Zavičajna knjiga

Ljepota Bakra ispričana u učeničkoj slikovnici

Sanja GašpertBAKAR – U dvorištu Osnovne škole Bakar održana je svečanost u povodu promocije zavičajne slikovnice »Četiri srca za Bakar«, koju su pripremili učenici 4. razreda, kreatori zavičajne slikovnice. Njihova učiteljica Alma Hess osmislila je cijeli projekt u sklopu čitalačke grupe koju već duži niz godina vodi u školi. Kako je tom prigodom istaknula, cilj ove izvannastavne aktivnosti jest razvijati čitalačku pismenost kod učenika, ljubav prema knjizi i pisanoj riječi. U realizaciji projekta svoj doprinos je dala i knjižničarka škole Paula Mikeli.


Slikovnica »Četiri srca za Bakar« rezultat je rada i velikog zalaganja učenika 4. razreda OŠ Bakar kojom su nastojali prenijeti priču o ljepotama svoga grada, njegovoj bogatoj i dugoj povijesti, kulturi i tradiciji. Sve ono što su istražili pretočili su u zanimljiv tekst i upustili se u pustolovinu u kojoj je nastala jedinstvena slikovnica.


– Učenici su se od prvog dana u projekt uključili s velikim veseljem, ali i velikom odgovornošću jer su znali da stvaraju nešto veliko i lijepo. Ova slikovnica je proizvod ljubavi prema gradu Bakru i njegovoj bogatoj povijesti. Prateći njihov rad i angažman u ovom projektu vidljivo je da učenici svoj grad nose duboko i s ponosom u srcu, te da su kao mali zaljubljenici u Bakar na svaku stranicu slikovnice utkali dio sebe. Na taj način ostavili su trag ne samo u našoj školi, nego i u našem gradu, istaknuto je na svečanosti.
Autorice projekta zahvalile su sponzorima koji su podržali nastanak slikovnice. Hrvatska naftna kompanija Ina ima aktivnu suradnju s OŠ Bakar te je u više navrata podržala brojne akcije i projekte u školi. Stoga je posebna zahvala iskazana Mariji Kos, a prisutnima se ispred Ine obratila Diana Hajdo, rukovoditeljica Tehnologije u Ini, koja je istaknula svoje zadovoljstvo što su imali priliku podržati bakarsku školu te kako se vesele daljnjoj suradnji na novim projektima. Grad Bakar je financijski podržao realizaciju ovog jedinstvenog projekta. Gradonačelnik Tomislav Klarić izrazio je zadovoljstvo i ponos zbog svojih najmlađih građana koji vole i poštuju bakarski kraj. U prisustvu pročelnice Ureda Grada Bakra Maje Šepac Rožić podijelio je učenicima 4. razreda prigodne zahvalnice i bogate darove. U suradnji i uz veliku podršku TZ-a grada Bakra učenici su dobili priliku snimiti tri zavičajne pjesme u glazbenom studiju Maraton u Rijeci te će uskoro objaviti svoj prvi glazbeni CD.


Ovom prilikom je direktorica bakarske Turističke zajednice Sonja Jelušić Marić istaknula zadovoljstvo zbog lijepog glazbenog uratka posvećenog Gradu Bakru. Tekst i glazbu za tri zavičajne pjesme napisala je učiteljica Alma Hess, a glazbeni aranžman napravio je gospodin Matko Basara u ime Yamaha Music School.