ZVONKO BORČIĆ

Kostrenjanin koji već 56 godina živi u Švedskoj: “Švedski političari su neozbiljni, nije im stalo do ljudskih života”

Sandy Uran

Zvonko Borčić

Zvonko Borčić

Sadašnja švedska vlada ne mari previše za svoje građane i ljudske živote. Trebali bi uvesti veće mjere zaštite, ali to ne čine, a najviše im je stalo do novca i ekonomije, a nimalo do ljudskih života, kaže BorčićZvonko Borčić podrijetlom iz Kostrene 56 godina živi u Švedskoj. Prije dvadeset godina otišao je u mirovinu. Nezadovoljan situacijom kako se u Švedskoj rješava problem koronavirusa u telefonskom razgovoru za naš list iskazao je poveće negodovanje o tome kako tamošnja vlada izlazi na kraj s pandemijom.


– Njihovo je ponašanje nadasve neozbiljno. Ovih dana imamo brojku od 5.831 mrtvih. U prosjeku dnevno ima 20 do 50 umrlih. Što je nedopustivo i ukazuje na to kako su političari koji imaju pod svojom ingerencijom problematiku koronavirusa aljkavi i nije im stalo do zdravlja građana, kazao je Borčić, među svojim prijateljima u našemu kraju poznat i po nadimku Sven B.


Strože mjere


Borčić je revoltiran i smatra da bi trebali uvesti strože mjere, kao što je to slučaj u ostalim zemljama Europe, kao primjerice u Španjolskoj, Italiji, Njemačkoj te Hrvatskoj.
– U razgovoru s prijateljima saznao sam sve detalje o tome kako se situacija pandemije rješava u Hrvatskoj. Mjere koje su prije bile na snazi, pa čak i one iz vremena kad ste imali ograničeno kretanje te dobivali propusnice govore u prilog tome da su nadležni za tu problematiku ozbiljno shvatili opasnost koja građanima prijeti od COVID-19. Smatram da se problem pandemije u Hrvatskoj puno bolje rješava negoli u Švedskoj.


Mi u Švedskoj imamo puno mrtvih. Nedavno je otkriven slučaj staračkog doma u kojem su štićenici bili zaraženi, te da su neki nažalost i preminuli, ali u javnosti nisu objelodanjeni podaci. To je nedopustivo, ali nikoga nije pretjerano briga za to. Sve se rješava vrlo aljkavo. Nismo imali ni zaštitne maske ni dezinficijens, tek su odnedavno to uveli u dućanima, kao i razmak od 1,5 metara koji je istaknut trakom. Kirurške maske su skupe. Koštaju 7 eura po komadu, a nema onih od pamuka, koje se mogu prati i nositi više puta. Ista je priča i s dezinficijensima. Odnedavno su ih uveli u dućanima. Inače mala bočica sredstva za dezinfekciju košta 10 eura. Nema resursa, jer primjerice ni liječničko osoblje u bolnicama nije bilo opremljeno zaštitnom odjećom, što je neviđeno.


Iskreno jako sam nezadovoljan i nemam povjerenja u ovu vlast. A da doista nema resursa, posvjedočio sam se kad sam se želio testirati na COVID-19 u svojoj lokalnoj bolnici, ali nisam to mogao učiniti jer nije bilo testova, već sam mogao otići jedino u obližnji veći grad u kojem testiranje košta 20 eura. Šveđani su disciplinirani i znam mnoge obitelji, uključujući i moje susjede s kojima komuniciram samo putem telefona, koji su sami sebi uveli mjere predostrožnosti kojih se striktno pridržavaju. No svejedno smatram da država, sadašnja švedska vlada ne mari previše za svoje građane i ljudske živote. Trebali bi uvesti veće mjere zaštite, ali to ne čine, a najviše im je stalo do novca i ekonomije, a nimalo do ljudskih života.


To me rastužuje. Osobno se štitim i pridržavam svih mjera predostrožnosti jer i sam u obitelji imam člana obitelji koji je bolestan. No ne usudim ga se dati u starački dom, jer nemam povjerenja. Prije nekoliko mjeseci bio je u bolnici te sam se tako i sam uvjerio u to da medicinsko osoblje nema nikakvu zaštitnu opremu. U staračkim domovima ne pridržavaju se nikakvih mjera protiv pandemije koronavirusa te su tako štićenici, ali i samo osoblje koje ne nosi nikava zaštitna sredstva ugroženi. O tome se sada govori i u javnosti.


Svaki dan u 14 sati na televiziji se prenosi tiskovna konferencija vezano za ovu krizu. Ističu kako će se mjere postrožiti, ali meni se čini da je to kasno s obzirom na broj umrlih koji imamo. Političari često na televiziji pričaju priče koje su same laži. Jedno pričaju, a drugo rade. I sam se bavim politikom kojih desetak godina. Član sam stranke Švedski demokrati, na švedskom Sverigedemokraterna. Bio sam često i na sudu kao član porote. Upućen sam u neke stvari i doista mogu iskazati samo veliko nezadovoljstvo ovom situacijom u Švedskoj vezano za korona krizu, kaže Borčić.


Problemi sa susjedima


Govoreći o samim počecima krize, ispričao nam je kako Šveđani nisu baš pretjerano hrlili u dućane niti radili veće zalihe, tako da nije bilo neke veće nestašice hrane, osim naravno toaletnog papira čija je nestašica obilježena u cijeloj Europi.


– Kad idem u kupovinu, onda najprije u autu dezinficiram ruke, potom stavljam zaštitne rukavice i masku. Kad obavim kupovinu nanovo, prije odlaska kući, u autu posegnem za sredstvom za dezinfekciju, koji mi je stalno u automobilu.


Švedska zbog loših mjera ima problema i sa susjedima.
– Prije neki dan, Danci su zatvorili granice, ali su ih nakon prosvjeda ponovo otvorili, kako bi Šveđani koji rade kod njih mogli nesmetano ići na posao, ali to sada čine u puno manjem broju. Puštaju samo one kojima je nužno da idu u Dansku zbog posla, kazao je Borčić.


Smatra kako bi trebalo ograničiti i javna okupljanja i odlaske u noćne klubove i zabave.
– Sad se povećava i broj oboljelih mlađe generacije, onih od 20 i 30 godina, koji izlaze van i druže se ne mareći za mjere predostrožnosti. Javna okupljanja trebalo bi smanjiti na minimum, kao što je to učinila Njemačka. Mnoge se druge zemlje pitaju, uključujući i Njemačku, zašto se Švedska ne pridržava strožih mjera protiv ovog virusa jer smatraju da je takvim ležernim pristupom ovom problemu ugrozila veliki broj ljudi, brojne ljudske živote. Takav neozbiljni pristup vodi u propast čiju najvišu cijenu plaća narod. Trebali bi se ugledati na neke druge zemlje Europe pa i Hrvatsku, istaknuo je na kraju razgovora za naš list nezadovoljni Borčić.