Tradicija

Kukuljanski zvončari krenuli u obahajanje bakarskih naselja

Sanja Gašpert

Prvog dana obišli su Kukuljanovo, Škrljevo, Plosnu i PonikveVeć tradicionalno, prvi vikend nakon blagdana Sveta Tri kralja Kukuljanski zvončari krenuli su u obahajanje bakarskih naselja, a prvog dana obišli su Kukuljanovo, Škrljevo, Plosnu i Ponikve.


Iako im je cilj otjerali zle duhove i zimu, ove godine imali su “manje posla”, jer zime još nema, pa im je preostalo “obračunati se samo sa zlom”.


Prije pohoda ispred Doma kulture Kukuljanovo objesili su pusta nazvanog Dida Dane. Zvončarima su se priključila i četvorica novih članova – 3,5 godišnji Karlo Krištić, najmlađi član, Ante Zoretić, Dominik Kopajtić i Mateo Cuculić.
Tijekom sljedećih vikenda obići će i ostala bakarska naselja te sudjelovati na tradicionalnoj smotri zvončara u Matuljima, 18. veljače.


Kukuljanski zvončari najavili su i svoju tradicionalnu smotru zvončara “Zvona i kanat za bakarski kraj”, koju organiziraju posljednjih desetak godina pod pokroviteljstvom Grada Bakra i Turističke zajednice Grada Bakra, a koja će se ove godine održati u subotu, 28. siječnja.


Naime, u cilju očuvanja tradicije i maškaranih običaja bakarskog kraja, udruga Kukuljanski zvončari osmislila je manifestaciju pod nazivom “Zvona i kanat za bakarski kraj”.


Riječ je o smotri zvončara i povorci koja kreće s Kukuljanova i prolazi kroz Škrljevo i Krasicu te završava u centru Bakra.


Manifestacija je prvi puta održana 2011. godine. Smotra je zanimljiva i po tome što u goste Kukuljanskim zvončarima dolaze i zvončari i maškare iz bliže i dalje okolice


Kukuljanski zvončari imaju dugu tradiciju, ali novu povijest pišu od 2007. godine, kada su organizirali prvu zvonjavu, iako službeno zvone i obilaze bakarska naselja od 2008. godine, kada su krenuli na nagovor sumještanina Gušte.


Postoje pisani dokazi koji govore o zvonjavi iz daleke 1952. godine, a Kukuljanski su je zvončari prije desetak godina obnovili.