati Raka kao predsjednika Skupštine.
Vijećnici Unije Kvarnera i Akcije mladih koji s pet osvojenih mandata čine treću snagu u Skupštini, odmah nakon koalicije predvođene SDP-om i HDZ-a, odazvali su se konzultacijama s Komadinom, ali također ne namjeravaju podržati Lorisa Raka kao predsjednika Skupštine.


Preostaju još samo Most i Možemo! koji su na lokalnim izborima osvojili po dva mandata. Njihova bi podrška bila sasvim dovoljna za postizanje većine, no trenutno izgleda da ni ta kombinacija neće uspjeti.


Iz Mosta tako poručuju da neće podržati prijedlog predsjednika Skupštine i da ih ne zanimaju funkcije, nego projekti.


– Nas zanimaju projekti, a ne funkcije u raznoraznim odborima jer kao poduzetnici za to nemamo vremena. Projekte bismo podržali i smatramo da nam Županija treba biti na prvom mjestu, a ne stranka. Od nas se tražila podrška Lorisu Raku, no mi tu podršku nećemo dati, kaže Mostov Leo Pavela koji u Skupštinu ulazi zajedno s kolegom iz stranke Josipom Katalinićem.


Možemo! neće u koalicije


Orjen Petković iz Možemo! potvrdio nam je da je prisustvovao sastancima na kojima se razgovoralo o podršci SDP-ovoj koaliciji, no nije jasno hoće li ova platforma, kao što je to slučaj sa Zagrebom, i u Primorsko-goranskoj županiji podržavati SDP-ovu koaliciju.


– Ovisno o predloženim točkama, vidjet ćete na sjednici županijske Skupštine hoćemo li nekoga podržati. Ono što mogu reći jest da mi ne ulazimo ni u kakve koalicije, što smo uostalom i jasno rekli prije izbora, ističe Orjen Petković, županijski vijećnik Možemo!


Probleme s konstituiranjem Skupštine Komadina je imao i prije četiri godine. Tada je njegova koalicija imala točno polovicu manadata u Skupštini, a za podršku predsjednika Skupštine (tada je to bio PGS-ov Franjo Butorac) nedostajala je samo jedna ruka. Skupština nije konstituirana iz prvog pokušaja, da bi u drugom Komadina predložio Erika Fabijanića kao predsjednika, a taj su prijedlog podržali oporbeni Akcija mladih i Živi zid, čime su izbjegnuti novi izbori.


Inače, županijska skupština mora se konstituirati u tri kruga. Ako se u tome ne uspije ni iz trećeg pokušaja, raspisuju se novi izbori za skupštinu.

Barbara Čalušić