Energetska obnova

Kostrenska “Zlatna ribica” prelazi iz C u A razred

Sanja Gašpert

Energetska obnova zgrade Dječjeg vrtića »Zlatna ribica«

Energetska obnova zgrade Dječjeg vrtića »Zlatna ribica«

Jedan od kapitalnih projekata u ovoj godini je proširenje groblja u Sv. Luciji za stotinjak grobnica s više od 550 ukopnih mjestaUnatoč ljetu i godišnjim odmorima, u Općini Kostrena komunalni radovi ne jenjavaju. Jedan od kapitalnih projekata u ovoj godini je proširenje groblja u Sv. Luciji za stotinjak grobnica s više od 550 ukopnih mjesta.


Riječ je o investiciji čija će ukupna vrijednost sa svim uključenim troškovima iznositi 7,5 milijuna kuna. Završetak radova očekuje se u listopadu. Radovi se izvode i na energetskoj obnovi zgrade Dječjeg vrtića »Zlatna ribica«.


Kako ističu u Općini Kostrena, obnovom toplinske ovojnice, izvedbom termoizolacije kosih i ravnih krovova i zamjenom vanjske stolarije povećat će se energetska svojstva zgrade i postići značajne uštede u potrošnji energije za gotovo 60 posto na godišnjoj razini.
Po završetku projekta, zgrada dječjeg vrtića iz postojećeg energetskog razreda C prijeći će u energetski razred A. Vrijednost radova iznosi 4,5 milijuna kuna, a dio sredstava za obnovu osiguran je iz EU fondova.


Uskoro bi trebali započeti radovi i na drugom kostrenskom groblju, u Sv. Barbari, na kojem će lokalni ponuđač tvrtka 4HOME iz Kostrene u potpunosti sanirati krov na zgradi mrtvačnice koji je izveden kao ravni zeleni krov.


Krov se u više navrata popravljan radi propuštanja uslijed obilnijih oborina te se pokazao neekonomičan za održavanje. Planiranim zahvatom zeleni krov bi se u potpunosti uklonio i izvela bi se nova hidroizolacija.


Rok za dovršenje radova je 30 kalendarskih dana, a vrijednost radova je 185 tisuća kuna bez PDV-a.


Počeli su radovi i na hortikulturnom uređenju rotora Šoići koje će izvesti Parkovi Plus iz Rijeke, a koji bi trebali završiti kroz petnaestak dana. Vrijednost radova iznosi 140 tisuća kuna bez PDV-a.