Povijesno važna zgrada

Kultni Teatro Fenice i Opera idu na licitaciju: Bit će ponuđeni za pet puta manje od zadnje procjene vrijednosti?

Biljana Savić

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Opera je javnosti nanovo otkriven dragulj našega grada, koji će svoju punu revitalizaciju imati priliku ostvariti iduće godine, ocjenjuje Dragan Rukavina RIJEKA – Operu nismo dali u zakup, ona je samo na pojedinačnom najmu za unaprijed najavljene programe, kaže nam direktor Rijekakina, tvrtke u čijem je vlasništvu i posrnula ljepotica Opera, Dragan Rukavina.


Naime, Marko Grabar i Kristijan Rožić u javnosti su kazali da su spremni Operi pružiti stari sjaj i novo ruho uz zanimljive programe, ali Rukavina nam kaže kako nikakav ugovor o zakupu, naročito ne trajnom nije potpisan, ali da će ići na ruku ovom mladom dvojcu za najam za pojedini projekt. Tako, primjerice, u najavi događanja u Operi imaju za sutra, 20. prosinca, blagdansku glazbenu poslasticu uz klapu Cambi, kaže Rukavina i umjesto potvrde zakupa, najavljuje nam prodaju.


Opterećena vrijednost


– Zanimljivo je promišljanje onih koji su omogućili stavljanje Opere u funkciju kako bi i Teatro Fenice na sličan način, dakle, ne potpunim, nego djelomičnim preuređenjem samo najbitnijih dijelova, uz nevelika sredstva, brzo mogao biti osposobljen za ponovno otvorenje, a sasvim ekskluzivna, iako samo djelomično potvrđena vijest jest da bi cijela zgrada, dakle Teatro i Opera u sklopu ponude radi stavljanja u funkciju za potrebe EPK 2020 uskoro mogli biti putem licitacije ponuđeni na prodaju Republici Hrvatskoj, Primorsko-goranskoj županiji, Gradu Rijeci ili čak privatnim investitorima po cijeni od svega 1,5 milijuna eura, odnosno nešto više od 11 milijuna kuna, što je oko pet puta manja cijena od zadnje procjene vrijednosti i skoro dva puta manja od zadnje knjigovodstvene vrijednosti, a u kojoj cijeni bi bili sadržani čak i kompletni projekti preuređenja, ovjereni od konzervatora, koji su sami za sebe vrijedni više od milijun kuna, kazao nam je Rukavina.
Opera je, a svi to znamo, godinama stajala zatvorena, negdje od početka Domovinskog rata.


– U trenutku kupnje udjela u tvrtki Rijekakino, negdje 2005. godine zatekli smo je opterećenu sudskim zabranama raspolaganja od franjevaca Kapucinskog reda, koji su tražili povrat prostora bivšeg kina Beograd, sada Art kina Croatia, kao i pokrenutim sudskim procesom bivšeg zakupca, koji je do 1991. godine u prostoru Opere držao jedan oblik marendarija s večernjom zabavom, a nakon napuštanja zaključanog prostora punog inventara otputovao za Ameriku. Uslijed spomenutih zabrana, bivši vlasnici i uprava petnaestak godina nisu fizički uspjeli ući u posjed objekta.


Vrlo brzo nakon kupnje udjela uhvatili smo se u koštac s tim Gordijevim čvorom i nakon par godina ipak uspjeli razriješiti zamršene imovinsko-pravne odnose, kako one vezane uz zahtjeve franjevaca, kojima smo vratili vlasništvo, tako i one vezane uz bivšeg zakupca. Skidanjem sudskih zabrana i ulaskom u prostor Opere prije nekoliko godina, utvrđeno je da se prostor nalazi u katastrofalnom stanju, koje je bilo posljedica prestanaka rada potopnih pumpi, moguće uslijed kvara, ili čak isključenja struje zbog nemogućnosti očitanja, ili neplaćanja, što je dovelo do podizanja nivoa podzemnih voda i potapanja podija te velike vlage nastale u zatvorenom prostoru, kaže Rukavina.


Foto: V. KARUZA


Foto: V. KARUZADjelomično uređeno


Navodi da su ugradili nove pumpe da zaustave proces plavljenja, a nakon brojnih bezuspješnih pokušaja osiguranja sredstava potpunog preuređenja, kako putem Europskih fondova, prijavljivanjem na natječaje Grada, traženjem odobrenja sredstava Ministarstva kulture, raznih udruženja, Županije ove godine u proljeće u dogovoru sa zainteresiranim partnerima, koji su u prostoru Opere željeli smjestiti kulise i snimiti određene filmske kadrove, uspjeli su njihovim radovima osposobiti prostor Opere do mjere da opet može biti povremno otvorena javnosti.


– Kadrovi su uspješno snimljeni, a nakon što su filmske kulise uklonjene iz prostora i prostor oličen u prvotnu boju, uslijedio je prvi i od javnosti izvanredno primljen kulturno scenski događaj, u sklopu projekta Make a move, a nakon njega također odlično primljena modna revija. Iako je prostor uređen tek djelomično, dakle zamijenjen je truli podij, oličeni su zidovi i drvenarija te djelomično vraćeni u funkciju sanitani čvorovi, prema iskazima organizatora, oba događanja posjetitelje su ostavila bez daha, svakako uslijed dobre organizacije i atraktivnosti spomenutih događanja, no prije svega izvanrednom i neponovljivom arhitekturom, kao i akustikom prostora. Opera je javnosti nanovo otkriven dragulj našega grada, koji će svoju punu revitalizaciju imati priliku ostvariti iduće godine, ocjenjuje Rukavina.