Paralelni slalom

Leteći cirkus Zračne luke Rijeka: Sazvane dvije skupštine, Ahmetović proziva Butkovića za kršenje zakona

Marinko Glavan

Zračna luka Rijeka – sezona sve bliža, kadroviranje u punom jeku / snimio D. ŠKOMRLJ

Zračna luka Rijeka – sezona sve bliža, kadroviranje u punom jeku / snimio D. ŠKOMRLJ

Znaju li odgovorni u Ministarstvu, kao predstavnici većinskog vlasnika, uopće kako glasi Društveni ugovor Zračne luke Rijeka? Ili možda netko namjerno krivo savjetuje ministra Olega Butkovića da ovakvim postupcima krši zakon jer ne vjerujem da se ministar osobno bavi ovim pitanjima, kaže načelnica Općine Omišalj Mirela Ahmetović Nakon što se prošlog tjedna na Skupštini Zračne luke Rijeka predstavnik Ministarstva prometa, pomorstva i infrastrukture nije pojavio, iako je bila sazvana upravo na inicijativu Ministarstva, za idući ponedjeljak sazvane su čak dvije, paralelne Skupštine zračne luke.


Jednu je sazvala uprava riječkog aerodroma, sukladno Društvenom ugovoru Zračne luke, u kojemu jasno stoji da se u slučaju poput prošlotjednog, kada zbog nedolaska predstavnika Ministarstva kao većinskog vlasnika nije bilo kvoruma za donošenje odluka, nova Skupština saziva u roku od 15 dana, uz isti dnevni red, koji ne može biti mijenjan. Drugu je sazvao ministar prometa Oleg Butković, iako je direktor aerodroma Tomislav Palalić pravovremeno učinio točno ono što mu Društveni ugovor i Zakon o trgovačkim društvima nalažu, sazvavši Skupštinu za ponedjeljak, 3. travnja u 10 sati, na Krku. Bez obzira na to, iz Ministarstva je na adrese ostalih suvlasnika – Primorsko-goranske županije, gradova Rijeke, Krka, Opatije i Crikvenice te Općine Omišalj, stigao poziv na paralelnu skupštinu, također zakazanu za ponedjeljak 3. travnja u isto vrijeme, u 10 sati, ali ne na Krku, već u – Zagrebu.


Podsjećamo, sazivanje Skupštine prošlog tjedna iniciralo je Ministarstvo, nakon što je Vlada početkom mjeseca donijela prijedlog o Palalićevoj smjeni i imenovanju Gordana Žurge za v.d. direktora na rok od šest mjeseci, no nitko iz Ministarstva na tu sjednicu nije došao.
– Sazvao sam ponovljenu sjednicu Skupštine, kako je propisano Društvenim ugovorom i Zakonom o trgovačkim društvima, s identičnim dnevnim redom kakav je bio na prošloj sjednici, na kojoj nije bilo kvoruma, što je također jasno propisano Društvenim ugovorom – kratko je sazivanje paralelnih skupština komentirao Tomislav Palalić.Žao mi je što Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u mandatu nove Vlade kontinuirano nastoji destabilizirati poslovanje Zračne luke Rijeka u kojoj je većinski vlasnik Republika Hrvatska, komentirao je slučaj riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.


– Sve je počelo na skupštini održanoj 10. lipnja 2016. s koje su proizašla dva različita zapisnika, a nastavilo se pokušajem imenovanja osobe koja nema uvjete za članstvo u Nadzornom odboru, a niti u Upravi društva. Sada opet imamo dva poziva za Skupštinu, istog dana u različito vrijeme i na različitom mjestu. Da nije tragično, bilo bi smiješno. Jer i Uprava i većinski vlasnik trebali bi težiti daljnjem napretku poslovanja Zračne luke Rijeka, no čini se da su u ovom slučaju interesi i pokazivanje mišića postali važniji od same djelatnosti Zračne luke i da ponovno, po tko zna koji put, gledamo lošu predstavu u režiji HDZ-a. Suštinsko je pitanje zašto se pravimo da 21. ožujka 2017. nije već održana jedna skupština, i to bez predstavnika RH? Uostalom, o događaju postoji zapisnik te medijski izvještaji koji to potvrđuju. Dakle, očito se Ministarstvo bavi pravnim smicalicama je li ta Skupština održana ili nije, kaže Obersnel.


Grad Rijeka je, podsjeća, sudjelovao na navedenoj Skupštini, gdje je zamjenik gradonačelnika Marko Filipović jasno izrazio stav da Grad podupire Upravu društva i ne daje podršku izmjeni Društvenog ugovora jer je cilj imenovanje politički podobnog kandidata.


– Naime, ne radi se samo o Zračnoj luci, već i o daljnjem razvoju turizma te i o pitanjima sigurnosti zračnog prometa. Stoga ne možemo pristati na kadrove koji nemaju dostatne kvalifikacije, a kao legalisti ne pristajemo na ništa manje od poštovanja Zakona o trgovačkim društvima i Društvenog ugovora. Nadam se da će ministar Butković u konačnici raspetljati ovu bizarnu situaciju i to u korist struke, profesionalnosti i daljnjeg razvoja Zračne luke Rijeka – kaže Obersnel.Odnosi vode u kaos


U pozivu na skupštinu koji je suvlasnicima poslao ministar Oleg Butković, uz dvije točke dnevnog reda s prošle skupštine: odluka o smjeni uprave i odluka o izmjenama Društvenog ugovora, dodana je i točka o imenovanju nove uprave, kao i članova Nadzornog odbora Zračne luke.


Gordan Žurga kojeg je vlada predložila za v.d. direktora, nije htio opširnije komentirati situaciju prije nego skupština donese bilo kakvu odluku.


– Prijedlog Vlade još traje. Ja sam se s tim prijedlogom složio, ali o svemu odlučuje Skupština Zračne luke – rekao je Žurga.


Dožupan Marko Boras Mandić potvrdio je primitak oba poziva na skupštinu, no županija je upravu Zračne luke i Ministarstvo pozvala na odgovorno ponašanje i dogovor, kako bi se skupština mogla održati.


– Ovo je krajnje neozbiljno. Tražili smo odgodu skupštine i nadam se da ćemo do petka dobiti odgovor. Ako se ova situacija do tad ne riješi, pitanje je hoće li predstavnik Primorsko-goranske županije sudjelovati na ijednoj od sazvanih skupština. Ne možemo se ponašati kao djeca jer ovakvi odnosi na duge staze vode u totalni kaos. Stav županije je jasan. Rijeka mora biti jedna od ključnih zračnih luka u Hrvatskoj, uz Zagreb, Split i Dubrovnik, a želimo da se i većinski vlasnik tako ponaša jer on je najodgovorniji. Inzistiramo na tome da većinski vlasnik, zajedno s upravom, sadašnjom ili nekom drugom, sastavi poslovni plan koji će rezultirati time da se u roku od tri godine broj putnika u Zračnoj luci poveća na 500 tisuća, koliko trenutno imaju dva donedavno vojna aerodroma u blizini, Pula i Zadar. Rijeka je još prije 45 godina imala avioliniju prema New Yorku, a mi želimo da se većinski vlasnik i danas počne na primjeren način odnositi prema tom aerodromu – kaže Boras Mandić.Za smjenu postojeće uprave, odnosno direktora Tomislava Palalića, nužno je da Skupštini prisustvuje barem 70 posto vlasničkih glasova, proporcionalno suvlasničkom udjelu, od kojih pak tri četvrtine mora podržati prijedlog za smjenu uprave, te imenovanje nove. Kako država ima 55 posto glasova, a predstavnici Grada Rijeke, Općine Omišalj i Primorsko-goranske županije koji zajedno imaju 33 posto glasova već su najavili da neće podržati Vladin prijedlog, teško je očekivati da će do smjene zaista doći. Smjene sigurno neće biti budu li održane dvije skupštine, jer bez obzira na to koja je legalna, niti jedna neće imati kvorum za donošenje takve odluke.Polupani lončići


Načelnica Općine Omišalj, kao predstavnica manjinskog suvlasnika na čijem teritoriju se Zračna luka nalazi, potvrdila je da je primila oba poziva na skupštinu Zračne luke Rijeka, no kani se odazvati samo na jedan.


– Primila sam dva poziva. Jedan legalan, u skladu sa zakonima i Društvenim ugovorom Zračne luke, i drugi koji je nezakonit. Odazvat ću se pozivu na legalnu skupštinu, onu koju je sazvala uprava Zračne luke – rekla je Ahmetović.


Sazivanje skupštine u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture ocijenila je potpuno nezakonitim, ali i neobjašnjivim potezom, budući da je uprava Zračne luke ponovljenu skupštinu sazvala u roku predviđenom Društvenim ugovorom.


– Jesu li u Ministarstvu polupani lončići? Znaju li odgovorni u Ministarstvu, kao predstavnici većinskog vlasnika, uopće kako glasi Društveni ugovor Zračne luke Rijeka? Ili možda netko namjerno krivo savjetuje ministra Olega Butkovića, da ovakvim postupcima krši zakon, jer ne vjerujem da se ministar osobno bavi ovim pitanjima. Teško je drugačije objasniti protuzakonito ponašanje Ministarstva i ministra, iako nama u Omišlju nije prvi put da svjedočimo kako neko ministarstvo krši zakone Republike Hrvatske. Sjetimo se samo Ministarstva zaštite okoliša i njihovog kršenja zakona po pitanju zbrinjavanja opasnog otpada u Dina Petrokemiji. Smiješno je i obrazloženje nedolaska predstavnika Ministarstva na skupštinu, kaže Ahmetović, dodajući kako sve ukazuje da u Ministarstvu žele smijeniti upravu Zračne luke s jednim ciljem.


– Ali čine to bez ikakvog obrazloženja. Jedino što pada na pamet je da naprosto žele na čelo Zračne luke postaviti svog čovjeka – kaže Ahmetović.