Viškovo

“Kosac žito kosi”: Matejna otvorena natjecanjem u košnji – po starinski

Jakov Kršovnik

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Okupilo se petnaestak namjernika, od kojih se šest muškaraca okušalo u košnji, a četiri žene u žetviVIŠKOVO – Kosac žito kosi, čuo je sa svog balkona Lorca, vjerojatno negdje u rodnoj Andaluziji, a kosci su se kose uhvatili i jučer na Nuntarovu na Viškovu, na natjecanju u košnji po starinski za muškarce, a i žetvi sa srpom za žene. Natjecanjem, koje organizira Delavska katedra Ustanove “Ivan Matetić Ronjgov”, počelo je obilježavanje Matejne, blagdana sv. Mateja, zaštitnika Viškova.


Okupilo se petnaestak namjernika, od kojih se šest muškaraca okušalo u košnji, a četiri žene, revijalno, u žetvi. Predsjednik Delavske katedre Rajko Srok rekao nam je da su uvjeti za košnju odlični.


– Svake se godine tradicionalno okupimo, iako je za košnju malo prekasno u rujnu. Kad bi trava bila suha, bilo bi jako teško kositi. No, kako je kiša padala, trava je mokrija pa će koscima biti lakše, rekao nam je Srok. Svaki je natjecatelj imao označeni dio koji valja pokositi, a žene dio koji valja požeti sa srpom. Ivanka Juretić kaže da je lijepo da se tradicija nastavlja i da ju neće zapustiti dok god budu mogli doći.
– Neka se zna i neka se nastavi od naših starih. Sve se promijenilo, tako da neke stvari moramo čuvati, ako želimo da ih bude. Podružimo se i lijepo je vidjeti da dođu i muški i žene. Jedino smo svi već malo u godinama, mladi nam baš ne dolaze, rekla nam je Ivanka Juretić. Elvis Sušanj po treći je put došao na košnju.


– Kose se malo koriste, tako da je dobro da pokažemo da postoje i one, a ne samo trimeri. Da se održi neki kontinuitet. Ovaj dio je slabo košen pa će nam biti malo teže, ali otkosit ćemo jedno deset metara, kazao nam je Sušanj. Na ovakvim događanjima rezultati su pomalo u drugom planu, no spomenimo ipak da je prvo mjesto i pršut za najbolju košnju osvojio Momčilo Bojić, drugo mjesto i pancetu Branko Jugo, a Elvis Sušanj bocunić vina za treće mjesto, koje će svi zajedno pojesti i popiti na druženju što je uslijedilo nakon košnje. Svi sudionici dobili su i prigodni duborez kiparske udruge “Mato Tijardović”.


Foto galerija: Matejna otvorena natjecanjem u košnji - po starinski Foto: Vedran Karuza