Inicijativa

KVART ZA 5 Počeo hvalevrijedan projekt postavljanja kućica za ptice

Jakov Kršovnik

Arhitektica i voditeljica projekta Dragica Vukelić / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Arhitektica i voditeljica projekta Dragica Vukelić / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Za sada je, od planiranih 30, postavljeno pet kućica, a ostale će biti montirane ovoga petka ili u ponedjeljak. Kućice su različite, prilagođene za trinaest različitih vrsta ptica, neke od njih bit će postavljene i preko Rječine, na Sušaku. Za projekt je osiguran budžet od ukupno 30 tisuća kunaRIJEKA  Projekt postavljanja drvenih kućica za ptice na području Školjića i Staroga grada osmislila je arhitektica Dragica Vukelić koja je ujedno i njegova voditeljica, dok je nositelj građanska inicijativa “Kvart za 5”.


Za sada je postavljeno pet kućica, a ostale će biti montirane ovoga petka ili u ponedjeljak. Ideja se provodi u sklopu projekta Rijeka 2020. – Europska prijestolnica kulture, koji je i osigurao ukupan budžet od trideset tisuća kuna.


Promjene u hodu


Kako su prve kućice već postavljene, a ubrzo će uslijediti i ostale, razgovarali smo s voditeljicom koja nam je detaljnije pojasnila o čemu se radi.


Kućica već čeka prvoga stanara / Snimio Damir Škomrlj


Kućica već čeka prvoga stanara / Snimio Damir Škomrlj

– Riječ je o dijelu programa EPK “Zeleni val” koji objedinjuje različite inicijative iz ekologije. Kako je Školjić dosta devastiran kvart, došla sam na zamisao da ga bar malo oživimo postavljanjem kućica za ptice. Također, cilj je bio i olakšati život pticama u gradu, koje danas nažalost nestaju. Projekt se mijenjao u hodu; originalni je naslov “Tematski park Ginko” jer je izvorna ideja bila da kućice postavimo na veliko stablo ginka na Školjiću. No, u projekt se uključio ornitolog dr. sc. Goran Sušić koji je objasnio da su ptice teritorijalne životinje te da kućice moraju biti na određenim razmacima. U završnoj verziji dogovoreno je da će biti postavljeno trideset kućica, većinom na Školjiću i u Starom gradu; no neke od njih bit će i preko Rječine, na Sušaku. Kućice su različite, prilagođene za trinaest različitih vrsta ptica. Dvije meni najzanimljivije vrste koje potencijalno očekujemo su šumska sova, za koju će kućica biti na javoru kraj Spomenika oslobođenja na Delti, te vjetruša, naš najmanji sokol. Vjetruša će kućicu dobiti na zgradi u blizini trga, jer ona, ako se pojavi u gradu, bira takvo mjesto. Naravno, mala je šansa da će se pojaviti, no postoji, kaže Vukelić.


Upitali smo i tko je izradio kućice te kako su se ostali pridružili projektu?


– Moja vizija bila je da kućice napravi Ivan Juretić, arhitekt i stolar, koji se jako rado uključio te je on pozvao ornitologa Sušića da nam se pridruži. Obojica imaju urede na Školjiću tako da možemo reći da je inicijativa u potpunosti lokalna. Pitali smo i na koji su način u projekt uključeni učenici Osnovne škole Nikole Tesle?


– Od početka smo htjeli pozvati najmlađe kako bi ih se što više odgajalo u duhu čuvanja prirode. Odabrali smo učenike OŠ Nikole Tesle jer je to škola našega kvarta, a ravnateljica škole, Tatjana Bandera-Mrakovčić, predložila nam je da pozovemo treće razrede. Tako je 55 učenika triju trećih razreda bojilo kućice, koje nisu smjele biti šarene, jer ih ptice koriste kao sklonište. Učenici su zatim raspoređeni u parove te je svaki par dobio kućicu na koju će morati paziti. Na dno kućice ugraviran je broj, a učenici su dobili podsjetnik s brojem svoje kućice i koju pticu u njoj mogu očekivati, objašnjava voditeljica.


Kućica je jednostavna, ne smije biti šarena / Snimio Damir Škomrlj


Kućica je jednostavna, ne smije biti šarena / Snimio Damir ŠkomrljInternetska platforma


U nastavku projekta Davor Pasarić napravit će internetsku platformu te će se preko aplikacije moći pratiti kućica.


– Tada će svi zainteresirani biti pozvani da se uključe i preko aplikacije jave, ako se ptica nastanila ili ako treba nešto intervenirati. Nakon godine dana premjestit ćemo kućice u kojima ne bude ptica na novu lokaciju, a jedna od ideja za nastavak projekta, ako bude uspješan i ako ptice budu koristile kućice, je prstenovanje ptica. Za to je naravno potreban stručnjak pa će tu odgovornost preuzeti naš ornitolog Goran Sušić, dodaje naša sugovornica. On je u sklopu projekta, u studenom u RiHubu održao i predavanje o važnosti te trenutačnoj ugroženosti ptica.


– Predavanje je bilo namijenjeno odraslima i došlo je tridesetak ljudi, a u planu nam je, nadamo se ubrzo, napraviti predavanje za djecu. Naravno, prilagođeno njihovoj dobi i uzrastu, zaključila je Vukelić.


Inicijativu “Kvart za 5”, koja je nositeljica ovog projekta, pokrenule su Sandra Grozdanov, Sandra Ivić, Palma Karković Takalić, Nina Majcan Šprajc te Barbara Miletić. One se, od studenoga 2017., uključivanjem ljudi u razne inicijative trude unaprijediti život u svom kvartu te donijeti pozitivne promjene.