Dan Općine

Kostrena obilježila svoj dan: “Čekaju nas veliki i važni projekti”

Barbara Čalušić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Usvojen je proračun za 2022., s projekcijama za naredne dvije godine, stoga možemo biti zadovoljni jer nas očekuje realizacija velikih i važnih projekata, poručio je predsjednik Vijeća Dražen SoldanSvečanom sjednicom Općinskog vijeća u kostrenskoj Narodnoj čitaonici i dodjelom općinskih nagrada obilježen je Dan Općine Kostrene i blagdan kostrenskog zaštitnika sv. Nikole.


– Ova je godina bila zahtjevna i dinamična, a za nas u Kostreni vrlo uspješna, poručio je kostrenski načelnik Dražen Vranić ističući kako je realiziran niz projekata počevši od komunalija do kulture.


Vranić se ovom prigodom zahvalio svim zaposlenima u općinskoj upravi, vijećnicima, predstavnicima udruga te svima koji su dali svoj doprinos za razvoj Kostrene.


Brojni izazovi
Predsjednik Općinskog vijeća Dražen Soldan istaknuo je kako vjeruje da će i u sadašnjem sazivu, svoju odgovornu zadaću Općinsko vijeće i u idućoj godini obnašati jednako uspješno.


– Usvojen je i proračun za 2022. godinu, s projekcijama za naredne dvije godine, stoga možemo biti zadovoljni jer nas očekuju brojni izazovi u narednim godinama i realizacija velikih i važnih projekata, od kojih bih posebno izdvojio izgradnju novog područnog dječjeg vrtića u naselju Paveki, poručio je Soldan.


Prigodne govore održali su i zamjenik župana Primorsko-goranske županije Vojko Braut, a u ime gradonačelnika i načelnika, Kostreni je čestitku uputio gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić.– Svi znamo da Kostrena posjeduje sve standarde i nadstandarde koje općina treba posjedovati. No, kako vidimo Dražen Vranić i njegov tim idu dalje te svi mi ostali pokušavamo uhvatiti korak s tim, poručio je Čandrlić dok je Braut istaknuo da Kostrenu osobno smatra svojim drugim domom, a kao jedna od najbogatijih općina i značajno industrijsko središte u županiji, Kostrena će i dalje imati podršku PGŽ-a.


Laureati


Nagrada Općine Kostrena za životno djelo postumno je dodijeljena akademskom slikaru Ivanu Penzešu koji je, kako stoji u objašnjenju nagrade, svojim djelima ostavio neizbrisiv trag u kostrenskoj zajednici.


Kostrena i more, bili su mu neiscrpni izvor inspiracije, a svoj opus, čiji dio može vidjeti svaki prolaznik na muralu iznad ceste koja vodi prema Žurkovu, opisao je riječima: »Saku moju sliku pljuska more«.


Bio je stručni voditelj likovne udruge Veli pinel, a kao član Katedre Čakavskoga sabora bio je usmjeren na očuvanje jezika, kulturne baštine i tradicije Kostrene. Svojevremeno je obnašao dužnost općinskog vijećnika, a bio je i sudionik Domovinskog rata od samog početka.


Zahvalnice Općine Kostrena dobile su i kostrenske udruge i ustanove koje su u ovoj godini obilježile jubileje: Boćarski klub Kostrena i Kickboxing klub Bura obilježavaju 25 godina djelovanja, Vaterpolo klub Jadran i Košarkaški klub Kostrena 20 godina, Osnovna škola Kostrena i udruga Vali 15 godina, a Sportska zajednica Općine Kostrena slavi prvih pet godina uspješnog rada.
Učenicom generacije Osnovne škole Kostrena za proteklu školsku godinu proglašena je Lucija Datković.


Podrška emotivne Petrinje


Svečanoj sjednici prisustvovali su i gosti iz Grada Petrinje s kojom Kostrena njeguje višegodišnje prijateljstvo.


Oni su se u svojim posebno emotivnim govorima zahvalili na pomoći koju je Kostrena Petrinji pružila prilikom prošlogodišnjeg potresa, a Ivan Prskalo, zamjenik gradonačelnice Petrinje uručio je zahvalnicu Općini Kostrena.