Vjerski program

Križ na replici povijesne kapele: Kapelici vraćen izvorni identitet

Jakov Kršovnik

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

Grad Rijeka i konzervatori dali su svoju suglasnost i ja sam Bogu zahvalan na svim ljudima koji su sudjelovali.RIJEKA – Na vrh replike povijesne kapele svetog Ivana Nepomuka na mostu preko Rječine postavljen je križ i kapeli je vraćen njen izvorni vjerski identitet. Plan je da se u kapeli postavi i panel sa slikom kipa sv. Ivana Nepomuka, koji je nekad ondje stajao, a danas se čuva u Assunti – crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Križ je u procesiji do kapele nosio mons. Sanjin Francetić, župnik Vele crikve te se nakon postavljanja križa kratko pomolio s vjernicima. Kapela je sagrađena 1717. godine i tri puta je bila rušena, u poplavi, u riječkom Krvavom Božiću 1920., te 1946. godine. Na tristotu obljetnicu podizanja originalne kapele (1717. – 2017.), počelo se intenzivnije raditi na tome da se kapeli vrati njen originalni značaj, a prije niti mjesec dana, samo dan prije blagdana sv. Ivana Nepomuka, koji se slavi 16. svibnja, stiglo je i rješenje za postavljanje križa.


– Grad Rijeka i konzervatori dali su svoju suglasnost i ja sam Bogu zahvalan na svim ljudima koji su sudjelovali. Ova kapela kao da je čekala godinu kulture u našem gradu. Zato je i primjereno što je na krov postavljen križ, jer on nije znak podjele, nego most između zemlje i neba, između ljudi. Neka nam ova trogodišnja nastojanja pomognu da shvatimo da tolerancija ne znači sakriti drugog kako bih ja rastao, već ona znači međusobno uvažavanje, rekao je mons. Francetić te smo se podsjetili kako je baš na današnji dan prije 17 godina sv. Ivan Pavao II. na Duhove predvodio svetu misu na riječkoj Delti.


– Jasno da zahvaljujemo Bogu što smo mogli doživjeti Rijeku u jednom drugom ambijentu. Sjećam se tog jutra, 8. lipnja, kad se slijevala bujica ljudi na Deltu, preko Banskih vrata, Pećina, rive, to je bio predivan prizor. Neću ni govoriti o emocijama koje su nas prožimale jer bih skoro zaplakao od radosti i ganuća kad se toga sjetim, rekao je i izrazio nadu da će se pojaviti inicijativa da se i to mjesto posebno obilježi. Dotaknuo se i riječi Ivana Pavla II. o tri zla dvadesetog stoljeća – fašizmu, nacizmu i komunizmu.
– Dva od ta tri zla okomila su se na ovo mjesto – fašizam i komunizam. Zato neka nas sveti svjedoci, mučenici, Ivan Nepomuk, Vid, Marcijan, Alojzije Stepinac, Miroslav Bulešić i Martin Bubanj očuvaju od osvete, rekao je Francetić.


U molitvi je podsjetio i na strašan zločin kada je ispred Continentala u Rječinu bačen Vitomir Jovičić Simke.