STUDENT SERVIS

LJETNI DŽEPARAC Evo koji su najplaćeniji, a koji najtraženiji poslovi za studente

Katarina Blažević

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Najplaćeniji su programeri s 50 kuna po satu, nakon čega slijede kuhari, animatori i turistički vodiči s 30 kuna, a u tom rangu su i poslovi u skladištu. Obavezno je uvećavanje satnice za 50 posto za rad nedjeljom, blagdanom ili noćuRIJEKA – Trenutačno je preko Student servisa riječkog Studentskog centra zaposleno čak 6.250 studenata, a poslova još uvijek ne nedostaje. Studenti se zapošljavaju na raznim radnim mjestima – od administracije, demonstratura, programiranja, transportnih i fizičkih poslova, poslova vozača, rada u trgovini pa sve do onih najčešćih poslova – u turizmu i ugostiteljstvu.


Kada pogledamo trenutačnu ponudu studentskih poslova, i u jeku turističke sezone najtraženiji su konobari, kuhari, animatori, hostese, banjini, kao i ostala zanimanja iz područja turizma i ugostiteljstva. Odlukom Vlade RH, minimalna satnica za studentske poslove u 2019. godini iznosi 23,44 kune, čega se moraju pridržavati svi poslodavci, a određen je i rok za isplatu plaća.


– Prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova, ugovor mora biti obračunat i isplaćen u roku od 15 dana od završetka posla. Odluka je dobro prihvaćena i usvojena od strane poslodavaca, iako nailazimo i na one koji se ne pridržavaju zadanog roka što zahtijeva našu daljnju intervenciju kako bi student bio plaćen za svoj rad, kazala nam je rukovoditeljica odjela Student servisa Ljiljana Badurina.
Studenti se zato ne moraju bojati da će biti iskorišteni i neplaćeni za svoj rad, a Student servis je odredio i okvirnu visinu satnice za određene poslove. Najplaćeniji su programeri s 50 kuna po satu, nakon čega slijede kuhari, animatori i turistički vodiči s 30 kuna, a u tom rangu su i poslovi u skladištu.


Također je obavezno uvećavanje satnice za 50% ako student radi nedjeljom, blagdanom ili noću. Studenti trenutačno mogu biti zadovoljni visinom satnica studentskih poslova s obzirom na to da je samo nekoliko godina prije minimalna satnica znala ići i ispod mršavih 18 kuna, o čemu nam je više rekla studentica Filozofskog fakulteta Elizabeta Raunik.


– Radim već četiri sezone na kiosku u Poreču i prve godine sam imala satnicu od 18 kuna. Tada mi se taj iznos činio sasvim dovoljnim s obzirom na to da su moji poznanici imali i manju satnicu, rekla nam je Elizabeta dodavši da joj se satnica svake godine povećavala, a danas iznosi 28 kuna s čime je poprilično zadovoljna.


Još manji iznos imala je studentica Filozofskog fakulteta Martina Majetić prije četiri godine kada je radila u tvornici na poslu pakiranja.


– Kada sam radila u tvornici 2015. godine, imala sam satnicu od samo 10 kuna, iako je minimalna satnica tada iznosila 19 kuna. Nakon toga sam radila u ugostiteljstvu kao pomoćni konobar i konobar u restoranu gdje i danas radim. Trenutačno sam zadovoljna sa satnicom i poslom, radim puno tijekom blagdana i nedjelja, a plaćeni su mi i prekovremeni sati, zaključuje Martina.


Osim ljetnih sezona, u Student servisu nam potvrđuju da velik broj studenata radi i tijekom godine. Studenti se u ovome slučaju slažu da je bitno pronaći posao koji se može prilagoditi obvezama na fakultetu jer on može bitno utjecati na akademski uspjeh.


– Radim i tijekom godine kao hostesa na promocijama jer je moj posao takav da radim uglavnom vikendima pa to mogu uklopiti u svoj raspored. Posao je dosta prilagodljiv i ako imam više obveza na fakultetu, onda mi šefica izlazi ususret pa sve uspijem stići, rekla nam je Marina, studentica Ekonomskog fakulteta.


– Iako sam imala namjeru raditi i tijekom godine dok sam u Rijeci, nikada nisam to doista i učinila. Mislim da se može stići oboje jer puno mojih prijatelja studira i radi, ali je onda vidljiv utjecaj posla i manjak vremena za učenje u ostvarenju postignuća i ocjena na fakultetu. Ipak mi je tijekom godine fakultet najveći prioritet i ne želim da on ostane zanemaren, dodala je Elizabeta.


Krajem prošle godine stupio je na snagu novi Zakon o obavljanju studentskih poslova prema kojem i izvanredni studenti mogu raditi preko Student servisa. Trenutačno je u riječkom Student servisu prijavljeno 627 izvanrednih studenata, ali i 277 maturanata koji završetkom srednje škole također stječu pravo korištenja njihovih usluga.