Uspješna prijava

Kostrena dobila bespovratnih 488.000 eura za izgradnju novog vrtića u Pavekima

Barbara Čalušić

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi oko 3,3 milijuna euraOpćina Kostrena dobila je bespovratnih 488 tisuća eura kojim će Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Središnja državna agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije sufinancirati izgradnju novog vrtića u Pavekima.


Vrijeme provedbe projekta počinje od trenutka potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, a završava ishođenjem uporabne dozvole do 30. lipnja 2026. godine.


Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi oko 3,3 milijuna eura. Potrebna razlika sredstava osigurat će se kroz dvije proračunske godine te manjim dijelom kroz kreditno zaduženje kao i prijavama na natječaje koji budu raspisani u 2023. godini.
U okviru pripremnih radova već je izgrađena pristupna cesta s potrebnom infrastrukturom dok će tijekom travnja biti raspisana javna nabava za radove izgradnje koji bi trebali početi u drugom dijelu godine i završiti krajem 2024. godine.Zgrada vrtića bit će izvedena na dvije etaže s kapacitetom za stotinjak polaznika, raspoređenih u dvije jasličke i tri vrtićke skupine te vanjskim prostorima za igru, prilaznim putovima i parkiralištem dok je na krovu vrtića predviđena izgradnja fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije kako bi vrtić bio i energetski učinkovit.


Trenutno je Kostreni 209 djece vrtićke dobi, od 1 do 6,5 godina, a njih 164 pohađa vrtić.


Iz toga proizlazi da je postotak upisane djece na području Kostrene 78,47 posto čime su ostvareni uvjeti za prijavu projekta izgradnje područnog dječjeg vrtića kojim će se u Kostreni povećati kvaliteta predškolskog sustava odgoja i obrazovanja.


Kostrena posljednjih godina bilježi konstantan prirast stanovništva čime se povećavaju i potrebe za proširenjem kapaciteta vrtića kao i škole.