Sezona traje

Kruzerski šušur: Prvi jesenski vikend Rijeka dočekala s 4.500 putnika

Orjana Antešić

Pune ruke posla imali su i privatni autobuseri / Snimio Mateo LEVAK

Pune ruke posla imali su i privatni autobuseri / Snimio Mateo LEVAK

Prema najavama, u riječku će luku danas u ranim jutarnjim satima uploviti još jedan luksuzni brod iz sastava Scenic grupe, koja gradi novi polarac u »3. maju«. Riječ je o 110-metarskom kruzeru »Emerald Azzura«RIJEKA – Ilustracija dobre posezone bila je jučer i riječka luka, u koju se slilo gotovo četiri i pol tisuće putnika na kružnim putovanjima. Subotnji se »kruzerski« šušur tako prelio i na riječki Korzo, tržnicu i gradske trgovine, a pune ruke posla imali su i privatni autobuseri, njih dvadesetak, koji su turiste odvozili na jednodnevne izlete – od Liburnije, Gorskog kotara, Zagreba, Krka do Rovinja.


Ovo je četvrti put ove godine u kojem se potrefilo da dva putnička broda za kružna putovanja kompanija TUI Cruises i Marella Cruises u istom danu uplove u riječku luku. »Mein Schiff 5« na svojoj »uobičajenoj« poziciji, na vanjskom sidrištu odakle su se putnici, mahom Nijemci i Austrijanci, barkama prevozili do riječkog terminala, dok je »Marella Explorer 2«, čiji su putnici najvećim dijelom britanski državljani, bio na vezu na riječkom lukobranu. Sveukupno, na ova dva velika kruzera koji svoja sedmodnevna kružna putovanja Jadranom počinju u Trstu i Dubrovniku, stiglo je 3.895 putnika. Procjena je da oko polovice njih dan iskoristi za razgledavanje samoga grada, nešto više od trećine odluči se na izlete u bližu i dalju okolicu, među kojima i biciklističke ture, dok jedan mali dio ostaje na brodu.


Jesenski turistički šušur u Rijeci / Snimio Mateo LEAK

Jesenski turistički šušur u Rijeci / Snimio Mateo LEAK


Povratak na Jadran


Kako doznajemo od voditelja komercijalnih poslova Lučke uprave Rijeka Rajka Jurmana, ovo je trinaesti, odnosno četrnaesti pristanak kruzera u riječkoj luci od početka ove godine. Zadnji stiže u dubokoj posezoni, sredinom studenog. Bit će to »AidaBlue«, njemačke kruzing kompanije Aida Cruises, dok koncem idućeg tjedna, zadnjeg dana rujna, u riječku luku prvi put stiže 275-metarski MSC-ov kruzer »Sinfonia« s oko 2.000 putnika.
Nakon dvogodišnjeg pada i stagnacije uzrokovane globalnom pandemijom, kruzeri se ponovo vraćaju na turističko tržište, pa tako i na hrvatski Jadran.


Prema zadnjim statističkim podacima za prvih sedam mjeseci ove godine, kružnih putovanja stranih brodova na hrvatskoj obali Jadrana bilo je nešto manje nego pretpandemijske, 2019. godine, a najveća razlika primjetna je u broju putnika na tim kruzerima.


U odnosu na rekordna 24 kruzera prije tri godine, Lučka uprava Rijeka ovu će godinu zaključiti sa 17 stranih kruzera. Odnosno, ukupno osamnaest ako se računa za danas najavljeno uplovljavanje luksuznog kruzera »Emerald Azzura«. Tako će Riječani dobiti priliku da izbliza vide još jednu megajahtu Scenic grupe za koju se, podsjetimo, u brodogradilištu »3. maj« upravo oprema još jedan luksuzni polarni kruzer »Eclipse II«, sister-ship »Eclipsea I« koji se gradio na pulskim navozima, a u vrijeme pandemije dobrih je godinu dana proveo na vezu na riječkom Molo longu.


Medicinska intervencija

Lučka kapetanija Rijeka uspješno je obavila medicinsku akciju s broda »Vid« Lučke kapetanije u koordinaciji s HMP-om Rijeka. Radilo se o potrebnoj medicinskoj intervenciji zbog vanjskog prijeloma ruke, o putnici s kruzera »Mein Shiff 5«.

Jedrenjaci i mali kruzeri


«Emerald Azzura« prvi je morski kruzer kompanije Emerald Cruises, brenda i dijela Scenic grupe u vlasništvu Glena Moroneyja iz Australije. Novi je to brod, sagrađen je u Vijetnamu, dug je 110 metara, a svojim gostima pruža komoditet i luksuz kao da su na vlastitoj jahti, što je bila glavna Moroneyjeva nit vodilja kad se, nakon svoje flote riječnih brodova, odlučio upustiti i u segment oceanskih kruzera, bilo pod brendom Scenic, odnosno Emeralda. »Emeralda Azzura« može ugostiti 100 putnika, o kojima se brine 76 članova posade, a u Rijeku bi trebala stići u ranim jutarnjim satima iz Venecije.


«Marella Explorer 2«, čiji su putnici najvećim dijelom britanski državljani, bio je na vezu na riječkom lukobranu / Snimio Mateo LEVAK

«Marella Explorer 2«, čiji su putnici najvećim dijelom britanski državljani, bio je na vezu na riječkom lukobranu / Snimio Mateo LEVAK


Za flotu jedrenjaka i malih kruzera minhenske agencije ID Riva tours dobra je turistička posezona u punom jeku. Svih jedanaest brodova iz njihove flote, s gotovo 500 putnika, otisnulo se jučer iz Rijeke na još jednu sedmodnevnu turu krstarenja po sjevernojadranskim otocima, do Zadra i Kornata.


Kako doznajemo od Marija Konte, njihovog menadžera za polaske iz riječke luke, rujanska popunjenost im je jako dobra, oko 90 posto, biciklističke ture i dalje su u »điru«, a plovit će sve tamo do pred kraj listopada. Konta odrađenu turističku sezonu ocjenjuje izvrsnom, u rangu s 2019. godinom, a dodaje i da ih u ID Rivi posebno veseli što im se velik broj gostiju stalno vraća.


Za flotu jedrenjaka i malih kruzera minhenske agencije ID Riva tours dobra je turistička posezona u punom jeku / Snimio Mateo LEVAK

Za flotu jedrenjaka i malih kruzera minhenske agencije ID Riva tours dobra je turistička posezona u punom jeku / Snimio Mateo LEVAK