Sve više gostiju

Kvarner u dobrom turističkom trendu, sezona protiče iznad svih očekivanja

Biljana Savić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Blizina, sigurnost i kvaliteta turističke ponude Kvarnera učinila je da je Kvarner hit destinacija u Hrvatskoj i u ovom dijelu EuropeNa Kvarneru ovih dana boravi oko 160 tisuća gostiju, a predsjednica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina na jučerašnjoj su konferenciji za novinare turističku sezonu na Kvarneru ocijenili dobrom te istaknuli da protječe iznad očekivanja.


– Od početka godine do 10. kolovoza ostvareno je 59 posto noćenja u odnosu na isto razdoblje lani, kazala je Perišić Živadinov, napomenuvši da je na Kvarneru svakoga dana sve više gotiju.


– Početkom godine, prije pandemije koronavirusa, imali smo bolji turistički promet nego lani, onda je to stalo, ali se od lipnja gosti vraćaju, pa u lipnju i srpnju bilježimo najbolju popunjenost i najveći indeks noćenja u komercijalnom smještaju u usporedbi s ostalim jadranskim županijama.
U srpnju je ostvareno 3,9 milijuna noćenja što je 69 posto u usporedbi s prošlom, inače rekordnom turističkom godinom. Dobar trend se nastavlja i u kolovozu gdje je samo u prvih osam dana ostvareno 1.277.000 noćenja, što je 75 posto u odnosu na isto razdoblje lani.


Ukupno je od početka godine Kvarner ostvario gotovo milijun dolazaka i 6.792.000 noćenja gostiju, što čini 56 posto lanjskog turističkog prometa, kazala je Peršić Živadinov i istaknula da najbolje rezultate ostvaruju privatni iznajmljivači, zatim kampovi, potom hoteli, a dobre rezultate ostvaruje i nautički sektor.


– Danas imamo situaciju da se kod privatnih iznajmljivača najprije pune objekti s pet zvjezdica koji su i u ovoj, po svemu specifičnoj turističkoj godini ostvarili čak 86 posto lanjskog prometa, a i sve više ugostitelja nam kaže da im dolaze gosti bolje platežne moći, rekla je Peršić Živadinov.


Komadina je ocijenio da je blizina, sigurnost i kvaliteta ponude Kvarnera učinila to da je Kvarner hit destinacija u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe te izrazio nadu da će glavna sezona izvući cijelu godinu.


– Zahvaljujući blizini, sigurnosti i kvaliteti turističke ponude Kvarner je definitivno hit destinacija ne samo u Hrvatskoj, već i u ovom dijelu Europe. U planiranje ovogodišnje sezone zbog pandemije koronavirusa išl ismo vrlo oprezno.


Prognoziralo se otprilike 25 posto lanjskih rezultata, ali stvarni su pokazatelji višestruko bolji pa ćemo u rujnu sazvati turističko vijeće i na Skupštini podignuti proračun dvostruko kad je riječ o TZ-u, kazao je Komadina koji je ujedno i predsjednik TZ-a Kvarnera. Naime, prvotnim rebalansom proračun je prilagođen 30-postotnom turističkom prometu u odnosu na lani.


Najviše gostiju na Krku


Tijekom sedam i pol mjeseci 45 posto noćenja ostvareno je u obiteljskom smještaju, 18 posto u kampovima i 10 posto u hotelima. Najviše gostiju boravilo je na otoku Krku, zatim na crikveničko-vinodolskoj rivijeri, otocima Rabu i Lošinju.


– U sezoni je najviše gostiju iz Njemačke, koji su ostvarili 93 posto noćenja u odnosu na isto razdoblje lani, a slijede gosti iz Slovenije, domaći gosti, pa gosti iz Austrije, kazala je direktorica TZ-a Kvarnera, naglasivši da su najznačajnija tržišta stabilna te istaknula da je broj ukupnih noćenja na području PGŽ-a u zadnjih desetak godina povećan za 50 posto te da te brojke sada nije lako dosegnuti.