RiHub

Kroz 10 godina riječkog startup inkubatora dodijeljeno 118.000 eura novim poduzetnicima

Orjana Antešić

Foto: A. KRIŽANEC

Foto: A. KRIŽANEC

Grad Rijeka nastavit će podupirati poduzetničke ideje i uvjeren sam da će ovi projekti inkubatora privući još mnoge ljude da se okušaju u poduzetništvu, zaključio je FilipovićRIJEKA – Prigodnim događanjima je u prostorima RiHub-a obilježena deseta godišnjica postojanja riječkog Startup inkubatora, na kojoj su se okupili bivši i sadašnji polaznici ovog pogona novih poduzetničkih ideja, njihovi mentori, poslovni partneri i predstavnici Grada Rijeke, predvođeni gradonačelnikom Markom Filipovićem.Deset godina rada brojkama moglo bi se sažeti s 14 generacija polaznika koje su prošle kroz Startup inkubator ili ukupno 549 njegovih korisnika, 56 mentora, 234 tima. Provedene su 432 edukacije, održano je 1.320 konzultacija i, ne manje važno, dodijeljeno ukupno 118.000 eura nagrada novim poduzetnicima i njihovim idejama.

Gradonačelnik Filipović ispunjenu je dvoranu RiHub-a protumačio kao potvrdu uspješnosti rada i postojanja riječkog inkubatora. Prisjetio se i kako je 2013. godine zaživjela Startup zajednica u Rijeci, odmah nakon što je osnovana u Zagrebu.


Prve korake u pružanju besplatne podrške osobama koje samostalno ili unutar tima žele razviti svoju poslovnu ideju te steći znanja i vještine potrebne za pokretanje vlastitog posla riječki je Startup inkubator učinio u Ružićevoj ulici, a potom se preselio u prostore RiHub-a, nakon što je odslužio svoju funkciju središnjeg mjesta za informiranje projekta i programa Europske prijestolnice kulture.Promjene je, dodao je Filipović, Startup inkubator doživio i kroz ukidanje dobne granice što ga je dodatno raširilo prema potencijalnim korisnicima.


Filipović se osvrnuo i na aktualni projekt Energane čija se realizacija u građevinskom dijelu, prema njegovim riječima, bliži kraju.


Riječ je o novih 2.700 četvornih metara prostora u zgradi energane bivše tvornice papira koji će služiti kao Sinergana odnosno inkubator za kreativne tehnologije i IT industriju.– Grad Rijeka nastavit će podupirati poduzetničke ideje i uvjeren sam da će ovi projekti inkubatora privući još mnoge ljude da se okušaju u poduzetništvu, zaključio je Filipović.U sklopu rođendanske proslave, u RiHub-u održana je i panel diskusija na temu “Pogon novih ideja – jučer, danas, sutra”, a svi okupljeni mogli su se okušati u nagradnom kvizu te pogledati promociju proizvoda i rukotvorina startup timova Annika, Daisy Backpacks, Japanski Ofuro Spa, Medrican, Paliska Brewery, Plantiful Studio, Terra Nera i TESU.