"Jezikoljubac"

Kvizovi na Filozofskom: Pobjednici OŠ Centar i I. G. Kovačića te Srednja talijanska škola u Rijeci

Ervin Pavleković

Na kvizovima su sudjelovala 63 učenika / Foto V. KARUZA

Na kvizovima su sudjelovala 63 učenika / Foto V. KARUZA

U povodu Europskog dana jezika na Filozofskom fakultetu održani su kvizovi »Jezikoljubac junior« i »Jezikoljubac senior« za učenike i učenice viših razreda osnovnih škola te za srednje škole u kojima je sudjelovalo ukupno 63 učenica i učenika 


RIJEKA – S ciljem prenošenja znanstvenih spoznaja o višejezičnosti široj javnosti, razvijanje svijesti o važnosti i prednostima višejezičnosti te njezinoga poticanja u društvu, u povodu Europskog dana jezika na Filozofskom fakultetu održani su kvizovi »Jezikoljubac junior« i »Jezikoljubac senior« za učenike i učenice viših razreda osnovnih škola te za srednje škole u kojima je sudjelovalo ukupno 63 učenica i učenika. Kvizovi su se sastojali od pitanja iz pet kategorija – višejezičnost, jezici svijeta, manjinski i ugroženi jezici, hrvatski jezik – standard i dijalekti te izmišljeni jezici i jezici u književnosti.


Prema riječima Tihane Kraš, voditeljice Bilingualism Matters@Rijeka, u kvizu su pobijedile OŠ Centar i OŠ Ivana Gorana Kovačića, a među pobjednicima, među prva tri mjesta, kaže, mala je razlika među bodovima, dvije ekipe dijele prvo mjesto, dvije ekipe drugo i tri ekipe treće mjesto, što pokazuje dobro znanje. Od srednjih škola prvo je mjesto osvojila jedna od dviju prijavljenih ekipa Srednje talijanske škole Rijeka, a svi su pobjednici dobili poklon-bon.
U Jezikoljupcu Junioru natjecalo se 40 učenica i učenika podijeljenih u deset četveročlanih ekipa, i to iz osnovnih škola u Rijeci (Centar, Dolac, Kozala, »Nikola Tesla«, Pećine i Škurinje), iz okolice Rijeke (Kostrena i Kraljevica), Gorskoga kotara (OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko) i Zagreba (OŠ Jure Kaštelana), uz koje je prisustvovalo i četrnaest mentorica.


U kvizu »Jezikoljubac Senior« natjecalo se 23 učenica i učenika podijeljenih u šest ekipa, pet četveročlanih i jedne tročlane, iz tri srednje škole iz Rijeke (Prirodoslovna i grafička škola Rijeka, Prva riječka hrvatska gimnazija i Srednja talijanska škola) i jedne škole iz Malog Lošinja (Srednja škola Ambroza Haračića).


Kao i prošle godine, kviz su organizirale dr. sc. Maja Đurđulov i dr. sc. Iva Peršić s Odsjeka za talijanistiku, doc. dr. sc. Nataša Košuta s Odsjeka za germanistiku te izv. prof. dr. sc. Tihana Kraš s Odsjeka za anglistiku.