Slovenija

Kvarner - Europska regija gastronomije 2026. predstavljena u Ljubljani

Alenka Juričić Bukarica

Foto TZ Kvarnera

Foto TZ Kvarnera



U organizaciji Turističke zajednice (TZ) Kvarnera i Predstavništva Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Sloveniji, u Ljubljani je održana prezentacija na temu Kvarner – Europska regija gastronomije 2026., na kojoj su slovenski partneri i mediji imali priliku doživjeti Kvarner kroz bogatstvo njegovih okusa, mirisa i priča.


Poseban naglasak bio je na eno-gastronomskim obilježjima regije, uz degustaciju autentičnih kvarnerskih jela i vina. Posjetitelji su uživali u delicijama poput Rabske torte slastica Vilma Rab, Krčkog pršuta, domaćih sireva kao i u vinima Udruženja Kvarner Wines.


Na događanju su sudjelovale Turističke zajednice Riječkog prstena – Kastva, Viškova, Kostrene i Kraljevice – te Turistička zajednica grada (TZG) Raba, koje su dodatno istaknule raznolikost i bogatstvo kvarnerske regije, ali i predstavile nadolazeće događaje poput adventa i karnevala.




Uz njih, događaju je prisustvovao i Boris Grigić, hrvatski veleposlanik u Sloveniji, te Ivana Marinković Županc, opunomoćena ministrica u hrvatskom veleposlanstvu u Sloveniji. Slovenski partneri i gosti još jednom su potvrdili dugogodišnju povezanost i interes za Kvarner kao omiljeno odredište.


Tim je povodom Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera istakla kako slovenski gosti prepoznaju raznolikost Kvarnera, kao i kako je slovensko tržište jedno je od najvažnijih i najvjernijih za zvarnersku regiju.


– Posebno nas veseli što je ove godine ostvarilo rast od 3 posto što je zaista izvrstan rezultat. A činjenica da je Kvarner proglašen Europskom regijom gastronomije za 2026. godinu potvrđuje bogatstvo naše ponude, predanost lokalnih proizvođača i vrhunsku kvalitetu.


Tijekom sljedeće godine, u okviru titule Europske regije gastronomije 2026., Kvarner će predstaviti brojne eno-gastronomske događaje koji ističu raznolikost regije, tradiciju i kvalitetu.


To je prilika da se još snažnije istakne bogatstvo kvarnerske gastronomije i važnost održivog pristupa gastronomiji. Radujemo se svim slovenskim gostima koji će doći popratiti ova događanja i doživjeti Kvarner kroz njegov autentičan okus i doživljaj, istaknula je Peršić Živadinov.