Preliminarni podaci

Ljetni rok na Sveučilištu u Rijeci: Redovni studiji popunili 89% kvote

Ingrid Šestan Kučić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Za izvanredne studente na raspolaganju je 820 mjesta, a do sada je popunjeno 52% kvote. Sto mjesta je za studente strance državljane trećih zemaljaSveučilište u Rijeci na ljetnom roku upisa budućim brucošima nudi 3.554 slobodnih mjesta i upis na 50 programa, a prema preliminarnim rezultatima upisa popunjenost kvote za redovne studente iznosi 89 posto. Takav trenutačni upisni rezultat rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija ocjenjuje odličnim.


Očekivan rezultat


– Na redovitim studijima imamo veću popunjenost nego lani kada se na tim studijima u ljetnom roku popunilo 81 posto upisne kvote. Iako je riječ o preliminarnim rezultatima, očekujemo da će i nakon okončanja upisnog postupka postotak popunjenosti ostati tako visok. Nešto je manja popunjenost na izvanrednim studijima, ali to je očekivano. Svake godine ti se studiji popunjavaju u jesenjem roku, kaže rektorica.


Redovnim studentima nude se 2.634 mjesta, dok je 820 mjesta namijenjeno za izvanredne studente te je do sada popunjeno 52 posto kvote, dok je 100 mjesta u ukupnoj upisnoj kvoti namijenjeno za studente strance državljane trećih zemalja.
Prema preliminarnim podacima do sada su u potpunosti upisne kvote popunili studijski programi: pedagogija, dentalna medicina, logopedija, kulturologija, biotehnologija i istraživanje lijekova, građevinarstvo, hrvatski jezik i književnost, povijest umjetnosti, radiološka tehnologija, psihologija, medicina, engleski jezik i književnost, računarstvo, menadžment održivog razvoja, fizioterapija, povijest, informatika, poslovna ekonomija u turizmu i ugostiteljstvu, primijenjena umjetnost, sestrinstvo, primaljstvo, filozofija, elektroničke i informatičke tehnologije u pomorstvu, logistika i menadžment u pomorstvu i prometu, nautika i tehnologija pomorskog prometa, rani i predškolski odgoj i obrazovanje te učiteljski studij.


Istovremeno je i Agencija za znanost i visoko obrazovanje objavila detalje upisa na visoka učilišta u ljetnom roku, a prema objavljenim podacima na upise su se prijavila 32.894 kandidata. Pravo upisa ostvarilo je njih 27.036, a za jesenji upisni rok ostalo je slobodno čak 12.957 mjesta. Hrvatska su visoka učilišta ponudila ukupno 866 studijskih programa, a na rang ljestvici deset najpoželjnijih programa u Hrvatskoj našla su se i dva riječka studijska programa. Riječ je o studiju logopedije te studiju fizioterapije Fakulteta zdravstvenih studija koji je godinama u samom vrhu interesa kandidata.


Tražena logopedija


Agencija je ljestvicu najpoželjnijih studijskih programa složila na osnovu omjera broja prvog prioriteta i upisne kvote, a riječki studij logopedije 90 je kandidata označilo kao prvi izbor te se za jedno upisno mjesto borilo troje budućih studenata kojima je taj studij bio prvi izbor.


Tako se novi riječki studij logopedije svrstao na šesto mjesto među 866 ponuđenih programa, dok je fizioterapija zauzela osmo mjesto u istoj konkurenciji. Za 30 mjesta tog studijskog programa prijavilo se 87 kandidata kojima je to bio prvi izbor te se za jedno upisno mjesto natjecalo 2,9 kandidata.


Kandidati koji u ljetnom roku nisu ostvarili pravo upisa, mogu se prijaviti za jesenski rok na studijske programe na kojima je ostalo slobodnih mjesta i za koje je visoko učilište odlučilo provesti jesenski upisni rok. Prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku započet će danas, 23. srpnja i trajat će do 17. rujna kada će biti objavljene i konačne rang-liste za upis u jesenskom roku.