Zelena Rijeka

Kreće novi val energetske obnove vrijedan 27,8 mil. kuna: Novo ruho dobiva šest objekata u Rijeci

Ljiljana Hlača

Fasada na zgradi Muzeja grada Rijeke je zaista dotrajala / Snimio Vedran KARUZA

Fasada na zgradi Muzeja grada Rijeke je zaista dotrajala / Snimio Vedran KARUZA

U 2016. obnovljene su zgrade osnovnih škola »Nikola Tesla« i »Fran Franković« te vrtići Krijesnica i Turnić, a u 2018. godini energetski su obnovljene škole Kozala, Pećine, »Ivana Zajca«, Gelsi, Podmurvice i Škurinje te vrtići Kvarner, Podmurvice, Veseljko, Krnjevo i Potok. EU za treći val obnove daje 9,2 mil. kuna RIJEKA Kreće novi val energetske obnove objekata u vlasništvu Grada Rijeke! Naime, zahvaljujući sredstvima Europske unije, novo ruho dobiva šest objekata, a riječ je o zgradi Muzeja grada Rijeke, zatim školama Gornja Vežica, »Eugen Kumičić« i Pehlin te vrtićima Vidrice i Belveder.


Sve ukupno teško čak 27,8 milijuna kuna, a od toga 9,2 milijuna kuna predstavljaju bespovratna sredstva iz EU fondova.U samom vrhuRadi se o trećem valu obnove objekata; nakon što su 2016. godine obnovljene zgrade osnovnih škola »Nikola Tesla« i »Fran Franković« te vrtići Krijesnica i Turnić, odnosno 2018. godini kada su energetski obnovljene osnovne škole Kozala, Pećine, Ivana Zajca, Gelsi, Podmurvice i Škurinje te vrtići Kvarner, Podmurvice, Veseljko, Krnjevo i Potok.


OŠ Gornja Vežica dobit će vanjsku toplinsku izolaciju / Foto  Sergej DRECHSLER


OŠ Gornja Vežica dobit će vanjsku toplinsku izolaciju / Foto Sergej DRECHSLER

S ovom realizacijom, broj »zelenih i štedljivih« zgrada javne namjene u vlasništvu Grada popet će se na zavidnih 17. Rijeka i dalje pokazuje da misli zeleno i da je u samom vrhu kada je riječ o obnovi na energetski učinkovit način.


Kako saznajemo, za sve navedene zgrade izvođač je uveden u posao, početak radova očekuje se u tekućem tjednu, a završetak investicija najavljen je nekako s krajem ove godine.


– S realizacijom navedenih projekata uštede će biti vidljive na svim razinama, saznajemo od Odjela gradske uprave za upravljanje imovinom. Smanjit će se utrošak energenata za grijanje, emisija CO2, izdaci za održavanje. Novo ruho zgrada utjecat će na radnu mikroklimu, dok zahvati ovakvih obima daju svojevrsni doprinos i građevinskom sektoru, naglašeno je.


Konkretno, projekcije pokazuju da će s novim ruhom planirana ušteda za većinu spomenutih objekata biti nešto viša od 50 posto, kod vrtića Vidrice čak za 63 posto, odnosno kod OŠ Eugena Kumičića 67 posto, dok bi kod vrtića Belveder planirana ušteda trebala biti čak 75 posto.


– Sve ovo je velika stvar za našu školu koja se do sada nije nikada obnavljala, rekao nam je ravnatelj OŠ Pehlin Željko Šimunić.


– Sve što smo radili u ili na zgradi bilo je krpanje. Kada je riječ o uštedi – naša očekivanja su da će ti računi biti upola manji. OŠ Pehlin grijala se na naftu i po toj stavci smo izdvajali oko 200.000 kuna; sada bi to trebalo iznositi 100.000 kuna, otkrio nam je ravnatelj Šimunić.


Konkretno, ovim projektom škola Pehlin dobiva toplinsku izolaciju pročelja, ploča prema tavanskom prostoru obložit će se mineralnom vunom, zamjenit će se vanjska stolarija te će se postaviti sustav zaštite od djelovanja munje.


Projektom je predviđena zamjena postojeće rasvjete novom energetski efikasnijom, ali dolazi i nova kotlovnica, dok će se radijatori opremiti termostatskim ventilima.Slični radoviI na ostalim spomenutim ustanovama izdvodit će se isti ili slični radovi.


OŠ »Eugen Kumičić« ovim projektom dobiva novu fasadu, krov će se toplinski zaštititi, zamijenit će se vanjska stolarija te ugraditi termostatski ventili. Zamijenit će se postojeća rasvjeta te ugraditi sustav daljinskog očitanja potrošnje energenata.


Zgrada OŠ »Eugen Kumičić« / Foto Vedran KARUZA


Zgrada OŠ »Eugen Kumičić« / Foto Vedran KARUZARadovi na OŠ Gornja Vežica uključuju vanjsku toplinsku izolaciju, novi krov, stolariju, rasvjetu, ugradit će se termostatski ventili.Obnova vrtića Belveder obuhvaća radove sanacije čitave fasade, zatim stropa tavana, izolaciju ravnog krova te izolaciju stropova iznad negrijanog prostora u suterenu.


Predviđena je nova stolarija, PVC bravarija, rekonstruirat će se sustav zaštite od djelovanja munje, električna instalacija, ugradit će se plinska kotlovnica. Tu je i sustav daljinskog očitanja električne energije.


Nešto slično isplanirano je i za vrtić Vidrice. Zgrada Muzeja grada Rijeke izgrađena sedamdesetih godina prošlog stoljeća u koju će se uložiti skoro tri milijuna kuna dobiva novu fasadu jer je postojeća itekako dotrajala, zamijenit će se svi slojevi ravnog krova te postojeća stolarija. Muzej će dobiti i novi gromobran.