TZ grada Rijeke

KORONA I TURIZAM Lipanj u Rijeci donio 30-ak posto lanjskog prometa

Alenka Juričić Bukarica

Domaći gosti uvjerljivo su dominirali tijekom lipnja, a otvaranjem granica na drugo mjesto došli su Nijemci / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Domaći gosti uvjerljivo su dominirali tijekom lipnja, a otvaranjem granica na drugo mjesto došli su Nijemci / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Najviše noćenja ostvareno u privatnom smještaju na koji otpada 37.216 noćenja, odnosno 52,3 postoRIJEKA  U Rijeci je u lipnju boravilo oko 5.130 turista, što je 72 posto manje u odnosu na lipanj 2019. godine ili 28 posto ukupnog prošlogodišnjeg broja lipanjskih dolazaka. Pritom su strani turisti ostvarili 3.483 dolaska, što je za 77 posto manje nego lani, a domaćih je bilo oko 1650 i kod domaćih gostiju pad nije toliko izražen, s obzirom da je ostvareno blizu 60 posto lanjskih dolazaka, pokazuju podaci Turističke zajednice grada Rijeke o ostvarenim turističkim dolascima i noćenjima tijekom prošlog mjeseca.


Nakon popuštanja epidemioloških mjera uvedenih zbog svjetske pandemije COVID-19 virusa, na području Rijeke u lipnju su smještajni kapaciteti počeli s otvaranjem. U funkciji su bila četiri hotela s 381 ležajem, dva prenoćišta s 396 ležajeva, jedanaest hostela s 344 ležaja te privatni smještaj s 1.466 smještajnih jedinica i 3.884 ležaja. Sukladno s otvaranjem sve većeg broja smještajnih objekata, realizirano je oko 30 posto lanjskog turističkog prometa mjerenog brojem noćenja.


Tako je, ukazuju u Turističkoj zajednici Grada Rijeke, ostvaren turistički promet od 14.626 noćenja, što je 69 posto manje u odnosu na lipanj 2019. godine. Strani turisti ostvarili su 9.969 noćenja, što je pad od 74 posto, dok su domaći gosti ostvarili blizu 4.700 noćenja, što je ipak manji pad nego kod stranaca te je domaćih noćenja manje za 40-ak posto.
Dakle, dok su domaći uvjerljvo vodili po ostvarenim noćenjima u Rijeci tijekom lipnja, što se tiče stranaca, s obzirom na otvaranje granica na drugo su mjesto došli gosti iz Njemačke s ostvarenih oko 2.300 noćenja. Slijede Talijani, stanovnici Bosne i Hercegovine, Srbije, a potom i Austrije, Češke, Slovenije i Mađarske.


Dobna struktura


Što se tiče dobne strukture gostiju, ni korona kriza nije pretjerano promijenila trendove pa su tako i prošlog mjeseca dominirali mlađi turisti, koji po ovim podacima očito nisu prestali s putovanjima, barem što se riječkog područja tiče. Naime, podaci riječkog TZ-a pokazuju kako su najviše noćenja ostvarili turisti iz dobne skupine od 19 do 30 godina te s 3.861 noćenjem ostvaruju udio od 26,4 posto u ukupno ostvarenim noćenjima. Slijede turisti iz dobne skupine od 31 do 40 godina s 3.399 noćenja ili 23 posto, dok primjerice stariji od 60 godina čine tek nešto manje od 10 posto udjela u noćenjima. Djeca do 12 godina ostvarila su 658 noćenja i imaju udio od 4,5 posto, a ona od 13 do 18 oko dva posto. U lipnju su i stranci i domaći turisti u gradu boravili oko 2,8 dana. Daleko najviše turističkog prometa otpadalo je, pak, na privatni smještaj, ukupno preko 10.000 noćenja ili čak 70 posto. Dakle, samo 30 posto ostvarili su svi ostali, od hotela do hostela i prenoćišta. U hotelima, s obzirom da nisu svi radili, ostvareno je oko 2.000 noćenja, a u hostelima oko 1.200 noćenja.


Vikendaši u gradu i po dva mjeseca

​Zanimljivo je, primjerice, i kako je u nekomercijalnom smještaju, a riječ je o vikendašima, ostvareno 1.250 noćenja. U lipnju su bila prijavljena tek dva domaća vikendaša i 65 stranih, s time da su strani u gradu u prosjeku boravili nešto više od dva tjedna, a domaći ostaju i više od mjesec dana.
Statistika kaže, tijekom prvih pola godine domaćih vikendaša je zabilježeno tek tridesetak, a u nekomercijalnom smještaju su boravili prosječno 55 dana, dakle, skoro dva mjeseca.
Pokazuje se da su i stranci u nekomercijalnom smještaju kumulativno u prvih šest mjeseci u gradu boravili prosječno duže nego u lipnju, i to nekih 25 dana.

 


Kumulativni pad


Lipanj je tako paralelno s vraćanjem dijela turističkog života u grad, donio tih 30-ak posto lanjskog ostvarenja, što se prognoziralo i tako barem malo ublažio pad koji je nastao nakon izbijanja koronakrize koja je presjekla ustvari vrlo dobar početak turističke godine u Rijeci koja je, eto, i Europska prijestolnica kulture. Zbog svjetske pandemije COVID-19 virusa te epidemioloških mjera propisanih od strane Civilnog stožera, na području grada zbog nastale situacije u ožujku, travnju i svibnju, ustvari velik broj smještajnih objekata nije radio ili je radio sa znatno smanjenim kapacitetima te se izraziti pad turističkog prometa u ožujku, travnju i svibnju odrazio i na ukupno ostvareni turistički promet u prvih šest mjeseci ove godine. Kad se podvuče crta, Rijeka je tako u prvih pola godine imala oko 21.500 turista, što je 35 posto lanjskih brojki. Pritom je stranaca bilo oko 11.700 ili 74 posto manje nego lani, a domaćih oko 10.000 ili 41 posto manje nego lani. U prvom polugodištu je na području Rijeke ostvareno preko 71.000 noćenja i kumulativno se radi o padu od 56 posto, što znači da je u prvih pola godine ipak ostvareno preko 40 posto lanjskog turističkog prometa. Tome je najviše pridonio domaći turistički promet, s obzirom da su strana noćenja bila manja za 62 posto, a domaća za 39 posto.


Dominirali Nijemci


Dok su u lipnju među stranim gostima dominirali Nijemci, u prvih pola godine najviše je bilo noćenja državljana Bosne i Hercegovine (6.924 noćenja) te Italije (6.247 noćenja). Slijede gosti iz Srbije, a Nijemci su tek na četvrtom mjestu, što znači da su u grad u osjetnijem broju počeli stizati tek u lipnju.Ipak, ono što se ne mijenja jest dobna struktura pa su gosti dobne skupine od 19 do 30 godina i u prvih šest mjeseci ostvarili najveći turistički promet od gotovo 30 posto. A ponovno ih slijede oni od 31 do 40 godina. U prvom polugodištu strani su turisti u gradu boravili prosječno 3,77 dana, a domaći nešto kraće, 2,76 dana, dok je očekivano najviše noćenja ostvareno u privatnom smještaju na koji otpada 37.216 noćenja, odnosno 52,3 posto. Slijede hoteli s 15.358 noćenja, odnosno 21,58 posto, nekomercijalni smještaj s oko 11.600 noćenja ili 16,32 posto, pa hosteli s tek nešto više od 6.400 noćenja odnosno 9 posto udjela u ukupnom broju noćenja u prvih šest mjeseci.