Sufinanciranje

Kostrena ove godine kroz europske fondove dobila šest milijuna kuna

Barbara Čalušić

Foto arhiva NL

Foto arhiva NLKOSTRENA – Nakon što je kroz projekt »Energetska obnova zgrade Dječjeg vrtića Zlatna ribica«, od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja dobila maksimalnu stopu sufinanciranja u iznosu od 1,6 milijuna kuna, odnosno 35 posto prihvatljivih troškova, energetsku obnovu vrtića Općina Kostrena prijavila je i na poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU od kojeg također dobila potporu u najvišem iznosu od preko 1,4 milijuna kuna.


U Općini Kostrena ističu kako su ovakve potpore za općinu koja je prema indeksu razvijenosti razvrstana u VIII. skupinu i više nego dobre vijesti i velika ušteda.


– Osim velikih ušteda proračunskih sredstva, posebno sam ponosan na naš mladi tim koji marljivo radi na pripremi projekata, a kvalitetu rada dokazuju naše uspješne prijave i maksimalni iznosi potpora, kaže kostrenski načelnik Dražen Vranić.
Općina Kostrena je značajno smanjila udio vlastitih sredstva u projektu čija je ukupna vrijednost 4,9 milijuna kuna, od čega je gotovo 3,1 milijun iz EU fondova što je do sada najveći iznos bespovratnih sredstava koji je Kostrena ikada uspjela dobiti.


Za sufinanciranje bespovratnim europskim sredstvima prijavljeni su i drugi općinski projekti, poput izgradnje dječjeg igrališta u Doričićima za čiju su prvu fazu izgradnje već dobivena bespovratna sredstva putem LAG-a »Vinodol«, u iznosu od 241 tisuću kuna, odnosno 80 posto troškova prve faze koji iznose oko 300 tisuća kuna.


Drugu fazu, odnosno veći dio izgradnje i opremanja igrališta financirat će Općina, ponovo s ciljem da uz kvalitetnu pripremu i za ovu fazu dobiju bespovratna sredstva na nekom od natječaja. U ovoj godini Kostrena je na ovaj način dobila oko šest milijuna kuna, a polovicom listopada u planu je prijaviti i uređenje obalne šetnice na natječaj LAGUR-a Tunera.