Obljetnica TZ-a

Kostrena kao umjetnički atelje na otvorenom

Bruna Matičić

Foto: R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJ

Dvije tradicionalne međunarodne umjetničke kolonije i ex tempore izložbe, slikarsku na Trgu svete Barbare i keramičarsku u uvali Žurkovo, priredile su udruge Veli pinel i ValiKOSTRENA – Ovoga vikenda Turistička zajednica Općine Kostrena obilježila je 25. jubilarnu obljetnicu postojanja i proslavila je raznovrsnim zabavnim programima na različitim lokacijama i kreativnom likovnom atmosferom dviju umjetničkih kolonija, koji su se održali u sklopu Ljeta u Kostreni. Četvrt stoljeća, tijekom kojih se je Kostrena prometnula u zanimljivo turističko odredište koje gosti učestalo posjećuju i rado mu se vraćaju, Turistička zajednica Kostrena u petak je proslavila dodjelom nagrada za Najljepšu okućnicu i balkon, proglašenjem pobjednika fotografskog natječaja »Kad dojdeš, da najdeš« i zabavnim večernjim programom, a nastavak vikenda bio je rezerviran za umjetnost te večernju zabavu uz glazbu i ples.


Jučer je tako Kostrena postala pravim umjetničkim ateljeom za koji su se pobrinuli zaljubljenici u likovnu umjetnost. Dvije već tradicionalne međunarodne umjetničke kolonije i ex tempore izložbe na dvije lokacije u Kostreni, slikarsku na Trgu svete Barbare i keramičarsku u uvali Žurkovo, priredile su kostrenske umjetničke udruge Veli pinel i Vali pod pokroviteljstvom Općine Kostrena. U prijepodnevnim satima održala se 17. Međunarodna likovna kolonija Kostrena 2020., u okviru koje se odvio i slikarski Ex tempore, u organizaciji Udruge Veli pinel.


Foto: R. BRMALJ

Foto: R. BRMALJ


Međunarodna likovna kolonija i ex tempore okupila je pedesetak umjetnika, profesionalaca i amatera iz Hrvatske i inozemstva, koji su izlagali svoje gotove radove i na slobodnu temu stvarali umjetnička djela na licu mjesta, a njihovi su radovi i ove godine Trg svete Barbare pretvorili u likovnu galeriju na otvorenom. Kao i mnoga događanja ovoga ljeta, epidemiološka situacija poremetila je planove i ovoj manifestaciji, stoga se ona održala u smanjenom opsegu no prijašnjih godina, a Dječja likovna kolonija koja je svake godine okupljala nadarene mlade umjetnike pod vodstvom Edija Gustina, voditelja likovnih radionica »Mali pinel«, najavljena je za rujan.


Foto galerija: Kostrena kao umjetnički atelje na otvorenom Foto: Roni Brmalj
Ostatak poslijepodneva bio je rezerviran za Žurkovo i Umjetničku koloniju Ex tempore, gdje su sudionici uz vodstvo stručnjaka iz Udruge za kreativno stvaralaštvo Vali, do kasnih večernjih sati izrađivali keramičke predmete tehnikom raku, a najbolji radovi nagrađeni su novčanim iznosima. Bogat dnevni i večernji glazbeni program u organizaciji kostrenskih ugostitelja slijedi danas, već od popodnevnih sati u Quorum Gardenu, Phanas beach baru te plesna večer u latino ritmovima u Mosquito baru.