
PIK je preselio pekarsku proizvodnju na Kukuljanovo
PIK je preselio pekarsko postrojenje s Vežice bez zastoja u svakodnevnoj proizvodnji, ali izgleda da ne teče sve glatko
povezane vijesti
RIJEKA – PIK-ovi pekarski pogoni više ne stanuju na Vežici.
Preseljeni su na Kukuljanovo, u bivši objekt Plodina koji je ovom trgovačkom lancu, do otvaranja novog logističkog centra, služio za skladištenje i komisioniranje voća i povrća.
Ovo preseljenje izvedeno je bez zastoja u svakodnevnoj proizvodnji, ali izgleda da ne teče sve glatko s obzirom na dojave nekih redovitih kupaca koji se zadnjih dana žale na odstupanja u kvaliteti poznatih PIK-ovih krušnih »klasika« – polubijelog i istarskog kruha, a zamjerke istog sadržaja mogu se vidjeli i na službenoj FB stranici PIK-a.
Da problema ima, vidljivo je iz povratnih objava u kojima iz PIK-a navode kako zbog aktualnih radova na novim pećima i cijelom proizvodnom pogonu može doći do privremenih odstupanja u kvaliteti kruha.
Receptura nije mijenjana i čim se svi parametri usklade, kruh će se vratiti na prepoznatljivu kvalitetu, navode u svojoj objavi.

Novi pogon PIK-a nalazi se na Kukuljanovu na površini od 10.700 četvornih metara / O. ANTEŠIĆ
Posao s Plodinama
Vezano uz aktualno preseljenje pekare na Kukuljanovo obratili smo se s nekoliko konkretnih pitanja upravi PIK-a, a među inima zanimalo nas je hoće li i u kojem obimu novi proizvodni pogoni značiti promjene u odnosu na dosadašnji asortiman kruha i slastica, njihovu teksturu i okus.
– Trenutno smo još uvijek u fazi reorganizacije poslovanja i usklađivanja rada novog pekarskog pogona na Kukuljanovu. Zbog toga u ovom trenutku ne možemo davati izjave niti organizirati posjete ili fotografiranja pogona. Naš je prioritet da sve procese, opremu i sustave u novom pogonu usklađujemo pažljivo i odgovorno jer je riječ o osjetljivom proizvodnom okruženju u koje ulažemo puno truda kako bismo postigli optimalne parametre rada, sigurnosti i kvalitete, odgovorio je direktor PIK-a Gino Pastorčić.
Da Vežica ostaje bez mirisa PIK-ove pekare poznato je već neko duže vrijeme, a glasine su dobile svoju potvrdu u ljeto 2023. godine, kada je između PIK-a i Plodina potpisan ugovor o kupoprodaji, odnosno zamjeni nekretnina, kojim su Plodine vlasnički preuzele PIK-ov vežički kompleks, ukupne kvadrature oko 13.500 četvornih metara, dok je PIK postao vlasnikom oko 10.700 četvornih metara hale i dvorišta na Kukuljanovu.
U tim dokumentima nije bila definirana vrijednost nekretnina, ali jesu način i rokovi predaje u stvarni posjed.
Tako su se Plodine obvezale da će PIK-u prepustiti svoj stari skladišni prostor najkasnije do kraja 2024. godine, odnosno u roku od mjesec dana nakon što ishoduju uporabnu dozvolu za svoj novi logističko-distributivni centar.
Prema slovu tog dokumenta predaja kompleksa pekare na Vežici trebala je uslijediti četiri mjeseca nakon što PIK uđe u svoje nove prostore na Kukuljanovu, odnosno ne kasnije od 30. lipnja 2025. godine.
Dok se ta predaja u posjed nije realizirala, parafiranim dogovorom između Plodina i PIK-a bilo je definirano da će se korištenje objekata i prostora radi obavljanja djelatnosti regulirati potpisivanjem međusobnih ugovora o zakupu, pa je tako PIK, kao novi vlasnik skladišta na Kukuljanovu, formalno rentao taj objekt Plodinama, dok je ovaj trgovački lanac iznajmljivao pogone vežičke Pekare PIK-u.

Nekretninu na Vežici preuzele su Plodine koje će tamo izgraditi trgovački centar
Zatvorena Paštarija
Iščitavanjem prošlogodišnjeg financijskog izvješća PIK-a, pod stavkom materijalne imovine u pripremi navodi se iznos od 4,68 milijuna eura, od čega se 4,12 milijuna eura klasificira kao ulaganja u novi proizvodni pogon pekarstva na Kukuljanovu, hala za proizvodnju i skladištenje, dok se 558.000 eura navodi kao ulaganje u opremanje tog pogona.
Istovremeno, u popratnom izvješću same uprave navodi se da će ukupna ulaganja u Kukuljanovo iznositi oko 8 milijuna eura.
– Glavni fokus poslovanja PIK-a u 2025. godini usmjeravat će se prema segmentu pekarstva, čiji se plasman planira povećavati prvenstveno velikim trgovačkim lancima, u vlastitoj racionaliziranoj maloprodajnoj mreži i ostalim retail kupcima.

PIK-ova pekara proizvodila je kruh koji je imao vjerne kupce / Foto Marko Gracin
Očekivani novi iskorak u segmentu pekarstva uslijedit će nakon preseljenja pekare u kvalitetniji i novoopremljeni prostor na Kukuljanovu.
Uz nabavljenu novu proizvodnu opremu, novu rashladnu halu i pripadajuću rashladnu tehniku te očekivane energetske uštede i primjenu novih i suvremenih poslovnih procesa, očekuje se značajno povećanje produktivnosti u poslovanju.
Vrijednost ukupne investicije iznosit će oko 8 milijuna eura, navodi se u tom izvješću koje potpisuje Gino Pastorčić.
Nakon što su prošle godine zatvoreni pogoni Paštarije u Krešimirovoj, iz PIK-ove uprave govorili su da je plan da se proizvodnja tjestenine, u nekom drukčijem obliku i asortimanu, s vremenom pridruži pekarskoj djelatnosti u pogonima na Kukuljanovu, pa ostaje vidjeti hoće li se to obistiniti.