Odlični rezultati

Kvarner gotovo izjednačio rekordnu 2019.! Oni s 5 zvjezdica rade bolje nego ikad

Alenka Juričić Bukarica

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Smještaj visoke kategorije postiže više cijene i dovodi goste veće platežne moći koji onda ostvaruju i veću vanpansionsku potrošnju, kaže Peršić ŽivadinovNa Kvarneru je u prvih pet mjeseci ostvareno oko 1,5 milijuna turističkih noćenja što je 96 posto rezultata iz pretpandemijske 2019. Ukoliko se pribroji i početak lipnja, Kvarner se po ostvarenom fizičkom turističkom prometu uspio vratiti na rekordne pretpandemijske brojke.


Istaknuli su to danas na predstavljanju turističkih rezultata u regiji, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i direktorica Turističke zajednice (TZ) Kvarnera Irena Peršić Živadinov.


Naime, ukidanje epidemioloških mjera i ukidanje ograničenja u putovanjima pridonijelo je ubrzanom povratku broja noćenja na razine prije pandemije. No, opreza nikada dosta jer će, nažalost, uz izazovnu geopolitičku i sigurnosnu situaciju u Europi, utjecaj na putovanja ove godine imati i val poskupljenja goriva i životnih troškova. No, Kvarner tu ponovno ima prednost kao brzo i lako dostupna auto-destinacija.
– Kroz naše prošlogodišnje i ovogodišnje promotivne aktivnosti stvorili smo dobre temelje i održavali kontakte s nama ključnim tržištima. Vlada veliko zanimanje za Kvarner i čim su popustila ograničenja u putovanjima, u posljednja 2 mjeseca na Kvarneru smo ugostili velik broj studijskih grupa novinara, agenata, blogera i influencera. Predsezona je bila iznimno dobra, što nam govori da smo uspješno stvorili konkurentne motive dolaska na destinaciju.


Rad na podizanju kvalitete se isplatio, vlada velika potražnja za smještajem s 5 zvjezdica koji je u prvih pet mjeseci ostvario čak 25 posto više noćenja od rekordne 2019. godine. Takav smještaj visoke kategorije postiže više cijene i dovodi goste veće platežne moći koji onda ostvaruju i veću vanpansionsku potrošnju, a tu potrošnju potvrđuju nam primjerice i naši restorani koji su vrlo zadovoljni, istaknula je direktorica županijske TZ Irena Peršić Živadinov.


Dodala je i kako su u svibnju top destinacije su Opatija s 86 tisuća noćenja, grad Krk s 81 tisućom noćenja, Mali Lošinj s 81 tisućom i Crikvenica sa 65 tisuća noćenja.


Kad je o emitivnim tržištima riječ, “najjača” su Njemačka, Austrija, Hrvatska i Slovenija. Gosti iz Njemačke ostvarili su jednak broj noćenja i dolazaka kao u 2019. godini, a gosti iz Austrije bilježe 6 posto više noćenja nego 2019. godine te izvanrednih 500 posto više nego lani.