Nerealizirana dieja

Lista za Rijeku na Korzu otkrila dvojezičnu ploču, obećali ih postaviti po cijelom gradu

Bruna Matičić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Danko Švorinić jamči da će, uz podršku na izborima, u roku od šest mjeseci postaviti dvojezične ploče na talijanskom i hrvatskom jeziku po RijeciLista za Rijeku i njezini kandidati na predstojećim lokalnim izborima na riječkom Korzu su simbolično otkrili dvojezičnu ploču na hrvatskom i talijanskom jeziku te, želeći uputiti na nerealiziranu ideju, obećali njihovo postavljanje u gradu.


– Lista za Rijeku na ove izbore izlazi kao jedina riječka stranka koja je prepoznata kao čuvar riječkog identiteta. U proteklom mandatu realizirali smo niz inicijativa od važnosti za riječki identitet, poput imenovanja Trga Riccarda Zanelle ili višejezičnih natpisa u Starom gradu i legalizacije povijesne riječke zastave u Gradskom vijeću.


Međutim, još uvijek nije realizirana ideja postavljanja višejezičnih tabli na nekoliko lokacija s oba naziva našeg grada, rekao je Danko Švorinić, predsjednik Liste za Rijeku te ujedno i kandidat za zamjenika župana.
Poručio je kako jamči da, uz podršku sugrađana na ovim izborima, namjeravaju tu ideju realizirati i u roku od šest mjeseci postaviti dvojezične ploče u gradu.Ana Blečić Jelenović, kao potencijalna buduća gradonačelnica, istaknula je da će Lista za Rijeku kroz različite programe nastaviti promicati identitet “slobodnog grada”.


Nastavit ćemo se zalagati za otvoreni grad i regiju, ostvarivanje prava svih nacionalnih i jezičnih zajednica, uključujući i pravo na dvojezičnost u centru grada, kazala je Blečić Jelenović.


Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnice Laura Marchig najavila je zaštitu kulturne vrijednosti osiguravanjem institucionalne zaštite čakavskog i fiumanskog dijalekta te prepoznavanje fiumanskog dijalekta kao kulturnog dobra pri UNESCO-u.


Uz navedeno, obećala je promoviranje, i po mogućnosti sufinanciranje tečajeva za učenje i usavršavanje ovog dijalekta, proširivanje zona s povijesnim toponimima te kampanje za zaštitu povijesnih institucija talijanske manjine.