Družba sestara milosrdnica i KBC

Kuća sestre Žarke: Osiguran smještaj za onkološke pacijente koji nisu iz Rijeke

P. N.

Foto KBC Rijeka

Foto KBC RijekaRIJEKA – Riječka bolnica produbila je suradnju s Družbom sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog riječke Provincije čije je djelovanje prepoznato po velikom humanitarnom radu s ljudima s margine društva, s bolesnicima i svima u potrebi. U okviru samostana djeluje Kuća sestre Žarke, uređeni stambeni objekt s vrtom, opremljenim sobama s kupaonicama, kuhinjom i dnevnim boravkom. U intenziviranoj suradnji s KBC-om u objektu je omogućen slobodan smještaj za putujuće onkološke pacijente koji ne zahtijevaju hospitalizaciju, ali trebaju medicinsku obradu, odnosno neki od oblika liječenja na Klinici za tumore.


– Riječ je o bolesnicima kojima je otežano putovanje i dolaze s kvarnerskih otoka, s područja Gorskog kotara ili Istre. Stručnjaci bolnice će putem Savjetovališta za onkološke bolesnike, koje djeluje u okviru naše Klinike za tumore, uputiti pacijente koji počinju s jednim od oblika liječenja na mogućnost boravka u Rijeci, u Kući sestre Žarke, a što će im uvelike olakšati sustavne terapije, terapije zračenjem i poštediti ih višekratnih i dužih putovanja, naglasila je Ivana Mikolašević, predstojnica Klinike za tumore. Mikolašević je naglasila i da će djelatnici Klinike za tumore pružati i stručnu podršku Kući sestre Žarke. A kako bi dodatno olakšali put pacijenata, u suradnji s Udrugom Srce za nju, pacijenti koji dolaze na liječenje u Kliniku za tumore, a imaju potrebu za prijevozom od Klinike za tumore do Kuće sestre Žarke, imat će osiguran prijevoz zahvaljujući volonterkama udruge u koordinaciji s glavnom sestrom Klinike za tumore.


– Nakon takvih terapija ljudi su oslabljeni, nema uvijek najboljih prometnih veza i kako je riječ o terapijama na koje se mora dolaziti nekoliko dana, povratak domovima i ponovni dolazak na liječenje im je otežan. Zato smo odlučili urediti dio našeg samostana za prihvat takvih specifičnih bolesnika, rekla je s. M. Gracijana Prodan, provincijalna poglavarica Provincije Majke Dobroga Savjeta. Ona je istakla i kako su otvoreni svima te da iz dosadašnjeg iskustva moće reći da ovakva praksa nosi ipak benefite bolesnicima iz udaljenijih krajeva, koji ovdje dobiju i svojevrsno utočište, boraveći ipak u toplijoj atmosferi i izbjegavajući dnevna putovanja.
– Glavna odrednica naših strateških dokumenata, ali i osovina u radu je odrednica da je pacijent u središtu, i svakodnevno to provodimo na svim operativnim razinama i na svim radilištima. Neizmjerno smo zahvalni Družbi sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog na njihovom angažmanu, inicijativi i iznimnom doprinosu koji vodi poboljšanju ukupnog zdravstvenog statusa u procesu liječenja onkoloških pacijenata, istaknuo je Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka.