KRUH NAŠ SVAGDAŠNJI

Kupci njurgaju zbog PIK-ovog kruha iz nove pekare na Kukuljanovu. Provjerili smo što se događa

Orjana Antešić

PIK je preselio pekarsku proizvodnju na Kukuljanovo

PIK je preselio pekarsku proizvodnju na Kukuljanovo

PIK je preselio pekarsko postrojenje s Vežice bez zastoja u svakodnevnoj proizvodnji, ali izgleda da ne teče sve glatko



RIJEKA – PIK-ovi pekarski pogoni više ne stanuju na Vežici.


Preseljeni su na Kukuljanovo, u bivši objekt Plodina koji je ovom trgovačkom lancu, do otvaranja novog logističkog centra, služio za skladištenje i komisioniranje voća i povrća.


Ovo preseljenje izvedeno je bez zastoja u svakodnevnoj proizvodnji, ali izgleda da ne teče sve glatko s obzirom na dojave nekih redovitih kupaca koji se zadnjih dana žale na odstupanja u kvaliteti poznatih PIK-ovih krušnih »klasika« – polubijelog i istarskog kruha, a zamjerke istog sadržaja mogu se vidjeli i na službenoj FB stranici PIK-a.




Da problema ima, vidljivo je iz povratnih objava u kojima iz PIK-a navode kako zbog aktualnih radova na novim pećima i cijelom proizvodnom pogonu može doći do privremenih odstupanja u kvaliteti kruha.


Receptura nije mijenjana i čim se svi parametri usklade, kruh će se vratiti na prepoznatljivu kvalitetu, navode u svojoj objavi.


Novi pogon PIK-a nalazi se na Kukuljanovu na površini od 10.700 četvornih metara / O. ANTEŠIĆ

Novi pogon PIK-a nalazi se na Kukuljanovu na površini od 10.700 četvornih metara / O. ANTEŠIĆ


Posao s Plodinama


Vezano uz aktualno preseljenje pekare na Kukuljanovo obratili smo se s nekoliko konkretnih pitanja upravi PIK-a, a među inima zanimalo nas je hoće li i u kojem obimu novi proizvodni pogoni značiti promjene u odnosu na dosadašnji asortiman kruha i slastica, njihovu teksturu i okus.


– Trenutno smo još uvijek u fazi reorganizacije poslovanja i usklađivanja rada novog pekarskog pogona na Kukuljanovu. Zbog toga u ovom trenutku ne možemo davati izjave niti organizirati posjete ili fotografiranja pogona. Naš je prioritet da sve procese, opremu i sustave u novom pogonu usklađujemo pažljivo i odgovorno jer je riječ o osjetljivom proizvodnom okruženju u koje ulažemo puno truda kako bismo postigli optimalne parametre rada, sigurnosti i kvalitete, odgovorio je direktor PIK-a Gino Pastorčić.


Da Vežica ostaje bez mirisa PIK-ove pekare poznato je već neko duže vrijeme, a glasine su dobile svoju potvrdu u ljeto 2023. godine, kada je između PIK-a i Plodina potpisan ugovor o kupoprodaji, odnosno zamjeni nekretnina, kojim su Plodine vlasnički preuzele PIK-ov vežički kompleks, ukupne kvadrature oko 13.500 četvornih metara, dok je PIK postao vlasnikom oko 10.700 četvornih metara hale i dvorišta na Kukuljanovu.


U tim dokumentima nije bila definirana vrijednost nekretnina, ali jesu način i rokovi predaje u stvarni posjed.


Tako su se Plodine obvezale da će PIK-u prepustiti svoj stari skladišni prostor najkasnije do kraja 2024. godine, odnosno u roku od mjesec dana nakon što ishoduju uporabnu dozvolu za svoj novi logističko-distributivni centar.


Prema slovu tog dokumenta predaja kompleksa pekare na Vežici trebala je uslijediti četiri mjeseca nakon što PIK uđe u svoje nove prostore na Kukuljanovu, odnosno ne kasnije od 30. lipnja 2025. godine.


Dok se ta predaja u posjed nije realizirala, parafiranim dogovorom između Plodina i PIK-a bilo je definirano da će se korištenje objekata i prostora radi obavljanja djelatnosti regulirati potpisivanjem međusobnih ugovora o zakupu, pa je tako PIK, kao novi vlasnik skladišta na Kukuljanovu, formalno rentao taj objekt Plodinama, dok je ovaj trgovački lanac iznajmljivao pogone vežičke Pekare PIK-u.


Nekretninu na Vežici preuzele su Plodine koje će tamo izgraditi trgovački centar


Zatvorena Paštarija


Iščitavanjem prošlogodišnjeg financijskog izvješća PIK-a, pod stavkom materijalne imovine u pripremi navodi se iznos od 4,68 milijuna eura, od čega se 4,12 milijuna eura klasificira kao ulaganja u novi proizvodni pogon pekarstva na Kukuljanovu, hala za proizvodnju i skladištenje, dok se 558.000 eura navodi kao ulaganje u opremanje tog pogona.


Istovremeno, u popratnom izvješću same uprave navodi se da će ukupna ulaganja u Kukuljanovo iznositi oko 8 milijuna eura.


– Glavni fokus poslovanja PIK-a u 2025. godini usmjeravat će se prema segmentu pekarstva, čiji se plasman planira povećavati prvenstveno velikim trgovačkim lancima, u vlastitoj racionaliziranoj maloprodajnoj mreži i ostalim retail kupcima.


PIK-ova pekara proizvodila je kruh koji je imao vjerne kupce / Foto Marko Gracin


Očekivani novi iskorak u segmentu pekarstva uslijedit će nakon preseljenja pekare u kvalitetniji i novoopremljeni prostor na Kukuljanovu.


Uz nabavljenu novu proizvodnu opremu, novu rashladnu halu i pripadajuću rashladnu tehniku te očekivane energetske uštede i primjenu novih i suvremenih poslovnih procesa, očekuje se značajno povećanje produktivnosti u poslovanju.


Vrijednost ukupne investicije iznosit će oko 8 milijuna eura, navodi se u tom izvješću koje potpisuje Gino Pastorčić.


Nakon što su prošle godine zatvoreni pogoni Paštarije u Krešimirovoj, iz PIK-ove uprave govorili su da je plan da se proizvodnja tjestenine, u nekom drukčijem obliku i asortimanu, s vremenom pridruži pekarskoj djelatnosti u pogonima na Kukuljanovu, pa ostaje vidjeti hoće li se to obistiniti.