Prijedlog

Lista za Rijeku od Gradskog vijeća traži ukidanje dvostruke grobne naknade

Damir Cupać

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Rijeka je jedini veći grad u Hrvatskoj koji korisnicima, pored redovite godišnje naknade za grobno mjesto, nakon proteka od 30 godina korisnicima još jednom naplaćuje iznos jednokratne naknadePredsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić izjavio je da je klub te stranke u gradskom parlamentu proslijedio u Gradsko vijeće prijedlog odluke o grobljima kojom bi se ukinulo plaćanje dvostruke grobne naknade za korisnike groblja na području Grada Rijeke.


– Rijeka je jedini veći grad u Hrvatskoj koji korisnicima, pored redovite godišnje naknade za grobno mjesto, nakon proteka od 30 godina korisnicima još jednom naplaćuje iznos jednokratne naknade u iznosima od tri do 20.000 kuna i predstavljaju veliki udarac na kućne budžete.


Zbog toga su građani Rijeke u neravnopravnom položaju u odnosu na druge hrvatske građane.
S obzirom na nastup ekonomske krize zbog pandemije koronavirusa smatrali smo ispravnim gradskim vijećnicima omogućiti da se na kraju mandata još jednom izjasne po ovom pitanju i pozvati ih da glasaju za ispravljanje ove nepravde, pojasnio je Švorinić.


Gradski vijećnik Liste za Rijeku Zvonimir Peranić dodao je da se izmjenama odluke želi omogućiti da se buduće grobno mjesto koje se daje na neodređeno vrijeme daje bez naknade.


– Svjedoci smo, nažalost, i povećane smrtnosti uzrokovane pandemijom, pa se na ovaj način pomaže građanima. Mnogi kandidati za gradonačelnika u predkampanji spominju nužnost smanjenja opterećenja građana i iznose razne prijedloge.


Bit će zanimljivo vidjeti kako će one opcije koje imaju predstavnike u Gradskom vijeću glasati o ovom prijedlogu. Iako se glasa elektronski, tražit ćemo rezultate glasanja kako bi vidjeli tko je za, tko protiv, a tko suzdržan, najavio je Peranić.