Bruno Bontempo

Kostrenski gnjurci: U Narodnoj čitaonici otvorena izložba nagrađivanih fotografija

Barbara Čalušić

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Kako je prilikom otvorenja izložbe u Narodnoj čitaonici kazao sam autor, sve su fotografije nastale na potezu od Kostrenke do SmokvinovaKOSTRENA – Kostrenski gnjurci izložba je fotografija autora Bruna Bontempa koja je u ponedjeljak otvorena u Narodnoj čitaonici u Kostreni.


Radi se o nagrađivanoj kolekciji fotografija koja je krajem prošle godine osvojila drugu nagradu na devetom Salonu crno bijele fotografije 100+1« Fotokluba Color iz Rijeke.

Kako je prilikom otvorenja izložbe u Narodnoj čitaonici kazao sam autor, sve su fotografije nastale dvjestotinjak metara niže, na potezu od Kostrenke do Smokvinova, a ova je izložba svojevrsni doprinos Svjetskom danu voda.Za snimanje ovakvih fotografija treba imati strpljenja, ali i gnjurci su jako strpljivi i pitomi, dozvoljavaju da im se približimo i zbog toga su i ugroženi. Naime, za vrstu gnjuraca koja obitava kod nas, mislilo se da ih je između 2.000 i 4.000, no zadnje prebrojavanje je dovelo do poražavajućih brojki da ih je na našem području tek oko 970, kazao je Bontempo koji je kao prvi korak u očuvanju kolonija ovih simpatičnih i okretnih stanovnika Jadranskog mora istaknuo upravo očuvanje mora.Bruno Bontempo više od 40 godina radio je kao novinar i urednik u La Voce del Popolo i Panorami, a dosad je postavio dvije samostalne izložbe. Član je Zajednice Talijana u Rijeci, a njegovo kostrensko predstavljanje pozdravila je i predsjednica Zajednice Melita Sciucca ističući kako se kroz ovakve izložbe promovira i talijanska zajednica u Rijeci.