Lista za Rijeku

“Odvojite Istru i Kvarner od Hrvatske! Zbog neodgovornosti drugih se urušava i naša sezona”

Portal Novi list

Danko Švorinić / Foto Vedran KARUZA

Danko Švorinić / Foto Vedran KARUZA

Na Kvarneru i Istri se u ovom trenutku nalazi najviše turista, a istovremeno  najmanje slučajeva koronavirusa. Iz tih podataka evidentno je da za razbuktavanje epidemije nisu odgovorni turisti nego neodgovorno ponašanje i nepridržavanje mjera u dijelovima države, kažu u Listi za RijekuS obzirom na dramatično povećavanje broja osoba zaraženih koronavirusom u ostatku Hrvatske i još uvijek povoljnu epidemiološku situaciju u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji, Lista za Rijeku od lokalnih vlasti i kriznih stožera traži hitno pokretanje inicijative za odvojen tretman naše dvije županije u odnosu na ostatak države, priopćeno je iz te stranke.


“Na Kvarneru i Istri se u ovom trenutku nalazi najviše turista, a istovremeno  najmanje slučajeva koronavirusa. Iz tih podataka evidentno je da za razbuktavanje epidemije nisu odgovorni turisti nego neodgovorno ponašanje i nepridržavanje mjera u dijelovima države, a sve pod komandnom palicom i političkim kriterijima nacionalnog kriznog stožera. Žalosno je da se, zbog neodgovornosti i nepridržavanja mjera u jednom dijelu Hrvatske, urušava turistička sezona i tamo gdje se odgovornim i discipliniranim pristupom situacija zadržala pod kontrolom.


Za novonastalu situaciju najodgovornijim smatramo nacionalni krizni stožer koji je selektivno dopuštao politički podobna velika okupljanja na jugu zemlje, a neselektivno ograničava rad i onima koji stvaraju problem i oni koji su se cijelo vrijeme ponašali disciplinirano i odgovorno. Posljedice su sada stigle na naplatu ali još nije kasno da spasimo Kvarner i Istru. Tražimo hitne mjere uz komunikaciju sa susjednim državama kojom bi ovaj dio Hrvatske zadržao status covid free zone barem do kraja turističke sezone”, navodi se u priopćenju.