Prijetnje preko društvenih mreža

Lista za Rijeku: Ekstremisti u suradnji s nekim gradskim vijećnicima prijete nam i vrijeđaju nas zbog Galeba

Hina

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

"Na taj su način namjeravali utjecati na izjašnjavanje vijećnika. Takav način političke borbe nije legitiman ni legalan, takvi pokušaji nikada neće utjecati na odluke nas u Klubu vijećnika Liste za Rijeku, ali je moguće da takvim pritiscima podlegnu neki drugi vijećnici i zbog toga su takve metode nedopustive i za svaku osudu", istaknuo je Švorinić.



RIJEKA – Politička stranka Lista za Rijeku upozorila je danas kako je nekolicina gradskih vijećnika “u suradnji s različitim ekstremistima izvan Gradskog vijeća” uoči i nakon posljednje sjednice toga tijela prijetila i vrijeđala neistomišljenike putem društvenih mreža kao i da je sve prijavljeno nadležnim tijelima.


Predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić na konferenciji za novinare ustvrdio je kako je bila riječ o organiziranoj akciji uz “enormnu količinu govora mržnje”, a sve zbog toga što su dali podršku zaduženju Grada Rijeke za obnovu broda Galeb te uređenje Palače Šećerane.


“Na taj su način namjeravali utjecati na izjašnjavanje vijećnika. Takav način političke borbe nije legitiman ni legalan, takvi pokušaji nikada neće utjecati na odluke nas u Klubu vijećnika Liste za Rijeku, ali je moguće da takvim pritiscima podlegnu neki drugi vijećnici i zbog toga su takve metode nedopustive i za svaku osudu”, istaknuo je Švorinić.




Na pitanje koji su vijećnici objavljivali takve poruke, kazao je da su to Ivona Milinović (HDZ) i Tihomir Čordašev (Akcija mladih), a na pitanje o kojim ekstremistima izvan Gradskog vijeća misli, rekao je da je to malobrojna skupina okupljena oko stranice Riječka enciklopedija Fluminensia, gdje su objavljivane fotomontaže s vijećnicima koji su glasali za zaduženje Grada Rijeke za obnovu broda Galeb i uređenje Palače Šećerane u uvredljivom kontekstu. Uvredljive i prijeteće poruke na društvenim mrežama poput facebooka su izbrisane, ali su dokumentirane, rekao je.


Švorinić je pojasnio kako je Lista za Rijeku na posljednjoj sjednici Gradskoga vijeća podržala odluku o kreditnom zaduženju od 44 milijuna kuna, za vlastitu komponentu europskog projekta zajedničkog uređenja broda i palače. Stava su da je to najracionalnija odluka kojom se izbjegava niz negativnih efekata po poslovnu reputaciju Grada s obzirom na mogućnost gubitka prava na već dodijeljenenih oko 69 milijuna kuna iz EU fondova te kratkoročni udar na gradski proračun i ugrožavanje već započetih kapitalnih projekata. “U ovom slučaju postojali su argumenti i za i protiv i zato smatramo da su različita razmišljanja i stavovi o ovoj temi normalni u jednom demokratskom društvu”, istaknuo je Švorinić.


Kontinuitet skandaloznih izjava neprimjerenih normalnom građanskom društvu


U nastavku se osvrnuo na izjave HDZ-ove gradske vijećnice Ivone Milinović na Podcastu Velebit o srpskoj nacionalnoj manjini, koje su osudili gotovo sve političke opcije, a u HDZ-u su se od njih ogradili. “Potvrdila su se naša upozorenja da nakon dugo vremena imamo eksponente političkog ekstremizma u Gradskom vijeću. Ovdje se ne radi o ekscesu ni o vađenju iz kontekstu nego o kontinuitetu skandaloznih izjava i stavova potpuno neprimjerenih normalnom građanskom društvu. Vjerujem da ćemo svi skupa smoći snage oko tako ekstremnih pojedinaca u Gradskom vijeću podići sanitarni kordon jer sa takvima nema nikakve suradnje”, naglasio je.


Prijedlog kreditnog zaduženja za prenamjenu broda Galeb u muzej i obnovu Palače Šećerane u kompleksu Benčić je izazvao žestoke rasprave u riječkom Gradskog vijeću te se ta tema provlačila na protekle tri sjednice uz burno protivljenje zaduženju za prenamjenu broda Galeb iz redova oporbe. Prošlog tjedna je konačno glasovano o tom prijedlogu te je zaduženje odobrilo 18 vijećnika vladajuće koalicije i još tri vijećnika Kluba Liste za Rijeku, što je donijelo potrebnu natpolovičnu većinu.